Sirop de soc. Îl înlocuiește pe cel din comerț și se poate păstra peste iarnă
- Mădălina Sfrijan
- 15 iunie 2024, 07:40
Florile se soc se găsesc în această perioadă în natură, dar și pe tarabele din piețe. Din acestea se pot pregăti băuturi delicioase și răcoritoare, putând fi păstrate inclusiv pe perioada sezonului rece. Acest sirop se prepară ușor și va fi îndrăgit de cei mici, dar și de adulți.
Sirop de soc. Ingredientele necesare
Gustul sucului de soc este unul aparte și amintește tuturor de copilărie. Multe gospodine îl preparau cu oțet, flori și zahăr.
În zilele noastre, acesta se pregătește cu zeamă de lămâie, iar zahărul alb se poate înlocui cu cel brun.
Ingrediente:
- 500 grame de flori de soc
- 2 kilograme de zahăr brun
- 4 lămâi mari
- 2 litri de apă
- 3-4 linguri de sirop de arțar (opțional).
Cum îl prepari
Florile de soc se spală bine sub jetul de apă, astfel încât să fie eliminate toate impuritățile sau insectele mici. Acesta se așează într-o oală încăpătoare iar peste ele se toarnă apă rece și cele patru lămâi feliate.
Amestecul se lasă la foc mic pentru 25-30 de minute. După ce a clocotit de câteva ori, oala se acoperă cu un capac și se lasă la răcit.
Sirop de soc. Secretul pentru a-l putea păstra peste iarnă
După ce s-a răcit complet siropul de soc se pune la frigider pentru 24 de ore. După acest interval de timp florile se separă de lichid iar acesta se strecoară printr-o sită deasă.
Amestecul obținut se pune din nou la fiert pentru o jumătate de oră. După răcire, acesta se toarnă în recipiente din sticlă. Pentru un plus de gust, în fiecare sticlă se poate pune o frunză de mentă proaspătă.
Acestea se așează într-o tavă încăpătoare, în care se toarnă o jumătate de pahar de apă. Sticlele cu sirop de soc se pun la cuptorul încins la 170 de grade pentru 5 minute. Astfel, acestea se vor putea păstra peste iarnă. Amestecul obținut se poate folosi pentru limonade sau chiar în deserturi.