Evenimentul Zilei > International > Situația din Hong Kong: China amenință și Franța. UE tace
Situația din Hong Kong: China amenință și Franța. UE tace

Situația din Hong Kong: China amenință și Franța. UE tace

Ministrul francez de Externe a declarat, miercuri, că Parisul ia în considerare „măsuri” ca reacție la politica Beijingului față de Hong Kong. Joi, Beijingul a invocat, ca Ceaușescu, „amestecul în treburile interne”.

Joi, China a trimis un avertisment Franței,  a doua zi după o intervenție a ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, care a anunțat „măsuri” ca reacție la politica restrictivă a guvernului chinez față de Hong Kong.

„Afacerile Hong Kong-ului sunt afacerile interne ale Chinei și nicio țară nu are dreptul să se amestece”, a declarat în fața presei purtătorul de cuvânt al diplomatiei chineze, Zhao Lijian.

Beijingul a impus, săptămâna trecută, o lege de securitate națională în Hong Kong, care are drept scop reprimarea „subversiunii, a secesiunii, a terorismului și a coluziunii cu forțele străine”, ca răspuns la protestele masive de anul trecut împotriva guvernului central din fosta colonie britanică.

Aceasta constituie cea mai radicală schimbare pentru Hong Kong de la retrocedarea sa de către Regatul Unit Chinei, în 1997.

Activistii pro-democrație se tem de o eroziune fără precedent a libertăților și autonomiei pe teritoriu.

În fața Comisiei pentru afaceri externe din Senat, Jean-Yves Le Drian a declarat, miercuri, că Franța nu va rămâne inactivă în fața situației din Hong Kong.

„Avem în vedere măsuri pe care le voi anunța când va veni momentul”, a adăugat el, subliniind că dorește să facă acest lucru în „coordonare” cu alte țări europene.

„Există într-adevăr o ruptură în raport cu legea fundamentală din 1997, de la principiul o țară – două sisteme (…), deci nu vom rămâne cu brațele încrucișate”, a insistat ministrul francez.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Chinei a spus că speră ca „unele țări” să „dea dovadă de prudență  atât în ​​cuvinte, cât și în acțiuni” și că vor acționa „de-o manieră mai pozitivă pentru stabilitatea în Hong Kong”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: