Cine stinge lumina în SUA. Următorul "Pearl Harbor" ar putea fi un atac cibernetic

Cine stinge lumina în SUA. Următorul "Pearl Harbor" ar putea fi un atac cibernetic

Un atac cibernetric asupra reţelei de electricitate din Statele Unite ar fi devastator. Imaginea ar fi apocaliptică: milioane de oameni în întuneric, spitale în haos şi un sistem bancar sub asediu. Şeful Pentagonului a lansat un avertisment conform căruia "următorul Pearl Harbor cu care ne vom confrunta ar putea fi un atac cibernetic îndreptat împotriva sistemului de electricitate".

Când experţii federali au descoperit că hackerii din afara graniţelor ar putea prelua controlul asupra generatoarelor care produc electricitate în SUA şi le-ar putea distruge, analiştii au avertizat că un atac coordonat asupra reţelelor de electricitate ar putea lăsa în beznă regiuni foarte mari şi ar provoca devastări similare celor cauzate de uragane, scrie "Financial Times".

Primul avertisment a fost lansat acum patru ani. Experţii susţin din nou că centralele de electricitate, alături de instituţiile financiare, sistemul de transport şi alte infrastructuri au devenit mult mai vulnerabile. "Următorul Pearl Harbor cu care ne-am putea confrunta ar putea fi un atac atac cibernetic care va da peste cap sistemul de electricitate, cel de securitate, cel financiar sau guvernamental", a afirmat, în iunie, secretarul american al Apărării, Leon Panetta.

Daunele economice provocate de un singur val al unui atac cibernetic asupra infrastructurii critice ar putea depăşi suma de 700 de miliarde de dolari sau bilanţul total al pagubelor cauzate de 50 de uragane majore care lovesc SUA simultan, susţine expertul american Stanton Sloane. Pericolul unui astfel de atac pândeşte şi alte state, cum ar fi Marea Britanie, dar oficialii susţin că Statele Unite sunt cele mai vulnerabile în faţa unui atac cibernetic din cauză că atât companiile americane cât şi oamenii sunt foarte dependenţi de internet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Multe dintre utilităţile care generează electricitate necesară păstrării hranei şi menţinerii ordinii sociale ar putea fi oprite chiar de un atac de dimensiuni reduse al hackerilor. Şi mai simplu de realizat ar fi atacurile care ar avea ca ţintă comnicaţiile militare, băncile şi companiile de telecomunicaţii,

"Există încă numeroase breşe în securitate, energie şi în alte sisteme, pentru că nu au fost create de la început cu ideea securizării lor în minte", afirmă generalul Harry Raduege, fost comandant al operaţiunilor militare din SUA.