Sindicaliștii din Poliție îi aruncă mănușa ministrului Vela. Șeful „Internelor” este invitat să meargă la o intervenție pe teren, alături de agenți

Sindicaliștii din Poliție îi aruncă mănușa ministrului Vela. Șeful „Internelor” este invitat să meargă la o intervenție pe teren, alături de agenți

În urmă cu câteva zile, de la nivelul a două importante cabinete din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a fost lansată o dispoziție către toți polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră, pompierii și personalul civil de la ”Interne” cu privire la respectarea măsurilor igienico-sanitare pe timp de pandemie.

Reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) au reacționat imediat și au spus că acest document - ce are caracter de ordin și prevede chiar și eventuale cercetări penale -, este de fapt o modalitate prin care șefii MAI vor să se acopere în cazul în care se întâmplă ceva cu vreun angajat de-al lor.

Dispoziția emisă la data de 16.10.2020 de șeful Direcției Generale de Management-Resurse Umane și cel al Direcției Medicale este o înșiruire de obligații pe care fiecare angajat al MAI trebuie să le respecte atunci când este la serviciu. Purtarea corectă a măștii (pe nas și pe gură) și schimbarea ei la maximum patru ore, spălarea pe mâini (cele 20 de secunde recomandate de specialiști), distanța fizică între colegi (ce nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m) sunt doar câteva din ordinele trasate de la vârful ministerului condus de Marcel Vela.

Lor li se adaugă ședințele suplimentare de instruire periodică a personalului, dar și ”vânătoarea” pe care trebuie s o facă șefii puși să stea cu ochii pe subalterni în speranța că îi vor repera pe cei vin la serviciu cu simptome ce pot fi de coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Polițistul primeste doar o mască pe tura de 12 ore sau de 24 de ore. Și aia pe bază de raport Ordinul - despre care Ev.Z a scris în exclusivitate -, a atras imediat atenția reprezentanților Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) care au reacționat într-un mod cu totul original. I-au lansat ministrului Vela, dar și celor doi semnatari ai documentului, capi în cadrul ”Internelor” -, o provocare inedită. Să meargă alături de polițiști la o intervenție pe teren, să vadă dacă de pe stradă lucrurile se văd la fel ca din birouri.

”Le trasnsmit celor doi distinși domni împuterniciți la conducerea celor două direcții ale MAI (n.r. Direcția Generală de Management-Resurse Umane și Direcția Medicală), dar și domnului ministru Vela invitația de a merge pe teren alături de polițiști. Să meargă în stradă să vadă dacă ce au scris în acea dispoziție poate avea corespondent în realitatea din teren.

Ce faci, de exemplu, când trebuie să bagi în mașină și să duci la secție un personaj care nu poartă mască? Un om care poate are coronavirus. Ce face atunci polițistul? Își scoate masca și i-o dă pe a lui?! Că de la serviciu nu primește decât una la 12 ore sau la 24 de ore, cât timp e în tură! Și aia în baza unui raport! Și cu mănușile de protecție e la fel. Nu le poate schimba la intervalul de timp cerut de șefii din MAI.

Atunci, ce face polițistul, îl lasă să plece pe respectivul personaj? Să ne spună domnul ministru și domnii care au gîndit dispoziția”, a explicat Cristian Danciu, prim-vicepreședinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

”Dispoziția e o acoperire pentru cei de sus, de la minister. Nu se fac instruiri”

Reprezentantul SNAP acuză ușurința cu care șefii de la ”Interne” au gîndit această dispoziție ce are caracter de ordin ”uitând” însă să asigure polițiștilor mijloace de protecție de calitate, conform prevederilor protecției muncii. În plus, acele ”instruiri frecvente” la care se face referire în document - acțiuni care acum ar trebui să fie și ”suplimentare” -, nu ar fi existat niciodată, de la începutul pandemiei.

”E foarte bine că se gândesc la noi, dar cei de la minister ar tebui să știe cu ce mijloace de protecție lucrează polițiștii din stradă. Cu măști de proastă calitate, de zugrav cum le spunem noi, care oferă o protecție precară, și cu mănuși chirurgicale pe care nu le schimbă pe toată durata turei ce poate fi chiar și de 24 de ore. Păi atunci cum vii tu cu ordine care prevăd chiar și cercetări penale în cazul în care nu le respecți? Această dispoziție nu are aplicabilitate în operativ, asta e clar!

E un ordin de birou, acolo unde sunt măști, dezinfectat și chiar lămpi cu ultraviolete pentru dezinfecție. Iar legat de acele instruiri frecvente trebuie să se știe că ele nu există. Printre polițiști circulă doar niște tabele pe care le semnează că au luat ca cunoștință de pretențiile șefilor. Nimeni nu face ședințe în care să explice cum trebuie procedat. Totul se limitează la tabele, la ordine scrise, la hârtii.

Din luna aprilie tot semnăm la hârtii. Așa, cei de la minister se acoperă în cazul în care se întâmplă ceva cu vreun polițist. Sau în instanță. Și această dispoziție e la fel: o acoperire pentru cei de sus”, a mai spus liderul de sindicat Cristian Danciu.

Polițiștii și pompierii fac munca DSP-urilor

În acest context, Danciu a atras atenția că, de ceva vreme, polițiștii fac treaba DSP-urilor în sensul că duc la domiciliile celor confirmați ca fiind pozitivi cu COVID-19 înștiințările de carantinare. Și tot ei verifică respectarea ei.

”Tot în prima linie sunt și polițiștii care supraveghează carantina bolnavilor de COVID-19. Poate ar trebui ca și ei să primească acele sporuri de lucru în condiții de risc de îmbolnăvire cu coronavirus. Până acum, bolnavul trebuia să semneze înștiințarea în fața polițistului. Vă dați seama de risc? Bine că au renunțat măcar la nebunia asta”, a conchis Cristian Danciu, prim-vicepreședinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Surse din cadrul pompierilor militari vorbesc despre o situație similară care se petrece în cadrul unităților operative. Între două incendii, pompierii transportă zilnic, noaptea sau ziua, bolnavi infestați cu COVID-19 - de acasă, la spitale -, folosind microbuze.

„Zici că pompierul care e pe tură are două serivicii. Când e pompier și merge la foc cu autospeciala, când e de la DSP, și transportă cu microbuzul bolnavi de COVID-19.”, ne-a spus un pompier făcând haz de necaz de situația creată.