Evenimentul Zilei > Social > Sistemul de pensii, în pragul dezastrului
Sistemul de pensii, în pragul dezastrului

Sistemul de pensii, în pragul dezastrului

Pensionările anticipate, munca la negru, îmbătrânirea populaţiei şi rata scăzută de ocupare a persoanelor în vârstă vor afecta, pe termen lung, sistemul public de pensii din România.

Acestea sunt concluziile Comisiei Europene (CE). Alarmant este, conform raportului CE, faptul că numărul contributorilor pentru un pensionar a scăzut de la 3,43 în 1990 la 0,79 în 2003. Această scădere ar fi dus la situaţia pe care preşedintele Traian Băsescu a rezumat-o ca fiind „prăbuşirea sistemului de pensii”. Soluţiile propuse de CE sunt: mărirea vârstei de pensionare, încurajarea ocupării pe piaţa muncii a persoanelor vârstnice şi creşterea perioadei minime de cotizare, ca măsură pentru limitarea condiţiilor în care se pot face pensionările anticipate.
 
Marian Sârbu, ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, a declarat, pentru EVZ, că aceste concluzii sunt mai vechi, dar că, cel puţin în ceea ce priveşte creşterea vârstei de pensionare, ar putea fi luate măsuri abia din 2014. „Probabil că după o perioadă de studiu aprofundat, s-ar putea interveni puţin în ceea ce priveşte pensionarea anticipată. Nu în sensul anulării ei, ci să fie mai drastic condiţionată”, a spus Sârbu. Ministrul a adăugat că există deja, în aplicare, programe de încurajare a mediului privat să angajeze persoane vârstnice.