"Sistemele tactice" ale lui Gigi, spulberate de un ex-selecţioner
- Octavian Cojocaru
- 8 decembrie 2011, 18:06
Mircea Rădulescu i-a demontat patronului din Pipera părerile despre modulele de joc şi aplicabilitatea lor.
Gigi Becali face de câţiva ani pe antrenorul, dar nu se mai mulţumeşte doar să impună jucători în echipă. Mai nou, fostul oier a început să vorbească şi despre sisteme de joc. Gigi şi-a folosit consideraţiile "tehnico-tactice" şi ca să-i umilească pe tehnicieni fiindcă, spune el, pentru sistemul 4-3-3 ai nevoie de "un antrenor inteligent".
"Nu îmi convine mie jocul ăsta, nu se leagă, avem o echipă fără busolă. Văd că la 4-3-3 nu avem niciun traseu. Eu am spus-o, la 4-3-3 trebuie să ai şi jucători, trebuie să ai şi antrenor", a răbufnit Becali, la capătul meciului de la Schalke, din Liga Europa. Patronul Stelei a spus apoi că echipa sa n-o poate răpune pe Dinamo decât dacă joacă 4-2-3-1. Tehnicianul Ilie Stan a folosit însă clasicul 4-4-2 şi a câştigat.
EVZ l-a chestionat pe Mircea Rădulescu, fostul şef al Şcolii de Antrenori, despre sistemul potrivit pentru "militari".
"Un antrenor inteligent e cel care joacă mai multe sisteme, nu doar 4-3-3. Sistemul se face în funcţie de jucători. Ce fotbalişti de benzi are Steaua pentru 4-3- 3? Tănase şi Mihai Costea. Dar dacă aceştia lipsesc, trebuie alt sistem", ne-a declarat ieri Rădulescu, fost selecţioner al României.
"Riciu" (70 de ani) susţine că schimbările atât de dragi lui Becali, atât de antrenori, cât şi cele de jucători sunt sinucigaşe. "Steaua are multe probleme de lot, posturi deficitare. Un sistem bun se construieşte abia după ce nu mai ai astfel de probleme, plus că e nevoie de continuitate. Abia apoi se poate construi un sistem prin care să-şi subordoneze adversarul, aşa cum spunea Ilie Dumitrescu", ne-a mai declarat experimentatul om de fotbal.
ANALIZĂ
"Riciu" a explicat greşelile de la Dinamo - Steaua şi a prezentat avantajele şi dezavantajele unor aşezări
Mircea Rădulescu susţine că succesul în fotbal nu ţine neapărat de dispunerea fotbaliştilor pe teren. "Cei care spun că sistemul contează, nu ştiu fotbal. O echipă trece cam de 200 de ori pe meci de la faza de atac la cea de apărare. Formaţia trebuie să se reorganizeze de tot atâtea ori şi, de cele mai multe ori, aici se rupe filmul. Sistemele se stabilesc în funcţie de calitatea propriiilor jucători, de adversar, de momentul jocului şi de multe alte aspecte. Ca să funcţioneze un sistem, este nevoie şi de timp, de continuitate. Mai importante decât sistemul sunt dinamica, adică mişcarea în teren, şi principiile. Susţinerea omului cu mingea, crearea de spaţii, aşezarea pe faza defensivă, acestea sunt doar câteva principii. Există vreo 36, iar echipele mari antrenează vreo cinci - şase principii pe care le consideră mai importante", zice "Riciu".
De ce au pierdut "câinii"
Fostul şef al Şcolii de Antrenori a dezvăluit şi care au fost punctele-cheie ale derby-ului Dinamo - Steaua 1-3. "Ilie Stan l-a aşezat mai bine pe teren pe Bourceanu şi i-a ieşit mutarea cu Nikolici, care a pus presiune pe fundaşii lui Dinamo, creând anumite libertăţi în alte zone ale terenului. Dincolo, Ciobotariu a terminat meciul cu patru atacanţi. A fost un risc asumat fără acoperire. A fost o mutare la «ce-o ieşi»", a spus fostul selecţioner.
Mircea Rădulescu a mai prezentat, succint, şi principalele avantaje şi dezavantaje ale câtorva module, doar-doar s-o lămuri şi Becali că orice echipă mare foloseşte mai multe sisteme într-un joc: 4-4-2. Susţine jocul rapid, combinativ. Ai nevoie de un coordonator tehnic. Avantajul este că permite comprimarea zonei centrale, iar dezavantajul este că nu ai permanent om pe benzi. 4-3-3. Este modulul tactic care acoperă cel mai raţional supra faţa de joc. Ai nevoie de jucători rapizi, tehnici, mici de înălţime. Dezavantajul este că, pe faza de apărare, în timpul aşanumitei tranziţii negative, ai mai mereu om în minus. 4-2-3-1. E o inovaţie valoroasă, fiindcă permite cel mai uşor trecerea la 4-4-2 sau 4-3-3. Handicapul este că, dacă n-ai jucători buni pe benzi, construcţia are mult de suferit.
"Până la meciul cu Dinamo, Bourceanu dădea o pasă, după care se demarca numai înapoi. Steaua nu avea niciodată avantaj. Ilie Stan l-a pus să rişte şi a câştigat." MIRCEA RĂDULESCU, fostul şef al Şcolii de Antrenori din cadrul FRF