Sinuciderea unui copil pune autorităţile pe jar

Sinuciderea unui copil pune autorităţile pe jar

Moartea unui copil de 11 ani, din comuna dâmboviţeană Cazaci, readuce în discuţie pericolul reprezentat de jocurile online.

 Copilul se lăuda în faţa colegilor că joacă „Balena Albastră”, un joc sinistru pornit din Rusia care împinge adolescenţii la sinucidere. Acesta a fost găsit spânzurat luni, de către sora sa, în podul casei. Imediat au apărut speculațiile cu privire la motivul care l-a împins spre acest gest extrem pe micuț. Colegii susţin că el se lăuda la şcoală că joacă „Balena Albastră”. „Din verificări s-a stabilit că elevul care s-a sinucis le spunea colegilor că juca un anumit joc. Nu avem certitudinea că jocul a fost cauza care a dus la deces. Au fost ridicate cele două telefoane și calculatorul pe care copilul le folosea și urmează să se efectueze expertizele necesare. La autopsie nu s-au găsit urme de violență sau răni recente pe corpul copilului”, ne-a declarat Alexandra Niculae, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, care ne-a spus că expertiza asupra telefoanelor şi calculatorul tânărului încă nu este finalizată.

Reacția ministrului de Interne

Tragedia a redeschis discuţia despre sinistrul joc pornit din Rusia. Însuşi Ministrul de Interne, Carmen Dan, a luat ieri poziţie pe această temă. „Pe mine în mod sigur mă îngrijorează extraordinar de tare acest fenomen. Recomandarea mea foarte fermă este ca împreună, părinți și educatori, să se concentreze și să supravegheze foarte atent comportamentul elevilor și copiilor noștri pentru că, iată, e un fenomen care deja ne îngrijorează”, a spus ministrul. Dan a precizat că închiderea Facebook pentru adolescenţi nu este o soluţie, dar că roagă insistent părinţii să îşi supravegheze foarte atent copiii şi să apeleze la specialişti în cazul în care observă schimbări de comportament.

Părinții vor ghid de control pentru internet

Autorităţile din Braşov au organizat, la finalul săptămânii trecute, o întâlnire în care s-a discutat despre jocul „Balena Albastră”. La evenimentul desfăşurat la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“ au participat autorităţi, zeci de cadre didactice şi părinţi. Prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, i-a sfătuit pe părinţi şi dascăli să fie vigilenţi cu copiii. Părinţii prezenţi în sală au solicitat autorităţilor să publice un ghid al controlului parental pentru internet.