Evenimentul Zilei > Actualitate > A fost DESCOPERIT LEACUL pentru boala care macină SUTE de MII de oameni. Breaking news social
A fost DESCOPERIT LEACUL pentru boala care macină SUTE de MII de oameni. Breaking news social

A fost DESCOPERIT LEACUL pentru boala care macină SUTE de MII de oameni. Breaking news social

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris au făcut o descoperire care poate salva sute de mii de vieți, Mai exact, aceștia au reuşit să identifice o vulnerabilitate în celulele denumite „rezervoare” de HIV, virusul care declanşează SIDA, deschizând astfel calea către eliminarea lor, potrivit unui studiu publicat joi în revista Cell Metabolism, informează AFP.

La momentul actual, tratamentele contra HIV trebuie să fie administrate „pe viaţă”, întrucât antiretroviralele nu reuşesc să elimine rezervoarele cu acest virus, ascunse în celulele imunitare.

„Antiretroviralele vor bloca virusul, vor acţiona împotriva virusului şi multiplicării sale, dar nu pot să elimine aceste celule infectate. În cazul lor, graţie muncii noastre, este vorba despre o caracterizare a celulelor infectate pentru a putea să ţintim celulele respective şi să le eliminăm din organismul infectat cu HIV”, a explicat coordonatorul studiului, Asier Saez-Cirion.

Specialiștii de la Institutul Pasteur au reuşit să identifice caracteristici speciale ale limfocitelor T CD4, celule imunitare care sunt ţintele principale ale HIV. Studiul savanţilor francezi arată că virusul va infecta cu prioritate celulele cu o puternică activitate metabolică.

Această activitate, în special consumul de glucoză din celulă, joacă un rol cheie în infecţie: virusul foloseşte energia şi produsele furnizate de celulă pentru a se multiplica. Cercetătorii de la Pasteur au reuşit ex vivo (pe culturi de celule) să blocheze infecţia graţia unor molecule ce inhibă activitatea metabolică, deja utilizate în oncologie.

„Am putut să observăm în studiul nostru că celulele care sunt infectate de HIV au caracteristici speciale dintr-un punct de vedere energetic, care se aseamănă cu celulele tumorale, deci vom putea să utilizăm aceleaşi tipuri de instrumente”, a explicat cercetătorul Asier Saez-Cirion.

Următoarea etapă pentru echipa de la Institutul Pasteur va consta în „identificarea moleculelor ce ne oferă un efect optim, după care va trebui să trecem la teste pre-clinice în sisteme de modelare şi să folosim apoi experienţa acumulată în teste clinice din tratamentul anumitor cancere pentru a alege moleculele care să fie tolerate de pacient şi să fie eficiente", a precizat acelaşi cercetător.

Aceste cercetări reprezintă un pas înainte către o posibilă intrare în remisiune pentru pacienţi (nu mai sunt detectate celule infectate) graţie eliminării celulelor-rezervor. Însă „vor trebui să treacă, fără îndoială, câţiva ani înainte să putem începe cu adevărat testarea acestor abordări într-un veritabil test clinic de faza a treia, ce ar putea să ne ofere un rezultat în privinţa eficienţei acestei metode”, a mai precizat Asier Saez-Cirion.