Sindromul Havana continuă. Sute de diplomați americani sunt afectați. Este cumva tot mâna lui Putin?

Sindromul Havana continuă. Sute de diplomați americani sunt afectați. Este cumva tot mâna lui Putin? Sursa: Capital

Secretarul de stat, Antony Blinken, a declarat că guvernul SUA nu a determinat care este cauza „sindromului Havana”, o boală misterioasă care afectează diplomații și personalul militar american din întreaga lume

„Până în prezent, nu știm exact ce s-a întâmplat și nu știm cine este responsabil”, a recunoscut Blinken în timpul unui interviu pentru MSNBC. Comentariile lui Blinken au venit pe măsură ce cazuri suplimentare au fost raportate la misiunile americane din Paris și Geneva. Trei cazuri separate au fost raportate la Consulatul SUA din Geneva, iar un diplomat a fost în cele din urmă evacuat din Elveția în Statele Unite pentru tratament. Un alt caz a fost raportat la Ambasada SUA din Paris, potrivit Wall Street Journal.

Sute de cazuri au apărut de când a fost raportată, pentru prima dată la Ambasada SUA, din Havana, Cuba, în 2016. De atunci, cazurile au fost raportate în Austria, China, Columbia, Germania, Serbia și Vietnam, printre alte națiuni. Simptomele au inclus dureri de cap, amețeli și zgomot în urechi.

Fără o explicație cauzală fermă a bolii, administrația Biden a descris cazurile drept „incidente anormale de sănătate”. Un raport lansat de Academia Națională de Științe, în decembrie 2020, a sugerat că cea mai probabilă cauză a incidentelor a fost radiația „dirijată”, deși lucrarea nu a identificat o sursă și a remarcat că și alți factori ar putea juca un rol important în această situație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de lege semnat de Biden

Unii experți bănuiesc că Rusia se află în spatele incidentelor, iar Blinken a indicat în interviul MSNBC că Statele Unite au ridicat această problemă în fața Moscovei, dar nu au vreo dovadă pentru această acuzație. Presa de stat rusă a respins atacurile considerându-le momente de isterie, deși unele cazuri au dus la leziuni cerebrale traumatice.

În absența dovezilor care să implice un actor străin, administrația Biden a fost reticentă în a descrie incidentele drept „atacuri”, ceea ce duce la frustrări la Capitoliu. Cu toate acestea, în octombrie, președintele a semnat un proiect de lege aprobat în unanimitate, „Legea pentru ajutorarea victimelor americane afectate de atacuri neurologice (HAVANA)”, care asigură un tratament echitabil și sprijin financiar oficialilor americani afectați de boală, potrivit The National Interest.

Blinken a declarat pentru MSNBC că s-a întâlnit cu oficiali care au avut viețile și carierele perturbate de aceste atacuri. „Nu există nicio îndoială că oamenii au fost afectați direct și puternic”, a spus Blinken. „Lucrăm multe ore pentru a ajunge la o concluzie privind ceea ce s-a întâmplat și mai ales, cine este responsabil. Și, între timp, să ne asigurăm că avem grijă de oricine a fost afectat și să ne protejăm toți oamenii cât mai bine putem.”