Şicane politice între Boagiu şi Vosganian la discuţiile pe bugetul Ministerului Transporturilor
- Cristina Sb îrn
- 6 decembrie 2011, 14:39
Discuţiile din comisiile reunite pentru industrii şi servicii ale Senatului şi Camerei Deputaţilor privind bugetul Ministerului Transporturilor, condus de Anca Boagiu, nu au fost deloc unele calme. Din partea opoziţiei atacurile au fost conduse de liberalii Varujan Vosganian şi Relu Fenechiu, în timp ce în apărarea ministrului au sărit colegii din PDL: Radu Berceanu, Cristian Boureanu şi Mircea Toader.
Este greu ca Opoziţia şi Puterea să se afle în aceeaşi cameră şi să nu iasă scântei. Înţepăturile au început ca urmare a unei declaraţii făcute de Anca Boagiu, care, răspunzând unei întrebări privind pierderile companiilor de stat aflate în subordinea Transporturilor, a declarat că ar fi fost mai uşor de manageriat întreaga situaţie "dacă, atunci când se preconiza criza, nu se făceau majorări salariale şi dacă nu se închiriau avioane de care nu avea nimeni nevoie".
În replică, preşedintele Comisiei economice, pentru industrii şi servicii de la Senat, liberalul Varujan Vosganian, a spus că, după trei ani de guvernare, "ar trebui să începem să ne raportăm la guvernele Boc 1, 2, 3. Poate ajungem la 18, câţi Ludovici au fost". Acesta i-a mai reproşat ministrului că nu ştie unde sunt puse cheltuielile de capital în buget şi că şefa de la Transporturi nu participă la şedinţele Comisiei.
"Aţi refuzat categoric să veniţi la Comisia economică, cu toate că v-am chemat de două ori. Cu noi nu aţi colaborat bine, ba chiar ne-aţi dispreţuit şi de aceea v-am respins toate proiectele, pentru că nu am avut cu cine să le discutăm. Doamna ministru refuză să răspundă la întrebarea privind cheltuielile de capital pentru 2012 pentru că nu ştie unde sunt", a spus Vosganian.
Nici replica Ancăi Boagiu nu s-a lăsat aşteptată. "Văd că nu vă plac discuţiile legate de guvernarea dumneavoastră, pe care le evitaţi constant", a răspuns ministrul Transporturilor.
În ajutorul său a sărit şi Cristian Boureanu, precum şi Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor. "Vă spun eu, domnule Vosganian, că nu au fost 18, ci un singur Ludovic, Ludovic Orban (referindu-se la fostul ministru liberal al Transporturilor- n.r.)", a replicat ultimul.
Bugetul a fost avizat
Comisiile reunite pentru industrii şi servicii ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat, astăzi, proiectul de buget pe 2012 al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, bugetul urmând să fie mai mare decât cel din acest an.
"Este un buget echilibrat, orientat către investiţii. Prioritatea o constituie proiectele cu fonduri europene şi programul de autostrăzi, anul viitor urmând să fie în construcţie 550 kilometri de autostradă, care vor antrena circa 100.000 de locuri de muncă. Investiţiile se ridică la 2,5 miliarde de euro, iar bugetul în total este 3,4 miliarde euro", a spus ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, în faţa membrilor comisiilor reunite.
Opoziţia a depus 108 amendamente, însă doar cel al deputatului liberal, Relu Fenechiu, a fost discutat. Acesta se referea la sume suplimentare pentru Autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, însă a fost în cele din urmă respins.
Câţi bani are Boagiu pentru investiţii
Bugetul Ministerului Transporturilor pe 2012 va fi de 14,79 miliarde de lei, circa 3,4 miliarde de euro, din care investiţiile sunt de 2,5 miliarde euro. Din aceste sume, majoritatea merg către autostrăzi.
Fonduri mai sunt alocate atât pentru calea ferată, pentru Curtici - Simeria, tronson ce va fi reabilitat, pentru dezvoltarea Aeroportului Henri Coandă, cu un nou terminal ce va fi gata în 2012 şi va avea o valoare de 62 milioane euro, pentru finalizarea Magistralei 4 de metrou în zona Parc Bazilescu - Lac Străuleşti, dar şi pentru linia feroviară de mare viteză Constanţa - Bucureşti - Budapesta.
De asemenea, sunt alocate sume importante pentru subvenţii, respectiv: 227 milioane de euro - CFR Călători, 81 milioane de euro pentru Metrorex, alte 23 milioane euro fiind alocate pentru decontarea abonamentelor pentru pensionari, veterani, revoluţionari, elevi şi studenţi pentru transportul pe calea ferată.
Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 au intrat, ieri, în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, urmând să fie discutate în plenul forului legislativ începând cu 12 decembrie.
Opoziţia a înaintat peste 8.000 de amendamente la aceste proiecte ce vizează, între altele, scăderea CAS, reducerea TVA şi blocarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.
Guvernul a adoptat, pe 25 noiembrie, proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, cu estimări de creştere economică de 2,1% pe anul 2012 şi o ţintă de deficit de 1,9% din PIB.