Bătaie pentru admiterea la liceu. Se desființează zeci de unități școlare

Bătaie pentru admiterea la liceu. Se desființează zeci de unități școlareSursa foto: Dreamstime.com

Anul școlar următor ridică mai probleme pentru elevii care vor să intre la liceu. Mai multe unități școlare în care rata de promovare a examenelor de Bacalaureat a fost 0% nu vor mai putea propune cifre de școlarizare.

Elevii de clasa a Vlll a vor avea mai puține opțiuni atunci când vor face selecția unui liceu. Odată cu anul școlar următor, mai multe unități de învățământ nu vor mai putea propune cifre de școlarizare. Inițiativa aparține reprezentanților Ministerului Educației.

Admiterea la liceu, proces anevoios în anul școlar următor

Liceele care au avut rata de promovabilitate 0% sau cele din cadrul cărora doar un singur candidat a promovat examenul de Bacalaureat sunt vizate în acest sens. Un liceu cu astfel de rezultate în anii școlari precedenți nu va mai putea propune o cifră de școlarizare.

Din acest motiv, mai multe unități școlare ar putea să se desființeze. Decizia aparține Ministerului Educației și a fost deja publicată în Monitorul oficial.

Bătaie pentru admiterea la liceu. Se desființează zeci de unități școlare

Admitere. Sursa foto: Arhiva EVz

Sistemul de învățământ, afectat pe termen lung

Situația școlilor în care niciun elev nu promovează examenul de Bacalaureat devine tot mai gravă. De la un an la altul, tot mai multe unități ajung pe o pantă descendentă în ceea ce privește numărul candidaților care au obținut note de trecere la acest examen. La nivelul întregii țari,  55 de licee au avut o rată de promovabilitate de 0%.

Pentru aceste cazuri, Ministerul Educației a găsit o soluție controversată. Un liceu care are astfel de rezultate nu mi poate propune cifre de școlarizare pentru clasa a IX-a. Măsura va fi valabilă începând cu anul școlar următor.

Bătaie pentru admiterea la liceu. Se desființează zeci de unități școlare

Sursa foto: dreamstime.com

Admiterea la liceu, schimbări importante în anul următor

Din cauza acestei măsuri, liceele respective ar urma să se desființeze. Decizia oficialilor din Educație a fost promovată în Monitorul Oficial, și face parte din metodologia legată de  fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, pe anul școlar 2024-2025.

Inițiativa nu este a stârnit deja nemulțumiri în rândul părinților, dar și al unora dintre dascăli. De asemenea, sindicatele nu au fost chemate la discuții legate de această temă.  Din cauza acestei măsuri, mulți elevi din România ar putea fi nevoiți să facă naveta în alte orașe.