Siria: ce sancţiuni riscă regimul lui Bashar al-Assad

Siria: ce sancţiuni riscă regimul lui Bashar al-Assad

Impunerea unor restricţii de călătorie şi îngheţarea conturilor oficialilor sirieni din anturajul preşedintelui sunt principalele măsuri analizate de SUA şi de Uniunea Europeană.

Pe măsură ce situaţia din Siria se deteriorează, Statele Unite şi marile puteri din Uniunea Europeană pregătesc o serie de sancţiuni la adresa regimului de la Damasc, acuzat de uciderea a peste 450 de civili. Primul pe lista celor vizaţi de autorităţile de la Washington este chiar fratele preşedintelui Bashar al-Assad, Maher, comandantul unei divizii de elită a armatei şi unul dintre cei mai puternici oameni din Siria. În vizorul Statelor Unite se află şi vărul şefului statului sirian, Rami Makhlouf, un prosper om de afaceri care controlează segmente importante din industria energetică siriană, precum şi din turism. Atât acesta, cât şi Maher al-Assad riscă să le fie blocate conturile şi îngheţate bunurile din SUA, unde nici nu vor mai putea călători, potrivit televiziunii Al Arabiya.

Liderii UE se decid vineri

Ambasadorii la UE ai statelor comunitare se reunesc vineri, la Bruxelles, pentru a decide ce sancţiuni se impun în cazul regimului sirian. "Toate opţiunile sunt analizate", a declarat, ieri, Michael Mann, un purtător de cuvânt al înaltului reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot vineri va avea loc şi o sesiune specială a Consiliului ONU pentru drepturile omului, la cererea Statelor Unite. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a criticat luni Siria pentru utilizarea muniţiei şi a tancurilor împotriva protestatarilor, relatează BBC.

Ban Ki-moon a mai spus că este necesară o anchetă independentă privind situaţia din Deraa şi le-a reamintit autorităţilor de la Damasc că au obligaţia de a respecta drepturile omului. Poziţia lui Ban Kimoon se regăseşte şi într-un proiect de rezoluţie propus de Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia.

Documentul insistă asupra declanşării unei anchete independente privind decesele în rândul protestatarilor. Siria a reacţionat însă prompt, prin vocea trimisului său la ONU, Bashar Ja’afari.

"Putem să desfăşurăm singuri orice fel de anchetă, în condiţii de transparenţă totală. Nu avem nimic de ascuns", a declarat Bashar Ja’afari. Un rol important în impunerea de sancţiuni Siriei l-ar putea juca Turcia, susţine televiziunea Al Arabiya.

Oficialii americani speră totuşi că, în cele din urmă, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, îl va convinge pe Bashar al-Assad să evite, prin reforme economice şi politice, transformarea crizei din Siria într-un război civil.

Un prim pas a fost făcut ieri, când, într-o convorbire telefonică avută cu Bashar al-Assad, Erdogan a făcut apel la reţinere. "Nu pot da detalii în legătură cu sancţiunile. Toate opţiunile sunt analizate în prezent." MICHAEL MANN, purtător de cuvânt al UE