Sindromul piciorului diabetic – boala care nu „se simte”!
- Ana Maria Ni țu
- 13 iunie 2015, 00:00
Există simptome distincte care îți permit să îți dai seama că suferi de această afecțiune și care sunt tratamentele indicate pentru a nu se ajunge la amputare
Sindromul piciorului diabetic sau ulcerul diabetic este o afecțiune a diabeticilor, care se manifestă prin rănile provocate la punctele de presiune din talpă. Pacientul nu simte durere sau disconfort când apar rănile, însă netratarea lor poate duce la amputarea piciorului.
Hiperglicemia cronică (nivel ridicat de glucoză în sânge) conduce la probleme pe termen lung ale organismului, inclusiv la încetarea funcționării diferitelor organe și țesuturi. Persoanele cu diabet au un risc crescut de leziuni ale nervilor (neuropatie) și, de cele mai multe ori, prezintă probleme de circulație a sângelui în picioare (ischemie). Leziunile nervilor conduc la o capacitate redusă de a simți durerea, de aceea rănile trec de multe ori neobservate. Atât neuropatia cât și ischemia pot duce la ulcere ale piciorului. Infecția acestor răni poate conduce în cele din urmă la amputarea membrului afectat. Muşchii piciorului se atrofiază, fapt ce duce la probleme cu menţinerea echilibrului.
Din cauza imunităţii scăzute a pacientului cu diabet, infecţia se poate forma mult mai repede şi în profunzime, afectând atât ligamentele şi muşchii, cât şi oasele. Primele semne pe care trebuie să le luăm în considerare sunt mâncărimile, arsurile, pielea uscată, senzația de amorțeală a picioarelor, în special pe timpul nopții.
„Diabetul este o boală parșivă, nu doare, nu curge sânge, nu se întâmplă absolut nimic, dar pe interior distruge absolut orice organ. Nu există organ care să nu fie afectat de hiperglicemie și unul dintre cele mai afectate este piciorul. Din punctul de vedere al rănilor de la picior, pacientul cu diabet este un pacient cu nevoi speciale și care are nevoie de ajutor. Un pacient cu diabet are cu 25% un risc mai mare să facă ulcere”, spune medicul Anca Elena Crăciun, specialist în Diabet Zaharat, Nutriţie, Boli Metabolice, de la Policlinica „Regina Maria” Cluj Napoca.
Condiţiile de extindere ale infecţiilor piciorului diabetic sunt favorabile, de aceea medicul îi poate prescrie pacientului o terapie cu antibiotice.
Dieta și exercițiile salvează de la amputare
Medicul recomandă analizarea, zilnic, a tegumentelor afectate, purtarea încălţămintei comode care lasă piciorul să respire şi sângele să circule. Hidratarea corespunzătoare şi folosirea cremelor cu efect superhidratant, mai ales cele farmaceutice special concepute, sunt recomandate în cazul în care se usucă pielea.
Trebuie menţinut un echilibru metabolic (glicemia, colesterolul în limite normale, hipertensiune arterială sub control) prin dietă şi exerciţiu fizic regulat.
Pacientul cu sindromul piciorului diabetic trebuie să nu uite să își examineze în fiecare seară piciorul, deoarece pielea se crapă și apar sângerările, din cauza pantofului.
Statistici ale International Diabetes Foundation 2014
● Persoanele cu diabet zaharat au de 25 de ori mai multe șanse de a le fi amputat un picior față de oamenii ce nu suferă de această boală
● În întreaga lume, până la 70% din toate amputările piciorului sunt cele ale persoanelor cu diabet zaharat
● În lume, la fiecare 30 de secunde are loc o amputare a piciorului diabetic
● Se estimează că până la 85% din totalul amputărilor cauzate de diabet pot fi prevenite
● 85% dintre cazurile amputărilor membrelor inferioare sunt precedate de ulcere ale piciorului
● În țările dezvoltate, una din șase persoane cu diabet zaharat va avea un ulcer al piciorului în timpul vieții
● În țările în curs de dezvoltare, problemele piciorului diabetic sunt considerate a fi chiar mai frecvente
● În țările dezvoltate, îngrijirea piciorului diabetic reprezintă până la 15% din resursele de asistență medicală. În țările în curs de dezvoltare, se estimează că îngrijirea piciorului diabetic reprezintă 40% din totalul resurselor disponibile
Aceste cifre vor crește cu peste 20% în următorii 20 de ani
Tratamentul indicat
Cel mai adesea, medicii recomandă pacienţilor cu ulcer neuropatic să se elibereze de orice solicitare directă asupra leziunii prin utilizarea cadrului sau a scaunului cu rotile pentru deplasare şi repaus la pat.
Terapia umedă cu pansamente hidroactive este o altă metodă de tratament. Pansamentele previn infecţia, reduc acumularea microbilor şi elimină plaga microbiană existentă, ajută la procesul de vindecare. Acest tip de tratament poate fi efectuat în ambulatoriu, fiind o soluţie eficientă din punct de vedere economic.
FOTO: Pacientul trebuie să își examineze în fiecare seară piciorul
În funcţie de stadiul în care se află plaga infectată există mai multe tipuri de pansamente: pentru curăţarea plăgilor infectate sau neinfectate, profunde sau cu secreţii se folosesc pansamente pe bază de alginat de calciu; pentru rănile infectate, uscate, acoperite cu ţesut necrotic este indicat pansamentul cu poliacrilat superabsorbant. Pentru plăgile cu secreţii moderate şi uscate sunt indicate pansamente hidrocolidale sau spume din poliuretan cu strat de hidrogel. Pentru evitarea amputării totale se poate îndepărta necroza prin procedeu chirurgical, însă vindecarea poate dura mai multe luni.
În momentul în care boala este mult prea avansată și celelalte tratamente nu își mai fac efectul, tratarea sindromului piciorului diabetic se face prin amputarea membrului afectat.