În comuna Vaideeni s-a amenajat singura tabără de sinistrați care există în România. Acolo au fost instalate, deja 20 de locuințe modulare, în care sunt cazate 22 familii (95 persoane) urmând a mai fi instalate încă șase locuințe modulare, totalizând 28 familii cu 119 persoane.Cei 214 oameni au fost nevoiți să se mute după ce apele le-au distrus casele.

„Și ieri la Olt, și astăzi la Vâlcea, la Vaideeni, am trimis în total de la rezervele de stat, 32 de locuințe modulare în care sunt cazate persoanele care au rămas fără adăpost. A fost o propunere pe care i-am făcut-o primului ministru Victor Ponta, care a aprobat această modalitate de sprijin, după ce săptămâna trecută, Guvernul a mai acordat un ajutor financiar, dar și unul umanitar.”, a transmis Gabriel Oprea, miercuri, în videoconferința cu prefecții și responsabilii zonali ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), din teritoriu.

Ministrul Afacerilor Interne a mai adăugat că a fost în judeţul Vâlcea, la Vaideeni, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat, cu șefii de arme, cu chestor general de poliţie Petre Tobă, cu  general maior Mircea Olaru și cu colonelul Dumitru Cornea, șeful I.G.S.U.

„Am vrut să verific personal dacă măsurile dispuse pentru sprijinirea populației afectate de inundațiile de săptămâna trecută au fost puse în aplicare. Am constatat că autorităţile locale și angajații Ministerului Afacerilor Interne și armata s-au mobilizat şi s-au implicat la modul cel mai responsabil pentru ca viaţa localnicilor să-şi reia cursul normal.”, a spus oficialul MAI. 

El a mai precizat că, pentru sprijinirea populaţiei afectate,  au fost scoase de la rezervele de stat 20 tone de combustibil, 5.000 kilograme alimente, peste 10.000 litri apă potabilă, 4.000 pături, cearșafuri și 2.000 saltele. Ajutoarele umanitare au fost transportate de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat și distribuite prin grija Instituției Prefectului din județele Olt, Argeș și Dolj. 

Totodată, având în vedere faptul că în anumite localități fântânile au fost afectate, a dispus prefectului și autorităților locale să aibă ca prioritate în perioada imediat următoare asigurarea mai multor surse de apă potabilă.

„Vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii din localităţile afectate de întregul sprijin al autorităților de la nivel central și local în vederea remedierii pagubelor produse de inundații.”, a subliniat Gabriel Oprea.

 El a mai spus că pompierii și jandarmii vor acționa şi în zilele următoare, atât timp cât va fi nevoie, pentru a ajuta populaţia. Dela sunt mobilizați angajați ai MAI și militari ai MApN pentru degajarea și curățarea drumurilor pe care se circulă cu dificultate, decolmatarea fântânilor, scoaterea apei și a mâlului din locuințele și curțile oamenilor, precum și pentru înlăturarea aluviunilor, deșeurilor sau a altor materiale care ar putea pune în pericol viața oamenilor.  

Totodată, se acționează pentru consolidarea unor albii de râuri și degajarea lor de masa lemnoasă și pentru executarea lucrărilor de reparații pentru racordarea zonelor afectate la utilități, în special apă și curent electric. 

„În acest moment avem mobilizați peste 1.000 de pompieri, jandarmi și polițiști care sunt în teren, în localitățile afectate, sprijinind autoritățile locale în eforturile lor de a readuce normalitatea în viața comunităților afectate. De asemenea, peste 7.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne-polițiști, pompieri, jandarmi sunt pregătiți să intervină, în funcție de evoluția situației operative. Am vorbit și cu domnul ministru Mircea Dușa, iar armata ne sprijină în continuare. Eu îl informez permanent pe primul ministru Victor Ponta despre situația operativă din zonele afectate.”, a precizat viceprim-ministrul Gabriel Oprea.