Evenimentul Zilei > Politica > Situația de la granița cu Ucraina este „preocupantă”! Klaus Iohannis vorbește și despre criza migranților
Situația de la granița cu Ucraina este „preocupantă”! Klaus Iohannis vorbește și despre criza migranților

Situația de la granița cu Ucraina este „preocupantă”! Klaus Iohannis vorbește și despre criza migranților

Situația României la granița cu Ucraina rămâne „preocupantă”, a susținut Klaus Iohannis în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București. Șeful statului susține că trebuie să continue eforturile pentru „consolidarea apărării colective în cadrul NATO”.

Miercuri, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, Klaus Iohannis a vorbit despre situația de la granița cu Ucraina, susținând că este în continuare una „preocupantă”. Președintele României a pus accent pe faptul că trebuie continuate eforturile „pentru dezescaladarea situației”, dar și pentru „consolidarea apărării colective în cadrul NATO”.

În cadrul întrevederii, Iohannis a adus în discuție și situația României la granițele Europene, condamnând regimul din Belarus din cauza crizei de migranți.

„Abordând situația de la granița Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a condamnat instrumentalizarea de către regimul din Belarus a migrației, situație care afectează mai multe state membre UE. Totodată, Președintele României a reiterat solidaritatea deplină a țării noastre cu statele membre afectate direct și a evidențiat importanța unui răspuns unitar la aceste amenințări”, se arată într-un comunicat de presă.

Temele abordate în cadrul reuniunii de miercuri au fost cele care se vor pune și pe agenda viitorului Consiliu European, care va avea loc pe 16 decembrie. Pe lângă situația de la granițele UE și pandemia provocată de COVID-19, șeful statului a precizat și principalele priorități și așteptări ale României cu privire la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, la data de 15 decembrie 2021.

Ce alte subiecte a mai adus în discuție președintele României în fața ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene

Klaus Iohannis a făcut referire la cele mai recente tulpini ale virusului SARS-Cov-2 descoperite, susținând că este important ca statele membre Uniunii să rămână unite, să aibă în permanență un dialog și să fie coordonări strânse. Președintele României a precizat faptul că, doar în acest mod, se poate menține libera circulație.

„Președintele României a evidențiat necesitatea continuării campaniei de vaccinare, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile vaccinării și prin combaterea dezinformării”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii de miercuri a fost cel al creșterii prețurilor la energie. Șeful statului a precizat că în țara noastră această majorare rămâne de actualitate și va fi discutată a următoare reunire a Consiliului European.

„Situația este preocupantă, iar consecințele socio-economice sunt evidente și afectează semnificativ nu numai consumatorii vulnerabili, dar și competitivitatea la nivel național și la nivelul Uniunii. În acest sens, Președintele României a reamintit că este nevoie de soluții pe termen scurt și mediu, capabile să prevină eventuale perturbări în aprovizionarea cu energie și care să diminueze efectul creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor”, mai transmite Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a adresat felicitări Președinției slovene a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-o perioadă marcată de multe provocări la nivelul Uniunii.