Silvian încasează, Silvian inspectează

Silvian încasează, Silvian inspectează

Firma privată a şefului Gărzii Naţionale de Mediu execută pentru OMV-Petrom exact ce trebuie să verifice Garda Naţională de Mediu.

Doi demnitari PDL influenţi fac avere personală folosindu- şi funcţiile publice. Numele: Silvian Ionescu şi Sulfina Barbu. Primul este comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, având rang de secretar de stat în guvernul Boc. Celălalt este deputat PDL, şef al Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor şi fost ministru al mediului, în perioada decembrie 2004-aprilie 2007.

La sfârşitul lunii trecute, firma KVB Economic, controlată de Silvian Ionescu şi Sulfina Barbu, a încheiat cu OMV-Petrom un contract de consultanţă pe probleme de mediu. Momentul în care s-a parafat afacerea deschide un boom financiar pentru compania PDL-iştilor. Motivul: pentru a respecta calendarul european de reducere a poluării, Petrom va investi, în următorii ani, peste două miliarde de euro în tehnologii de ecologizare. O parte din aceşti bani va intra în conturile KVB Economic, drept plată pentru serviciile de consultanţă prestate.

Afacerea îl situează pe Silvian Ionescu într-un conflict de interese vizibil: firma privată a şefului Gărzii Naţionale de Mediu execută pentru Petrom exact ce trebuie să verifice Garda Naţională de Mediu.

În plus, asupra contractului KVB-Petrom planează suspiciuni de favorizare.

Cadru suspect

Contractul de tip „acord cadru” îi asigură firmei KVB dreptul de a primi în următorii ani contracte de consultanţă prin încredinţare directă. Adică fără să mai treacă printr- un proces de selecţie. Direc ţia de comunicare a Petrom a confirmat, oficial, pentru EVZ: „Contractul încheiat cu KVB Economic este un contract-cadru pentru consultanţă de mediu. Astfel, conform contractului, Petrom poate beneficia de o gamă largă de servicii de consultanţă, numai în baza unei solicitări scrise generate de o necesitate expresă”. Surse din Petrom au declarat pentru EVZ că grupul petrolier şi KVB au bătut palma în urma unei licitaţii ciudate, „la baza căreia a stat un caiet de sarcini cu criterii tehnice neuzuale, mulate pe profilul învingătorului prestabilit şi cu criterii financiare confuze”.

Silvian se controlează pe el însuşi Printre îndatoririle sale de stat, Silvian Ionescu este la curent şi cu activitaţile firmei proprii: „Da, da. S-a discutat încă din ianuarie ca societatea să participe la licitaţia organizată de Petrom. KVB este consultant pe probleme de mediu. Practic, îi sfătuieşte pe cei din conducerea Petrom”, susţine comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Apoi Ionescu pasează problema în terenul managerului executiv al KVB: „Eu n-am fost niciodată în Consiliul de Administraţie al firmei. Sunt doar acţionar. Vorbiţi cu cei din management, eu acum m-am întors din teritoriu şi nu ştiu exact situaţia”. Răzvan Stan, directorul general al KVB Economic, tranşează su biec tul: „Am încheiat contract cu OMV-Petrom, în care prestăm servicii de consultanţă. KVB Economic elaborează documentaţia tehnică pentru obţinerea avizelor şi a au torizaţiilor de mediu ale Petrom”.

Altfel spus, firma şefului Gărzii Naţionale de Mediu execută pentru Petrom chiar ce trebuie să inspecteze Garda Naţională de Mediu. Atribuţia principală a instituţiei: controlează investiţiile în domeniul mediului, în toate fazele lor de execuţie, având acces la întreaga documentaţie a so cietăţilor comerciale. Comisarii din subordinea lui Ionescu aplică sancţiuni contraven ţionale şi iau la puricat modul în care sunt respectate prevederile actelor de reglementare (avize, au to rizaţii etc.) privind protecţia mediului.

„«Legal, dar nu moral», o prostie!”

În afacerea KVB-Petrom, Silvian Ionescu nu identifică nicio problemă. Nici măcar una de ordin moral: „Unde vedeţi dumneavoastră incompatibilitate? Care e legătura între funcţia mea publică şi activitatea firmei? Ce să fac acum, să le zic să anuleze contractul?”, se întreabă ironic secretarul de stat. Şi ca să spulbere dubiile, Silvian Ionescu trage concluzia, împărtăşind o filosofie personală: „Legea nu interzice, iar eu consider o prostie conceptul «e legal, dar nu e moral». E complet greşit. Eu am învăţat încă din primul an de Drept că o lege trebuie să fie socială şi supusă moralităţii momentului”.

Fostul ministru al mediului Sulfina Barbu este de o seninătate năucitoare: „Nu văd incompatibilitate. Nu am ştiut de acest contract. Bravo lor! E o surpriză plăcută. Nu ştiam nici de participarea KVB la licitaţia Petrom”, ne-a declarat deputata PDL.

Sume confidenţiale

Referitor la licitaţia prin care KVB a primit contractul de consultanţă, varianta oficială a Petrom sună sec: „În decembrie 2008, a fost organizată o selecţie de oferte în vederea achiziţionării de servicii de consultanţă pe mediu. Au fost solicitate oferte la 19 firme: 13 dintre ele au transmis oferte, iar dintre acestea, două au fost descalificate, întrucât nu îndeplineau toate criteriile specificate. După analizarea ofertelor, în luna februarie a acestui an, au fost desemnaţi doi câştigatori, cu care s-au încheiat contracte-cadru. Unul dintre ei este KVB Economic SA”.

Răzvan Stan, managerul KVB Economic, n-a reţinut ce competitori a avut la selecţia de oferte. Ştie însă că a câştigat-o, participând în consorţiu cu Universitatea Ecologică „şi alţi parteneri ale căror nume nu mi le amintesc acum”.

În schimb, când vine vorba de bani, Stan nu uită de clauza de discreţie: „Contractul e confidenţial şi nu vă pot spune suma, pentru că nu avem acordul Petrom. Numai ei, în calitate de beneficiari ai serviciilor noastre, vă pot comunica acest lucru”. Petrom n-a comunicat plă ţile ce vor intra în conturile PDL-iştilor.

"Unde vedeţi incompatibilitate? Care e legătura între funcţia mea publică şi activitatea firmei? Ce să fac acum, să le zic să anuleze contractul?", Silvian Ionescu, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu şi acţionar KVB Economic

"Nu văd incompatibilitate. Nu am ştiut de acest contract. Bravo lor! E o surpriză plăcută. Nu ştiam nici de participarea KVB la licitaţia Petrom.", Sulfina Barbu, deputat PDL şi acţionar KVB Economic

DEPOLUARE

Investiţiile Petrom

Petrom este unul din marii poluatori din România. În următorii ani, grupul şi-a asumat investiţii de mediu de 2 miliarde de euro. Legislaţia privind prevenirea şi controlul integrat al poluării i-a obligat pe toţi marii poluatori să negocieze cu autorităţile un plan de măsuri. Planurile de conformare sunt in cluse în aşa-nu mitele Au torizaţii Integrate de Mediu, care stabilesc investiţiile şi măsurile etapizate, în funcţie de probleme. Majoritatea Au torizaţiilor au termene de conformare până în 2014-2015. Nerespectarea etapelor, verificată de Garda de Mediu, poate duce la oprirea activităţii firmei. În 2007, Petrom a fost nevoită să închidă 6 luni rafinăria Arpechim, din cauza nerespectării unei măsuri antipoluare. Silvian Ionescu vrea depoluarea siturilor istorice ale grupului. În 2008, Petrom a investit 400 de milioane de lei. „In vestiţiile următoare vor fi raportate anual”, ne-a comunicat Petrom. (Livia Cimpoeru)

BANI PUBLICI ŞI FAVORURI DE STAT

Firmă de partid: KVB Economic

Silvian Ionescu şi Sulfina Barbu deţin împreună 69% din acţiunile KVB Economic S.A. Acţionarul principal este comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, cu 42%. Restul (27%) îi revine deputatei Sulfina Barbu. Firma a fost înfiinţată în octombrie 2005, când Ionescu avea aceeaşi funcţie ca în prezent, iar Barbu era ministrul mediului.

Şi asociaţii lor minoritari din KVB sunt membri PDL. De exemplu, Ioan Ghergheş (7%) a fost preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în subordinea Sulfinei Barbu. Altul e directorul general al KVB, Răzvan Stan (18%), ex-consilier local în comisia de mediu a primăriei lui Liviu Negoiţă. Acum, Stan e în conducerea filialei PDL din sectorul 3 şi vicepreşedinte al organizaţiei naţionale de tineret a partidului „portocaliu”.

Silvian Ionescu şi Sulfina Barbu au preluat oficial KVB în 2007, imediat după ce PD a fost scos de la guvernare (1 aprilie 2007), iar ei şi-au pierdut funcţiile publice.

„Am intrat în firmă în 2007, pe 15 iunie, după ce n-am mai fost minis trul mediului. Sigur, aveam relaţii bune cu domnul Silvian Ionescu, cu Ioan Ghergheş şi alţii. Avem toţi expertiză în domeniul mediului şi ne-am propus atunci să mergem în privat şi să lucrăm cu privaţii. Am cumpărat tehnologie modernă şi am investit în certificări de calitate ISO”, povesteşte Sulfina Barbu.

