Salariile absolvenţilor, sacrificate în favoarea calificaţilor şi necalificaţilor VEZI TEXTUL NOULUI CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ
- Adam Popescu
- 18 decembrie 2010, 00:25
La sediul Consiliului Economic şi Social s-a semnat vineri noul Contract Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional, pentru anii 2011-2014, care prevede că salariile muncitorilor vor înregistra o creştere mai mare decât cele ale absolvenţilor de studii superioare.
Pentru 2011, sindicatele şi patronatele au stabilit un salariu minim în mediul privat de 700 de lei, cu 30 de lei mai mare decât cel adoptat de executiv pentru sistemul bugetar şi cu 100 de lei mai mult decât valoarea actuală a salariului minim în plată.
Contract Colectiv de Muncă (CCM) Unic la Nivel Naţional, semnat la Consiliul Economic şi Social între toate confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional şi toate federaţiile sindicale la nivel naţional, prevede că, până în 2014, salariul minim se va renegocia în fiecare an, ca şi grila de salrizare aferentă necalificaţilor, calificaţilor, ca şi celor cu studii superioare.Potrivit preşedintelui Consiliului Economic şi Social (CES), principala modificare o reprezintă "stabilirea salariului minim tarifar", adică cât va reprezenta plata pe care o vor primi angajaţii pentru o oră de muncă, sistem utilizat deja în statele europene.
Astfel, potrivit noului CCM la nivel naţional, "salariul de bază minim brut pe oră, negociat, va fi de 4,118 lei/oră, respectiv 700 de lei pentru un program complet de lucru de 170 de ore pe lună".
Coeficient redus de salarizare pentru licenţiaţi
Însă, pentru ca patronii să poată suporta creşterea salariului minim pe economie de la 600 de lei, cât este acum, la 700 de lei, de la 1 ianuarie 2011, coeficienţii de salarizare în funcţie de studii au fost reduşi.
Astfel, cei mai câştigaţi vor fi muncitorii calificaţi, care vor rămâne cu acelaşi coeficient 1, echivalentul valorii salariului minim pe economie, adică vor lua de la anul 700 de lei pe lună, cu 100 de lei mai mult decât în prezent.
Muncitorii calificaţi, ca şi cei care au studii liceale, vor avea coeficientul 1,1, faţă de 1,2 cât este în prezent, care, înmulţit cu 700 de lei, generează un salariu minim de 770 de lei, însă această valoare va depăşi cu 50 de lei salariul primit de aceştia acum. Iar cei cu studii postliceale vor avea un salariu minim de 805 lei, potrivit noilor grile.
Mai mulţi bani pentru maiştri
Cei care au absolvit şcoala de maiştri vor fi puşi pe aceeaşi treaptă de salarizare cu absolvenţii de studii superioare de scurtă durată, cu un coeficient crescut de 1,3, echivalentul unui salariu minim lunar de 910 lei.
Un coeficient de salarizare mai mic vor avea însă angajaţii cu studii superioare, cu o scădere de la 2 la 1,72, echivalentul unui salariu minim, în 2011, de 1.204 lei, doar cu patru bani mai mult decât este în prezent salariul minim pe care un patron este obligat să-l ofere unui astfel de salariat.
"Modificările nu sunt dramatice"
"Grila a fost redusă puţin, nu dramatic însă, ca o condiţie pentru a putea creşte mai mult salariul minim. Iar aplicarea grilei noi la valoarea de 700 de lei va duce cel puţin la un salariu egal dacă nu mai mare cu cel pe care îl câştigă angajaţii acum, cu o valoare a salariului minim de 600 de lei şi pe vechea grilă de ierarhizare", a explicat pentru EVZ vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical Ovidiu Jurca.
De asemenea, documentul prevede că aceşti noi coeficienţi se vor aplica la salariul minim negociat pe unitate, care nu va putea fi mai mic decât salariul de 700 de lei stabilit de sindicate şi de patronate.
Iar salarizarea personalului încadrat în funcţie de noii coeficienţi de salarizare "se va stabili ţinând cont şi de standardele ocupaţionale corespunzătoare ocupaţiei respective".
Indemnizaţia de concediu, cu toate sporurile permanente
În plus, prevederea legată de indemnizaţia de concediu a fost uşor modificată, pentru a cuprinde, la suma ce le va fi oferită angajaţilor, toate "indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul colectiv de muncă şi în contractul individual de muncă luate împreună, corespunzător numărului de zile de concediu".
De asemenea, se introduce o derogare legată de acordarea preavizului de 20 de zile în cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să-l acorde la desfacerea contractului de muncă. Astfel, potrivit noului CCM, "pentru salariaţii I.M.M-urilor, preavizul va fi de 15 zile lucrătoare, conform dispoziţiilor din Legea nr. 53/2003-Codului Muncii".
Liderii sindicali susţin însă că nu au adus alte modificări noului contract colectiv de muncă, modificări dictate de viitorul Cod al Dialogului Social, dar şi de cel al Muncii, ambele aflate în dezbaterea executivului în această perioadă.
VEZI AICI CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