Carantina anti-COVID din Marea Britanie a afectat toate domeniile îngrijirii sănătății, inclusiv tratamentele de cancer, pediatrice și cardiovasculare, fapt care a dus la decese excesive și alte efecte grave. În România cum este?
Cifrele Oficiului Național de Statistică (ONS) au dezvăluit luni că au avut loc cu 25.000 de decese mai mult în aziluri și casele de îngrijire de la începutul anului – doar 9% din această creștere având drept cauză COVID-19.
O analiză a prezis că va avea loc o creștere a numărului de decese ca o consecință directă a mesajului transmis de guvern populației - „Protejați Sistemul Național de Sănătate” – fapt care a descurajat britanicii să își mai facă programări la medic.
Însă abia un audit realizat de Daily Mail, care a studiat mai multe zeci de rapoarte elaborate de profesioniști din sănătate, organizații caritabile și reviste medicale a dezvăluit amploarea uluitorului efect pe care izolarea l-a avut asupra pacienților non-COVID.
Au murit așteptând transplantul
Ziarul britanic a remarcat un articol din publicația medicală Lancet care afirma că în timpul celor trei luni de izolare, transplanturile de organe s-au prăbușit cu două treimi, ceea ce a dus aproape la dublarea numărului de persoane decedate aflate pe listele de așteptare a transplantului salvator.
Frecventarea clinicilor de chimioterapie a scăzut cu 66% în aprilie, potrivit unui studiu al University College London realizat pentru British Medical Journal, analizat de Daily Mail.
Trimiterile de urgență pentru diagnosticarea timpurie a cancerelor s-au prăbușit cu 89%, în conformitate cu același studiu.
Întârzierile în tratamente sunt total improbabil să fie recuperate ani de zile de acum încolo, arată concluziile culese de Daily Mail, dezvăluind că aceste întârzieri ar putea cauza o creștere de 20% a deceselor noilor pacienți cu cancer, numai în Anglia.
Royal College of Paediatrics and Child Health afirmă că spitalele au amânat circa 50.000 de intervenții chirurgicale pentru copii, în perioada martie-mai, de asemenea numai în Anglia.
„Sănătate versus Sănătate”
Ratele depresiilor și anxietății s-au dublat, potrivit ONS. Iar British Medical Journal of Psychiatry a descoperit că aproape una din cinci persoane a avut gânduri de sinucidere în prima lună de izolare.
Profesorul specialist oncolog Karol Sikora, de la Universitatea Buckingam, a numit analiza realizată de ziar „o uimitoare demonstrație a efectelor nocive ale izolării asupra societății”.
„Dacă izolarea ar fi un medicament, ar trebui să iei în considereare efectele adverse, și totuși noi nu facem asta – deși părem să intrăm cu capul înainte într-o alta.”
„Oamenii pretind uneori că este vorba de sănătate versus economie, dar nu este așa – este sănătate versus sănătate”, a declarat profesorul Sikora pentru Daily Mail.
Medicul generalist londonez Renee Hoenderkamp a afirmat pentru ziarul britanic că, într-o „ironie amară”, abordarea „autoritară” a guvernului față de coronavirus, „care se presupune că ar fi trebuit să salveze vieți, apare să fi reușit a avea exact efectul contrar”.
„Când a început epidemia de coronavirus și guvernul a instituit carantinarea, am simțit că zeci de mii de oameni ar putea muri în cele din urmă, nu din cauza bolii înseși, ci a răspunsului greșit față de ea. Exact asta pare să se întâmple.”
Părinți deveniți doctori pe YouTube
Medicul a explicat că, de pildă, pentru că programările față în față cu medicii generaliști au trebuit amânate sau înlocuite cu apeluri telefonice sau video, părinții au fost îndrumați să se uite pe YouTube pentru a învăța cum să administreze injecțiile cu adrenalină copiilor lor cu alergii severe, deoarece nu au putut obține o programare la medic.
„Efectiv, din cauza decretului guvernamental, sistemul a fost pur și simplu închis în fața cazurilor care nu erau de COVID-19. În practică, Sistemul Național de Sănătate a fost înlocuit temporar cu Sistemul Național de COVID”, spune Hoenderkamp.