Siria: guvernul pleacă pentru ca preşedintele să rămână

Siria: guvernul pleacă pentru ca preşedintele să rămână

Bashar al-Assad a acceptat ieri demisia executivului sirian şi, pentru a-şi consolida puterea, promite o serie de reforme democratice.

După două săptămâni de proteste violente, în care şi-au pierdut viaţa circa 130 de oameni, potrivit manifestanţilor antiguvernamentali şi ONG-urilor, preşedintele Bashar al-Assad a decis "să calmeze jocul", notează cotidianul francez "Le Figaro".

Şeful statului şi-a mobilizat susţinătorii în capitala Damasc şi în alte oraşe siriene, având grijă ca, în paralel, să sacrifice guvernul, măsură cu care vrea să mai liniştească spiritele. Deoarece strategia preşedintelui Bashar al-Assad este de a da startul unor reforme democratice împreună cu un nou executiv, premierul Mohamad Naji Otri şi miniştrii săi şi-au prezentat ieri demisiile, acceptate pe loc de preşedintele Siriei.

Regimul de la Damasc este unul prezidenţial, iar guvernul nu face decât să aplice directivele şefului statului, remarcă AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Explicaţii în parlament

Printre măsurile ce urmează să fie anunţate de Bashar al-Assad, aflat la putere din 2000, se numără ridicarea stării de urgenţă, liberalizarea mass-media şi instaurarea pluralismului politic. Reformele vor fi prezentate oficial azi, când şeful statului sirian se va adresa parlamentului, pentru prima dată de la începerea protestelor antiguvernamentale.

Ieri, zeci de mii de susţinători ai liderului sirian s-au strâns la Damasc pentru a arăta că acesta rămâne popular. "Cu sufletul şi sângele nostru te vom apăra, Bashar" sau "Dumnezeu, Siria şi Bashar reprezintă un întreg", se putea citi pe miile de pancarte, arborate de manifestanţi alături de drapele şi portrete prezidenţiale.

Manifestanţii nu i-au uitat nici pe ziarişti şi i-au taxat pentru "imparţialitate". "Aţi venit pentru a vedea proteste în Siria, dar azi sunteţi martorii protestelor Siriei", i-a spus un student unui jurnalist de la AFP.

SUA nu vor interveni Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat că Statele Unite nu intenţionează să se implice, pentru moment, în Siria în acelaşi mod cum au făcut- o în Libia, informează Reuters. Estimând că fiecare revoltă din ţările arabe este diferită în felul ei, secretarul de stat american a afirmat că SUA critică violenţele din Siria, însă circumstanţele au fost diferite în Libia, unde liderul Muammar Gaddafi a folosit forţa aeriană, precum şi armament greu împotriva civililor.

"Sigur că respingem violenţele din Siria şi cerem autorităţilor de la Damasc - aşa cum am făcut în cazul tuturor acestor guverne - să răspundă aspiraţiilor poporului, să nu folosească violenţa, să permită organizarea de proteste paşnice şi să înceapă un proces de reforme economice şi politice, a afirmat şeful diplomaţiei americane într-un interviu acordat recent postului de televiziune CBS.

Şi premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a sfătuit pe omologul său sirian să răspundă cererilor de reforme formulate de poporul său. "Turcia este sensibilă la evoluţia evenimentelor din Siria şi nu putem să rămânem tăcuţi în legătură cu ce se întâmplă acolo... Avem o graniţă comună de 800 de km cu această ţară şi avem relaţii apropiate cu sirienii", a declarat Recep Tayyip Erdogan luni, pe aeroportul din Ankara, înainte de a pleca într-o vizită de lucru în Irak.

Şeful guvernului de la Ankara şi-a exprimat speranţa că situaţia din Siria nu se va transforma într-o revoltă "ca în Libia".

"Este nevoie de o reformă radicală privind împărţirea puterii. Şi sunt necesare multe alte reforme pentru ca sirienii să se bucure de libertate.", FAYSAL ITANI, analist politic