Simona Halep, invitat de onoare la inaugurarea Sălii Mari a TNB . Principele Radu şi ministrul Culturii, printre cei prezenţi eveniment

Simona Halep, invitat de onoare la inaugurarea Sălii Mari a TNB . Principele Radu şi ministrul Culturii, printre cei prezenţi eveniment

Principele Radu, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, şi Simona Halep s-au numărat printre invitaţii premierei de sâmbătă a spectacolului "Înşir'te mărgărite", regizat de Dan Puric, eveniment ce a marcat inaugurarea Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), după lucrările de renovare şi reabilitare.

Printre personalităţile prezente la eveniment s-au mai numărat membri ai Guvernului precum ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, autorităţi din administraţia locală - primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, pianistul Dan Grigore şi actorul Mircea Albulescu.

Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a vorbit, înaintea spectacolului, pentru publicul invitat, despre ce au însemnat pentru Teatrul Naţional lucrările de reabilitare. El a menţionat faptul că, în urma lucrărilor de aproximativ patru ani, a fost îndepărtată de pe clădirea TNB "faţada de tip coreean care a dus în derizoriu o lucrare de excepţie". "Teatrul a revenit la forma lui iniţială, cu refaceri substanţiale (...) Mai în glumă, mai în serios, vă pot spune că ne aflăm într-un adăpost antiseismic garantat până la un cutremur de 9 grade şi că reconstrucţia teatrului a cuprins şi o întreagă muncă de reconfigurare a interiorului", a adăugat Caramitru, care a mulţumit "guvernului României, în diferitele lui ipostaze", pentru eforturile făcute pentru finanţarea lucrărilor la clădirea TNB.

Caramitru a salutat, de asemenea, prezenţa în sală a Simonei Halep, care a fost aplaudată de public.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, ministrul Vulpescu a vorbit despre importanţa redeschiderii Sălii Mari a TNB şi a spaţiilor de spectacol ale instituţiei. "Cred că este pentru toţi cei prezenţi în această sală şi pentru publicul iubitor de teatru din ţară, cu adevărat un eveniment (...) Teatrul este şi o poveste de la om la om. Şi renovarea acestui teatru este o poveste de la om la om începută în anii '60. Oameni extrem de diverşi ca gândire", a spus ministrul, care a apreciat că finalizarea lucrărilor la TNB este un "vis împlinit".

"Inaugurând astăzi clădirea Teatrului Naţional Bucureşti dăruim României şi capitalei ei unul dintre cele mai mari şi mai moderne centre culturale cu care Europa se poate mândri", a afirmat ministrul.

Vulpescu şi-a încheiat discursul cu un citat din piesa "Furtuna" de Shakespeare. "Îmi vine în minte o replică a lui Prospero : 'Suntem făcuţi din acelaşi material cu care se ţes visele'. În această seară e un vis care se împlineşte", a spus Vulpescu.

Prezent la eveniment a fost şi arhitectul Romeo Belea, care a condus lucrările de renovare şi care a semnat proiectul iniţial al clădirii TNB. El a declarat că următorul pas, după încheierea lucrărilor, este punerea în funcţionare a spaţiilor, cu toată complexitatea lor. "În fiecare foaier este expoziţia unui mare artist şi sunt cafenelele", a spus arhitectul.

De asemenea, Belea a explicat că statuile din foaier, reprezentând personalităţi ale teatrului universal şi românesc, precum Moliere, I.L. Caragiale, Grigore Vasiliu Birlic şi Lucia Sturdza Bulandra sunt semnate de nume mari ale artei româneşti, precum Dimitrie Paciurea sau Cornel Medrea şi pun în valoare "bogăţia" din depozitele teatrului.

"Cu Caramitru am luat din depozitele teatrului tot ce era mai valoros (...) Uitaţi-vă la autori pentru că autorii sunt cel puţin la fel de celebri ca cei pe care i-au făcut. E o scoatere afară a bogăţiei averii teatrului care este colosală", a spus Belea.

La rândul său, pianistul Dan Grigore a afirmat că noua clădire a TNB este "un lăcaş de cultură de clasă". "Sper să nu fie o probă sportivă, cum era înainte de a fi renovat, fiindcă erau foarte multe scări şi foarte puţină lume era amatoare de urcat scări (...) Îmi pare foarte bine că avem un lăcaş de cultură de clasă. La aşa conţinut trebuia şi aşa o formă", a spus Grigore.

Printre cei prezenţi s-au mai numărat secretarul de stat Raed Arafat, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, directorul Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă, preşedintele director general al TVR Stelian Tănase şi Ion Ţiriac.

Inaugurarea noii Săli Mari a TNB marchează încheierea lucrărilor de reabilitare şi deschiderea în totalitate a TNB pentru public, urmând ca, în vară, să fie deschis şi Amfiteatrul în aer liber, cel de-al şaptelea spaţiu din clădirea reabilitată şi modernizată.

Proiectul de reabilitare şi consolidare a clădirii TNB a durat patru ani şi a fost finanţat de Guvern şi de Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, costurile totale fiind în jur de 65 de milioane de euro.

În martie 2011, în cel de-al doilea mandat de manager al TNB deţinut de Ion Caramitru, a început propriu-zis acest proiect. Prima parte a presupus îndepărtarea unei structuri de beton de aproximativ 1.500 tone, care fusese adăugată în 1983 şi care încărcase clădirea, afectându-i structura de rezistenţă.