Sistemul de asigurări sociale, la pământ Ce pensie vei încasa dacă ai un salariu de 2.000 de lei

Sistemul de asigurări sociale, la pământ Ce pensie vei încasa dacă ai un salariu de 2.000 de lei

Copiii de acum vor câștiga o pensie cu 30% mai mică decât părinții lor, chiar dacă obțin aceleași venituri lunare, din cauza muncii la negru și a îmbătrânirii populației

Scăderea natalității, migrația românilor și evaziunea conduc spre o realitate îngrijorătoare pentru anii viitori. Numărul persoanelor care vor ieși la pensie va crește exploziv, în schimb cel al salariaților nu va ține pasul, ceea ce înseamnă că viitorilor vârstnici nu va mai avea cine să le achite pensia.

Potrivit unui studiu prezentat de Lucian Anghel, președintele BCR Pensii, în cadrul unui seminar economic, dacă în 2013 unul din cinci români avea peste 65 de ani, în anul 2060, atunci când copiii din ziua de azi vor ieși la pensie, unul din trei români va avea peste 65 de ani, vârsta la care se iese la pensie. Dacă numărul noilor născuți va continua să scadă în același ritm ca în ultimii zece ani, atunci peste câteva zeci de ani se va ajunge ca în România să fie mai mulți bătrâni de peste 80 de ani decât tineri cu vârstă mai mică de 14 ani, potrivit lui Lucian Anghel. Dacă se vor baza numai pe banii oferiți de stat, deci pensia publică, copiii din ziua de azi vor fi condamnați la sărăcie.

Astfel, potrivit cercetării menționate, dacă în 2010 o persoană care a avut salariu de circa 2.000 de lei încasa o pensie de 832 de lei, peste circa 45 de ani nivelul acesteia va fi de numai 572 de lei. Dacă luăm în calcul și erodarea cu inflația, banii nu vor mai reprezenta aproape nimic. Practic, pentru viitorii pensionari venitul lunar va fi suficient doar pentru o săptămână de trai.

Discrepanță cerere – ofertă de locuri de muncă

Munca la negru este una din cauzele pentru care România are puțini bani la sistemul de pensii. În evidențele publice apar doar 4,5 milioane de salariați, în timp ce numărul pensionarilor ajunge la aproximativ 6 milioane. Potrivit unei cercetări realizate de Consiliul Fiscal, 66% din muncitorii din construcții lucrează la negru.

În domeniul reparațiilor mașinilor și echipamentelor, procentul muncii la negru este de 63%. Și în domeniul serviciilor informatice peste 60% din lucrători sunt fără forme legale, ceea ce înseamnă că pentru aceștia patronii nu achită absolut nicio formă de contribuție la stat.

De asemenea, reducerea migrației forței de muncă ar fi o soluție pentru creșterea numărului de angajați. Pentru salarii mai mari și oferte de muncă mai bune, mai mulți români ar fi tentați să rămână în țară, fără să mai caute loc de muncă în străinătate.

Trebuie atrași în țară investitorii care caută angajați cu o calificare înaltă, nu neapărat cei care caută forță de muncă ieftină. Un rol important îl are și sistemul educațional, care ar trebui să producă specialiști pentru care există cerere. „România nu mai trebuie să se marcheteze pe piață ca o destinație a salariilor mici. Trebuie să facă saltul către o țară a oamenilor calificați”, consideră economistul șef al Băncii Comerciale Române, Radu Crăciun.

Ne puteți urmări și pe Google News