Ce s-a schimbat la simulările examenelor naţionale

Ce s-a schimbat la simulările examenelor naţionale Sursa foto: Thomas Heß | Dreamstime.com

Sute de mii de elevi se pregătesc să susțină vara aceasta Evaluarea națională și examenul de Bacalaureat. Dar mai întâi vor avea loc simulările. Programul elevilor care nu susțin simulările la examenele naţionale nu va fi deloc afectat, a anunțat Ministerul Educației.

Simulările examenelor naționale au loc în lunile februarie pentru Evaluarea națională și martie pentru Bacalaureat. Noutatea din acest an este că toate lucrările vor fi corectate digital. Totodată, rezultatele nu se vor trece în catalog și nu se vor face publice, scrie adevărul.ro, cu referinţă la Ministerul Educaţiei.

Simulările examenelor la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Simularea examenului de Evaluare națională are loc între 5 și 7 februarie. Pe 5 februarie elevii susțin proba la Limba și literatura Română. Pe 6 februarie are loc proba la matematică. Iar pe 7 februarie are loc proba la Limba și literatura maternă.

Rezultatele vor fi afișate în data de 23 februarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Simularea examenului de Bacalaureat este planificată pentru perioada 4-7 martie.

Pe 4 martie absolvenţii susțin proba la Limba română, pe 5 martie are loc proba obligatorie a profilului. Pe 6 martie elevii susțin proba la alegere. Iar pe 7 martie are loc ultima probă, cea la limba și literatura maternă.

Rezultatele vor fi afișate pe 15 martie.

Simulările examenelor

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum se va desfășura simularea examenelor

Accesul elevilor în sălile de examen este permis până la ora 8:30, când elevii sunt primiți și așezați în bănci. Repartizarea pe săli se realizează în așa fel încât aceștia să stea câte unul în bancă, în ordine alfabetică.

Probele încep la ora 9:00, când se desigilează plicurile cu subiecte. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării Evaluării Naționale este de doua ore.

Elevii care susțin simularea examenului de Bacalaureat vor avea la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele. Pe tot parcursul examenului elevii vor fi monitorizați video și audio.

Bacalaureat 2024

Sursa foto: Arhiva EVZ

Corectarea digitalizată după simulările exmenelor naţionale

Începând cu acest an, toate lucrările de la simulările examenelor naționale vor fi evaluate digitalizat. Lucrările vor fi scanate în clasă. Apoi încărcate pe o platformă digitalizată și repartizate aleatoriu către profesori evaluatori din alte județe.

Evaluarea lucrărilor se va face pe baza baremului de evaluare și notare. Iar media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator este calculată de aplicația informatică de pe platformă.

Dacă diferența dintre note este mai mare de un punct, lucrarea este transmisă automat și aleatoriu către alți doi evaluatori.

Media finală nu poate fi contestată,iar rezultatele nu se trec în catalog.