Şmecheri cu certificat

Răzvan Stan îşi laudă marfa: „Avem expertiză recunoscută. Fir ma noastră a fost certificată de Ministerul Mediului în 2007. Am obţinut o certificare în februarie 2007 şi o alta în octombrie acelaşi an”.

Însă ce nu spune managerul KVB este că primul certificat al companiei a fost luat de la Ministerul Mediului taman când în fruntea acestuia se afla chiar Sulfina Barbu. Aceasta se face că plouă: „Certificarea este făcută de o comisie specială, care are mai mulţi membri de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi în fruntea căreia se află un secretar de stat. Cu siguranţă, ministrul mediului nu semnează certificări. El are alte atribuţii”.

Nici Sulfina Barbu nu vorbeşte până la capăt. Atunci, ANPM era condusă de secretarul de stat Ioan Ghergheş, actual acţionar în KVB.

Filiera portocalie

În ultimii doi ani, conturile societăţii KVB Economic au fost alimentate sistematic din bani publici. Firma PDL-iştilor a primit mai multe contracte de sute de mii de euro, de la zeci de primării conduse de edili „portocalii”. În 2006, guvernul PD-PNL a emis o ordonanţă privind dezvoltarea infrastructurii în mediul rural, proces pentru care a alocat 3.000 de miliarde de lei vechi. Graţie acestui act normativ, contrasemnat şi de Sulfina Barbu, în calitate de ministru al mediului, KVB a încasat 35,3 miliarde de lei vechi.

Presa locală a arătat că banii au fost plătiţi de 15 primării din judeţul Ialomiţa, pentru serviciile de consultanţă prestate. Anul trecut, EVZ a dezvăluit că firma controlată de Silvian& Sulfina a întocmit raportul de mediu pentru cartierul rezidenţial pe care controversatul afacerist Costică Constanda intenţiona să-l ridice în Parcul Bordei. OMUL LUI BĂSESCU

Silvian Ionescu: spion rezervist, mason activ

Prin decizie a premierului Emil Boc, Silvian Ionescu a fost numit în ianuarie la conducerea Gărzii Naţionale de Mediu, instituţie pe care a mai condus-o în perioada 2005-2007. Fost ofiţer de spionaj, Silvian Ionescu a activat în anii ‚80 în cadrul Centrului de Informaţii Externe (CIE), fiind specializat pe spaţiul belgian şi olandez. Pretinde public că a făcut spionaj politico-economic, şi nu poliţie politică.

În perioada 1987-1989, Ionescu opera la Anvers, unde actualul preşedinte Traian Băsescu conducea atunci agenţia Navrom.

După Revoluţie, spionul rezervist a demarat afaceri, privatizându-şi relaţiile din Occident. Tot atunci a intrat şi în politică, devenind în 1990 secretarul general al Frontului Salvării Naţionale şi, ulterior, obţinând diferite funcţii de conducere în PD. EVZ a dezvăluit că figurează pe lista marilor datornici ai Bancorex.

Silvian Ionescu este membru al lojei masonice „Dale Woodward”, cu templul în Bucureşti. „Am intrat în Masonerie acum un an şi jumătate. Pro Marele Maestru, fratele Ion Savancea, mi-a fost «naş». Cu ce mă ajută masoneria? Credinţa mea de viaţă…”, ne-a explicat secretarul de stat pe un ton misterios. Şeful său, Nicolae Nemirschi, ministrul mediului, este maestru în loja masonică „Sfântul Andrei” din Constanţa.

69% reprezintă pachetul de acţiuni deţinut de Silvian Ionescu şi Sulfina Barbu la KVB Economic

INSPECŢIE ŞI CONTROL

Garda de Mediu

Garda Naţională de Mediu este instituţia de inspecţie şi control din subordinea Ministerului Mediului. Comisarii Gărzii sunt funcţionari publici şi pot lua măsuri de sancţionare, de suspendare/ sistare a activităţilor economice în urma poluării. Ei aplică amenzi, sesizează organele de cercetare penală şi colaborează cu acestea.

Instituţia controlează investiţiile în domeniul mediului şi modul în care sunt respectate reglementările, inclusiv măsurile stabilite prin programele de conformare pentru activităţile economice. În plus, Garda verifică stadiul îndeplinirii obligaţiilor financiare la Administraţia Fondului de Mediu.

Autori: Mihai Munteanu, Diana Evantia Barca

Ne puteți urmări și pe Google News