Situația din Hong Kong: China amenință și Franța. UE tace

Ministrul francez de Externe a declarat, miercuri, că Parisul ia în considerare „măsuri” ca reacție la politica Beijingului față de Hong Kong. Joi, Beijingul a invocat, ca Ceaușescu, „amestecul în treburile interne”.

Joi, China a trimis un avertisment Franței,  a doua zi după o intervenție a ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, care a anunțat „măsuri” ca reacție la politica restrictivă a guvernului chinez față de Hong Kong.

„Afacerile Hong Kong-ului sunt afacerile interne ale Chinei și nicio țară nu are dreptul să se amestece”, a declarat în fața presei purtătorul de cuvânt al diplomatiei chineze, Zhao Lijian.

Beijingul a impus, săptămâna trecută, o lege de securitate națională în Hong Kong, care are drept scop reprimarea „subversiunii, a secesiunii, a terorismului și a coluziunii cu forțele străine”, ca răspuns la protestele masive de anul trecut împotriva guvernului central din fosta colonie britanică.

Aceasta constituie cea mai radicală schimbare pentru Hong Kong de la retrocedarea sa de către Regatul Unit Chinei, în 1997.

Activistii pro-democrație se tem de o eroziune fără precedent a libertăților și autonomiei pe teritoriu.

În fața Comisiei pentru afaceri externe din Senat, Jean-Yves Le Drian a declarat, miercuri, că Franța nu va rămâne inactivă în fața situației din Hong Kong.

„Avem în vedere măsuri pe care le voi anunța când va veni momentul”, a adăugat el, subliniind că dorește să facă acest lucru în „coordonare” cu alte țări europene.

„Există într-adevăr o ruptură în raport cu legea fundamentală din 1997, de la principiul o țară - două sisteme (...), deci nu vom rămâne cu brațele încrucișate”, a insistat ministrul francez.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Chinei a spus că speră ca „unele țări” să „dea dovadă de prudență  atât în ​​cuvinte, cât și în acțiuni” și că vor acționa „de-o manieră mai pozitivă pentru stabilitatea în Hong Kong”.

Jean-Yves Le Drian și-a reiterat observațiile în cadrul unui briefing de presă comun, joi, la amiază, la Paris, la Quai d'Orsay (Ministerul de Externe), cu omologul său spaniol Arancha Gonzalez.

„Această lege de securitate este un act foarte grav, care pune în discuție ,din punctul nostru de vedere, legea fundamentală din 1997, care a validat forma de autonomie a Hong Kong-ului în cadrul sistemului de referință o țară – două steme.

„Din momentul în care există punerea în discuție a fundamentelor justiției, considerăm că aceste principii sunt, de asemenea, puse la îndoială”, a continuat el.

„În plus, resortisanții noștri pot fi ei înșiși victime ale acestor dispoziții noi”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

„Vom avea ocazia să vorbim din nou despre această problemă, luni, în cadrul UE”, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, la Bruxelles, a adăugat ministrul francez.

La rândul său, Arancha Gonzalez a estimat, joi, la conferința de presă că „regula jocului este o țară - două sisteme”.

„Ni se pare important ca acest sistem să fie păstrat în aceste condiții și în implementarea sa zilnică”, a adăugat ea.

Deocamdată, Uniunea Europeană a rămas foarte măsurată pe această temă, spre deosebire de Statele Unite și Marea Britanie.

UE a cerut Chinei „să evite orice acțiune care să submineze autonomia Hong Kongului”, dar nu a făcut dovada nici unei măsuri de ripostă la acțiunile Partidului Comunist Chinez în fosta colonie britanică.

Statele Unite au amenințat Beijingul cu noi represalii,  după ce au revocat deja statutul comercial preferențial al Hong Kong-ului, în luna mai.

Londra, la rândul său, a decis să faciliteze accesul cetățenilor din Hong Kong la cetățenia britanică, un anunț calificat de Beijing drept „o ingerință grosieră”.

Australia, la rândul său, a anunțat, tot joi, suspendarea acordului său de extrădare cu Hong Kong și extinderea vizelor în beneficiul locuitorilor din fosta colonie britanică.

 

 

Foto: Facebook