Ordinul Arhitectilor din Romania acuza autoritatile locale din Sinaia ca au acordat haotic autorizatii de constructie.
Alunecarile de teren produse pe un santier de constructii aflat pe strada Aosta din Sinaia au invrajbit autoritatile.
Edilii locali spun ca alunecarile s-au produs din cauza ploilor torentiale din ultima prioada, insa reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) sustin ca este vorba despre un dezastru ecologic provocat de lucrarile de constructie efectuate haotic.
Arhitectii, locuitorii, dar si unele organizatii civice au atras atentia de mai bine de trei ani asupra efectelor pe care le-ar putea avea politica urbanistica a autoritatilor locale din Sinaia. In replica, reprezentantii primariei sustin ca dezvoltarea zonei s-a realizat legal.
„Declaratiile facute de conducerea OAR cu privire la lucrarile de construire din orasul Sinaia sunt iresponsabile. Pozitia adoptata de membrii Ordinului Arhitectilor este, de fapt, una condusa de interese personale, acelea de a proiecta doar anumiti arhitecti in orasul Sinaia”, este de parere primarul orasului, Vlad Oprea.
In ultimele doua zile, pe Valea Prahovei precipitatiile au depasit 70 de litri pe metru patrat. Strada Aosta se afla la un kilometru de Castelul Peles.
„Se construieste unde nu trebuie”
„Astazi, o comisie de la Inspectia in Constructii s-a deplasat la fata locului si si-a dat avizul pentru consolidarea locului cu piloni de mare adancime, care vor impiedica alunecarea solului”, ne-a declarat Nicolae Zamfir, inspector in cadrul protectiei civile Sinaia.
Arhitectii spun ca, pe 3 martie 2007, au adoptat o rezolutie intitulata „Salvati Sinaia” prin care atrageau atentia asupra unor modificari catastrofale ale reliefului terenului, in special in zona Aosta. Pe 4 iulie, Primaria Sinaia a eliberat autorizatia de constructie nr. 131 pe strada Aosta, nr. 4, pentru o vila cu demisol, P·2 si mansarda, iar lucrarile antamate au declansat alunecari de teren in zona.
„Sunt din ce in ce mai putine terenuri libere si se construieste pe teren greu construibil sau neconstruibil. Cladirile nu sunt in pericol de prabusire deocamdata, dar in situatia unor ploi torentiale sau a unui cutremur nu putem sti cum va evolua aceasta situatie”, este de parere arhitectul Dan Manea.
DIN TARA
O femeie din Gorj a murit inecata
Furtuna si ploile torentiale au lovit in ultimele doua zile mai multe judete din tara. Traficul rutier s-a desfasurat cu dificultate pe mai multe sosele din tara din cauza aluviunilor aduse de suvoaiele de apa.
Gorj. O femeie de 78 de ani din comuna Tantareni a murit inecata, dupa ce a fost luata de viitura, iar un tanar de 20 de ani a decedat dupa ce a fost lovit de trasnet. Grindina a distrus culturile agricole din mai multe localitati.
Brasov. Zeci de pompieri, militari si localnici au lucrat ieri pentru eliberarea drumului care face legatura intre Moeciu de Jos si Moeciu de Sus, dupa ce acesta fusese distrus partial de viitura.
Olt. 63 de localitati din judet au ramas fara alimentare cu energie electrica, iar cateva zeci de locuinte din orasul Draganesti Olt au fost inundate.
Arges. Sute de masini au ramas blocate pe Transfagarasan la sfarsitul saptamanii, dupa ce 800 de metri cubi de aluviuni, stanci si resturi vegetale s-au prabusit peste sosea in apropierea zonei Piscu. Doua gospodarii din comuna Corbi au fost trasnite si au luat foc.
Dolj. Scoala, 20 de case si 15 autoturisme din comuna Farcas au fost grav afectate de grindina care a cazut la sfarsitul saptamanii asupra localitatii.
Vrancea. Ploile abundente au facut ravagii si in cateva comune vrancene, unde scurgerile de pe versanti au distrus drumuri, poduri si podete, mai multe sate fiind izolate. O gospodarie din satul Tanasari a luat foc de la trasnet.
Valcea. DN 7A, care face legatura intre Ramnicu-Valcea si Voineasa, a fost blocat mai multe ore sambata, din cauza aluviunilor scurse de pe versanti.
Buzau. Traficul pe DN 10, in zona comunei Siriu, a fost reluat duminica, dupa ce a fost deblocata portiunea de 150 de metri de sosea acoperita cu bolovani cazuti de pe versanti. (Mara Popescu)
Prognoza
Cod galben in 26 de judete din tara
Ministerul Mediului a ridicat, ieri, avertizarea cu cod portocaliu si a extins codul galben pentru 26 de judete din centrul, nordul si vestul tarii, pana astazi dimineata.
Precipitatiile abundente din ultimele zile vor duce in continuare la cresterea debitelor pe raurile din Banat, Oltenia si bazinele hidrografice ale Oltului, Vedei, Argesului, dar si pe apele din zona montana a Carpatilor Orientali.
Meteorologii prognozeaza precipitatii abundente in centrul, nordul si vestul tarii - de 25-30 litri pe metrul patrat si, izolat, de 40-50 de litri pe metru patrat, dar numai pana astazi la pranz.
De astazi dupa-amiaza, specialistii spun ca nu vor mai cadea ploi abundente. In noaptea de vineri spre sambata, precipitatiile au atins 125 de litri pe metru patrat in doua localitati din judetul Valcea si 90 de litri pe metru patrat in localitatea Moeciu, judetul Brasov. (Eugenia Mihalcea)