Apă caldă pentru bucureșteni, fără întreruperi. Soluția anunțată de autorități

Apă caldă pentru bucureșteni, fără întreruperi. Soluția anunțată de autorități Sursa foto: Arhiva EVZ

Autoritățile susțin că Bucureștiul ar putea avea un sistem de încălzire centralizat. Unirea celor două companii ar putea rezolva problema încălzirii și a apei calde în București, menționează autoritățile.

Capitala ar putea avea un sistem centralizat de încălzire, prin fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Nicuşor Dan, edilul general al Capitalei,  a declarat, că nu este necesar un proiect de hotărâre aprobat de  Consiliul General al Municipiului Bucureşti, deoarece Ministerul Energiei și-a exprimat deja acordul în acest sens.

Sistem centralizat de încălzire în București. Fuziunea Elcen-Termoenergetica, „speranța” autorităților

Sistem centraliza

Sursă foto: arhiva EVZ

Reorganizarea celor două companii(  n.r. Elcen-Termonergetica) poate întâmpina dificultăți de ordin tehnic, menționează primarul Nicușor Dan. Mai exact, datoriile acumulate de Termonergetica ar putea aduce o întârziere în procesul de fuziune.

 „Totul este să ajungem la discuţia tehnică în baza căreia fuziunea să se realizeze şi, aşa cum v-am mai spus, există dificultăţi tehnice. Există acea creanţă pe care ELCEN o are. Există mai multe dificultăţi tehnice”, a afirmat Nicuşor Dan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Gândul, datoriile Termonergetica către furnizorii de energie termică se ridică la suma 986.356.578 de  lei (inclusiv TVA), existând pericolul de a nu se putea asigura continuitatea furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București, în viitorul apropiat.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, i-a cerut  primarului Capitalei, în repetate rânduri,  să vină cu soluții legale, pentru  achitarea datoriilor înregistrate de Termoenergetica către ELCEN, astfel încât să nu se ajungă la insolvență.

Bucureștenii s-au obișnuit să nu aibă apă caldă și căldură. Ce presupune fuziunea furnizor de energie termică

Apa caldă revine în București

Sursa: Arhiva EVZ

Fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB) a fost agreată, sub forma unui memorandum, la nivelul Guvernului, pe 31 ianuarie, la propunerea Ministerului Energiei, potrivit Primăriei Municipiului București. Conform Ministerului Energiei, fuziunea este soluția care va rezolva problema încălzirii și a apei calde în București. Beneficiile includ planificarea și execuția integrată a investițiilor, reducerea semnificativă a costurilor, rezolvarea problemei datoriilor între cele două companii.  Autoritățile dau exemplu altor state, care au implemenate sistemele de încălzire centralizate, integrate de termoficare.

Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), la care Ministerul Energiei este principal acţionar, cu 97,51% din acţiuni, alături de SNGN Romgaz (2,49%), deține cele patru termocentrale în Bucureşti. Acestea au o putere electrică instalată de 636.25 MW și puterea termică de 4375.25 Gcal/h, respectiv CET Vest, CET Sud, CET Grozăvești și CET Progresu.