Siria arătată cu degetul după atentatul de la Beirut în care a murit şeful serviciilor secrete libaneze

Siria arătată cu degetul după atentatul de la Beirut în care a murit şeful serviciilor secrete libaneze

Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, consideră "probabilă" implicarea Siriei în atentatul cu maşină-capcană produs vineri în capitala Libanului, Beirut, în urma căruia a fost ucis şeful serviciului de informaţii interne, Wissam al-Hassan, cunoscut drept o persoană ostilă regimului sirian.

"Este probabil (...). Nu ştim încă cine se află în spatele atentatului", dar "cred că este vorba pur şi simplu despre o prelungire a ceea ce se întâmplă în Siria, lucru ce face şi mai necesară plecarea preşedintelui Bashar al-Assad", a declarat astăzi Laurent Fabius postului de televiziune Europe 1.

"Interesul lui Bashar, care este un manipulator, este să extindă contagiunea în Turcia, Iordania, Liban", a adăugat ministrul francez, subliniind totodată şi "prezenţa" partidului şiit libanez Hezbollah în războiul din Siria. "Hezbollahul face parte din guvernul libanez, prezenţa sa în conflictul sirian nu era foarte vizibilă.

Dar, de câteva zile militanţii Hezbollah participă la conflict", a continuat Fabius, reamintind şi de drona trimisă deasupra Israelului. "Se pare că există o voinţă a Hezbollahului, şi implicit a Iranului să-şi manifeste şi mai puternic prezenţa (alături de regimul de la Damasc) şi nu putem accepta acest lucru", a punctat oficialul francez, citat de AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul mişcării şiite libaneze, Hassan Nasrallah, a confirmat că membri ai formaţiunii sale luptă împotriva insurgenţilor sirieni, dar, a precizat el, fac acest lucru din proprie iniţiativă, fără a fi trimişi de Hezbollah. El a condamnat atentatul de vineri.

Potrivit bilanţului final, trei persoane au fost ucise şi 126 rănite în atentatul de vineri din capitala libaneză.

Proteste violente la Beirut

Astăzi, după funeraliile de stat ale lui Wissam al-Hassan, au izbucnit violenţe în capitala libaneză, grupuri de manifestanţi încercând să intre cu forţa în sediul guvernului. Ei cer demisia premierului Najib Mikat şi a preşedintelui Michel Suleiman.

Poliţia a folosit grenade lacrimogene duminică pentru a-i împiedica pe manifestanţi să pătrundă în Serai, reşedinţa premierului Mikati, a cărui demisie este cerută şi de către opoziţie.

La încheierea funeraliilor şefului serviciului de informaţii al Forţelor de Securitate Internă din Liban, mai mulţi "tineri s-au îndreptat spre clădirea care se află în centrul oraşului, însă forţele de ordine i-au împiedicat să intre lansând grenade lacrimogene", a declarat un comandant al poliţiei locale.