O inițiativă a Dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică ginecologie, cunoscut la nivel național pentru intervențiile chirurgicale ginecologice realizate în premieră națională și locală, unul dintre puținii medici specialiști români în tratarea endometriozei, membru în rețele de medicină internaționale preocupate de cercetarea acestei boli.

România nu dispune de o sursă completă şi specializată de informare asupra afecţiunilor specifice femeilor, procedurile şi tratatmentele chirurgicale pentru care ar putea opta. Din această raţiune s-a format o platformă online de informare, care să curpindă informaţii şi explicaţii despre toată paleta de boli ginecolofice şi soluţiile de tratament chirurgical între care o pacientă poate alege care poate fi accesată pe chirurgiaginecologică.ro. Platforma este o sursă de informare independentă de instituții și organizații medicale, este actualizată de cadre medicale competente, este accesibilă pentru orice femeie din România.

“Pacienta în România nu dispune de informație obiectivă, amănunțită și pe înțelesul ei despre tratamentul chirurgical al afecțiunilor ginecologice. Din acest motiv am considerat importantă construcția acestui site de informare. El cuprinde întreaga patologie ginecologică chirurgicală, inclusiv cu descrierea fiecărui tip de intervenție. Pacienta va putea opta pentru un tratament modern și minim invaziv. Spațiu important este alocat pentru endometrioză, din cauză că în prezent, în România, estimăm un contingent de aproximativ 480.000 de paciente, pentru care nu există aproape nimic organizat: societate medicală, centre de excelență, chirurgi dedicați, grupuri de suport, forumuri, ONG-uri. Totodată, boala are imense costuri medicale și sociale, aproximativ 5 miliarde de dolari, pentru că este invalidantă și generează infertilitate”, a spus dr. Voicu Simedrea, în cadrul conferințe de presă.

dr. Simedrea Voicu

Platforma chirurgieginecologica.ro este un fel de tabel al lui Mendeleev, în care figurează toate tipurile de intervenții din sfera chirurgiei ginecologice, grupate și ordonate pe tipurile de afecțiuni pe care acestea le rezolvă, apoi pe modul de abordare prin care acestea se realizează (clasic, laparoscopic, abdominal, vaginal).

Ajunsă pe acest website, pacienta va afla ce opțiuni terapeutice are în cazul unei afecțiuni, care sunt metodele cele mai puțin invazive, mai eficiente și mai moderne, află că există variante minim invazive chiar și în afecțiuni unde majoritatea medicilor îi refuză dreptul la un astfel de tratament: oncologie, endometrioză, fibroame mari etc.O altă componentă importantă o reprezintă secțiunea de screening și prevenție, unde pacienta poate afla ce înseamnă un stil de viață sănătos, care sunt beneficiile sale, ce presupune screeningul pentru cancerul de col uterin, cum se gestionează menopauza, osteoporoza.

Spațiu important pe platforma chirurgieginecologica.ro este alocat informațiilor despre endometrioză, boală pentru care există și un forum de discuții, unde pacientele vor găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, pot interacționa între ele și vor putea dialoga direct cu un grup de medici specializați în diagnosticarea și tratarea acestei boli.

Ponderea mai mare de informații despre endometrioză reprezintă o decizie a inițiatorului proiectului ca urmare a numărului mare de paciente care s-au adresat în ultimele 18 luni Centrului de Chirurgie a Endometriozei de la Timișoara: 97 de paciente consultate, 57 de paciente operate dintre care 8 cazuri foarte avansate pentru care intervețiile au durat între 5 și 8 ore. Îmbunătățirea calității vieții s-a observat la o lună de la intervenția chirurgicală, cu o scădere de 4 puncte din 10 pe scala analogică a durerii.

Un alt rezultat, deosebit de important pentru pacientele tratate de endometrioză, a fost rata ridică de concepție: din 37 de femei care au dorit să conceapă un copil, 8 au obținut o sarcină spontană și 6 – după procedura de fertilizare in vitro.

“Concluzia: un tratament chirurgical just și mai puțin traumatizant oferă pacientei șansa la o nouă viață”, a adăugat Dr. Voicu Simedrea.

 

Te-ar putea interesa și: