Procurorului Secției pentru Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu i s-a permis să depună acte în dosarul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. Este vorba despre depunerea unor concluzii scrise. 

Procurorul a fost înlocuit cu unul dintre procurorii aflați în subordinea procurorului general, Augustin Lazăr. Din câte se pare, acesta a cerut ridicarea controlului judiciar al lui Kovesi.

Laura Codruța Kovesi are astăzi un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în care contestă măsura controlului judiciar aplicată de procurori. În mod normal aceste măsuri nu sunt ridicate de către judecători, fiind vorba de o anchetă penală în desfășurare.

Printre interdicțiile cărora fosta șefă a DNA trebuie să se supună se numără: interdicția de a părăsi țara, de a da informații presei despre dosarul în care este implicată, dar și de a lucra în cadrul Parchetului General. 

„Nu am voie să vă spun absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, şi nici cu privire la acest dosar. (…) Cred că e o măsură de a-mi închide gura, de a nu mai spune ce se întâmplă, este o măsură de a ne hărţui în continuare pe toţi cei din sistemul judiciar care ne-am făcut treaba. După cum se ştie, sunt într-o procedură internaţională, în care am ieşit prima. Probabil că disperarea unora că voi putea ocupa acea funcţie (şef al Parchetului European – n.r.) a ajuns la anumite cote şi din acest motiv eu nu mai am voie să vorbesc cu presa.”, a declarat Kovesi.

Cazul fostei șefe a DNA a devenit extrem de important pentru demonstrarea independenței justiției. Mai multe informații despre posibilitatea de ridicare a controlului judiciar pot fi citite AICI. 

 

Te-ar putea interesa și: