Boala Parkinson nu este o condiție ce afectează doar persoanele în vârstă. 1 din 20 de pacienți prezintă simptomele bolii mai devreme de vârsta de 40 de ani. Majoritatea persoanelor consultă cadrele medicale atunci observă tulburări la nivel locomotor, un semnal al unei afecțiuni la sistemul nervos central. Cu toate acestea, există un simptom trecut cu vederea, care poate indica prezența bolii.
Mulți români suferă de boli, însă se prezintă mult prea târziu la medic. De multe ori, în cazuri cu adevărat grave, cadrele medicale nu mai pot salva pacientul. Este bine, astfel, să fim atenți la semnalele pe care ni le transmite organismul și să ne facem analizele periodic. Revenind la Parkinson, există un simptom neobișnuit, căruia nu i se dă probabil multă importanță, dar care poate indica prezența bolii.
Simptom al bolii Parkinson: Consultați medicul de urgență
În ciuda faptului că la o primă vedere am spune că e ceva absolut normal, lucrurile nu stau chiar așa - transpirația excesivă poate reprezenta un simptom al bolii Parkinson.
Schimbările majore care au loc la nivelul sistemului nervos autonom se află în strânsă relație cu transpirația, motiv pentru care pacienții pot să resimtă temperaturi ridicate foarte ușor.
Bolnavii care prezintă Parkinson prezintă, de asemenea, și un simț al mirosului mai redus decât persoanele sănătoase astfel încât transpirația excesivă poate să nu îi deranjeze.
„Proteina-cheie” care afectează neuronii din creierul uman
Sistemul nervos central reprezintă un subiect foarte sensibil pentru cercetători, care au descoperit, recent, o „proteină-cheie” ce afectează neuronii din creierul uman. Giuliana Fusco, cercetătoare la St John’s College din cadrul universităţii citate, a declarat că „dacă vrem să vindecăm (boala) Parkinson mai întâi trebuie să înţelegem funcţia alfa-sinucleinei, o proteină prezentă în creierele tuturor”.
„Această cercetare este un pas vital către acest obiectiv”, a adăugat Fusco, autoare principală a studiului. „Până când funcţia acestei proteine misterioase este confirmată cu mai multe cercetări”, a declarat coautorul studiului Alfonso de Simone de la Imperial College London, „nu se poate începe dezvoltarea terapiilor medicamentoase pentru a aborda originile bolii Parkinson”.
Se consideră că această boală este derivată dintr-o combinaţie de factori genetici şi de mediu care duc la moartea celulelor nervoase care produc dopamina, ce joacă un rol în mişcările corpului.
Nu există niciun remediu pentru Parkinson, care afectează peste 10 milioane de persoane şi a fost descrisă pentru prima dată în 1817 de medicul britanic James Parkinson, într-o lucrare despre „paralizia tremurândă”. Boxerul Muhammad Ali, comediantul Billy Connolly şi cântăreţul Ozzy Osborne se numără printre persoanele care au fost diagnosticate cu această boală.
Simptomele includ tremor şi rigiditate a membrelor, precum şi probleme de mers şi de echilibru. Majoritatea celor afectaţi au peste 60 de ani, dar în „stadiu incipient” poate afecta şi persoane mai tinere, cum este cazul actorului Michael J Fox, care a fost diagnosticat la 29 de ani.