Perioada imediat următoare ne va arăta dacă Stolojan va fi o victimă a adversarilor din PD. Este însă greu de crezut că va fi oprit să candideze pentru postul de premier.
Theodor Stolojan vrea să fie din nou premier. A spus-o răspicat la marginea piscinei, după o baie sănătoasă în apele „lacului rusesc“. Imaginea lui Stolojan devoalându-şi planurile politice în budigăi este reprezentativă pentru o clasă politică românească surprinsă, deseori, cu brăcinarii-n vine.
Sunt voci care susţin că apariţia camerelor de luat vederi nu este întâmplătoare, că reporterii au fost anunţaţi de adversarii lui Stolojan din vechiul PD, chitiţi să-l compromită, astfel încât să nu fie desemnat premier de campanie. Garda veche a democraţilor i-ar fi trimis televiziunile pe cap, ştiind că politicianul-cyborg se va „virusa“ şi îşi va anunţa intenţia de a candida, ca să nu fie mai prejos decât Tăriceanu şi Geoană. Strategia este plauzibilă. Văzându-l, unii îi vor fi pus eticheta de „premier de vacanţă“. Nu suficienţi pentru a-l decredibiliza. Să demonstrezi că Theodor Stolojan este un tip neserios este foarte dificil. Principala caracteristică a brandului politic „Theodor Stolojan“ este seriozitatea, de multe ori dusă la extrem. Şi-a construit şi întreţinut această imagine prea mulţi ani pentru a fi distrusă într-o singură dimineaţă. O percepţie a electoratului atât de consolidată este foarte greu de modificat. Dacă intenţia sa de a fi desemnat premier al PDL era o noutate absolută, dacă elementul-surpriză ar fi ridicat tensiunea electoratului la cote înalte, un anunţ făcut în şort i-ar fi aruncat în derizoriu planurile politice şi ar fi avut consecinţe dezastruoase pentru cariera sa.
Partida de înot a contribuit însă la umanizarea lui Stolojan şi, în mare măsură, la ştergerea imaginii de politician bolnav, căinat în 2004 de înlăcrimatul Traian Băsescu. Retragerea sa din motive de sănătate este încă proaspătă în memoria electoratului şi, în campania electorală, poate fi un adevărat călcâi al lui Ahile. În mod cert, mulţi alegători se întreabă dacă starea sănătăţii îi permite să conducă guvernul. Baia în mare a fost o baie de mulţime menită să-i câştige pe cei care se îndoiau că Stolojan ar fi sănătos şi capabil să preia frâiele guvernului. Cât despre declaraţia privind candidatura, este evident că a fost luat de val, ea nefăcând parte din scenariu.
Perioada imediat următoare ne va arăta dacă Stolojan va fi o victimă a adversarilor din PD. Este însă greu de crezut că va fi oprit să candideze pentru postul de premier. Sprijinul lui Traian Băsescu este esenţial. Preşedintele îşi doreşte un premier docil, nu un şef de guvern pe picioarele lui.
După prestaţia de la piscină, rămâne de discutat dacă Stolojan este suficient de politician pentru a fi prim-ministru. Lipsa de abilitate, de tact şi simţ politic pe care le-a demonstrat ridică mari semne de întrebare. La aproape două decenii de la Revoluţie, este de preferat un politician uns cu toate alifiile, decât un technocrat, oricât ar fi de priceput şi serios. Această reţetă a fost valabilă în tulburii ani ’90, când a condus un guvern de sacrificiu. Acum contextul este total diferit, iar Stolojan ar putea fi depăşit de vremuri. Nu că asta ar conta prea mult. Este Băsescu politician şi pentru el.