Editura Evenimentul si Capital

Și, totuși, eu continui să mă întreb, căpățînos cum sînt: Dar cu onoarea Generalului Florian Coldea cum rămîne?! | România lui Cristoiu

Ion Cristoiu
Autor: | | 13 Comentarii | 4166 Vizualizari

Marţi, 17 ianuarie 2017, după 21 de ani de serviciu în slujba SRI şi, prin asta, în slujba Patriei, Florian Coldea a fost trecut în rezervă.

Aşa cum scriam într-un număr anterior, nu „în cadrul unei festivităţi” cu cununi de laur, ci pur şi simplu trecut în rezervă cu un banal pocnet din deşte.

Locul imaginii cerute de Istorie – Generalul pleacă din unitate în sunete de alămuri – a fost luat de cel de om dat afară dintr-o casă cu un picior în fund, pentru a se rostogoli pe scări.

Comunicatul SRI din 17 ianuarie 2017 despre cazul Florian Coldea e, prin raportare la cel despre care e vorba în propoziţie, un document al umilirii de tip istoric. Florian Coldea a slujit SRI timp de 21 de ani.

A urcat treptele ierarhiei militare pînă la cea de general-locotenent.

Din 2005, pînă în 2017, timp de 12 ani, a fost prim-adjunctul directorului SRI, şeful operativ al Serviciului. Cum directorul numit politic are doar rolul de interfaţă între Servicii şi Societate, adevăratul conducător al SRI a fost, timp de 12 ani, Florian Coldea. A fost şi director interimar în două rînduri, în 2006 şi în 2015.

Pe 10 septembrie 2015, a fost decorat de Franţa cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului. A fost decorat şi de Traian Băsescu. Dincolo de şefiile în care s-a aflat, Florian Coldea a desfăşurat şi operaţiuni de teren:

Aducerea jurnaliștilor, aducerea lui Nicolae Popa, aducerea lui Hayssam, destrămarea Imperiului lui SOV) și multe altele, despre care e greu de crezut că vom afla prea repede.

Multe dintre operațiuni au fost defășurate de general chiar și cînd era șef, el asumîndu-şi coordonarea pe teren a echipelor operative.

Ar fi fost normal ca SRI să menţioneze în Comunicat cîteva vorbe de mulţumire.

Cîteva vorbe trebuia să măcăne şi Raţa mecanică de la Cotroceni.

Pe lîngă faptul că, în conflict cu George Maior, a optat pentru candidatul Klaus Iohannis pe care nu numai că l-a făcut preşedinte, dar l-a şi scăpat astfel de puşcărie, Florian Coldea a slujit SRI timp de 21 de ani.

Fie şi pentru asta merita cîteva vorba de la Klaus Iohannis, chiar dacă ele erau nişte biete clişee.

Dacă ar fi fost numai atît, am fi spus că generalul Florian Coldea a fost tratat de nişte bădărani.

N-a fost doar atît.

A fost tratat cu ticăloșie.

Comunicatul SRI descrie astfel situaţia lui Florian Coldea după Raportul Comisiei de verificare:

„În cadrul aceleaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de cînd exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig. Directorul SRI.”

Ce să înţelegem de aici? Ceea ce au înţeles şi au comentat toţi cei din Presă:

Generalul Florian Coldea a cerut să rămînă în SRI, chiar şi cu o funcţie mult sub cea deţinută pînă atunci. Drept răspuns, directorul Eduard Hellvig a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a lui Florian Coldea!

Iar preşedintele României nu numai c-a semnat decretul de dare afară la cîteva ore după ce-a primit solicitarea, nu numai că n-a zis cîteva vorbe despre cei 21 de ani de activitate a generalului, dar, mai mult, a ţinut un discurs despre necesitatea ca SRI să nu se mai amestece în politică.

Mesaj critic clar, ostentativ, că sub Florian Coldea SRI s-a amestecat neconstituţional în politică.

Fireşte, în privinţa amestecului Klaus Iohannis avea dreptate.

Nu l-a făcut Florian Coldea preşedinte amestecînd SRI în bătălia politică? Era Florian Coldea s-a încheiat. A venit Noua Eră!

Era Eduard Hellvig!

Dacă te uiți la mașinăria pusă în mișcare peste noapte în presă și în stradă împotriva PSD, vei realiza că Noua Eră nu înseamnă altceva decît luarea din mîinile lui Florian Coldea a bulanului prin care SRI se amestecă în politică de către Eduard Hellvig, mult mai supus președintelui decît generalul, care începuse să și-o ia în cap după ce pusese la Cotroceni Rața mecanică cu măcănit cu tot.

Omul care a slujit SRI timp de 21 de ani a plecat ca un anonim.

Mult mai grav, el a plecat cu o imagine publică de general care s-a dat huţa într-o vacanţă de lux plătită de un om de afaceri.

Comunicatul SRI e o capodoperă în materie de viclenie.

Da, se spune că generalul n-a încălcat Legea şi deontologia.

Nu se spune însă nimic despre acuzaţiile aduse seară de seară în cadrul linşajului mediatic la care a fost supus Florian Coldea.

Aşa cum am mai scris, nu mă miră nici SRI, nici Klaus Iohannis.

Mă miră generalul-locotenent Florian Coldea.

Nu sînt militar.

Cu atît mai puţin nu sînt general. E greu de imaginat c-aş fi putut suporta dezonoarea de a mă vedea trimis în rezervă după 21 de ani de muncă dintre care 12 de conducere a SRI, fără un cuvînt de mulţumire, fie şi strict protocolar, şi fără să-mi fi putut contracara imaginea sinistră dată de campania de presă.

Dintre cei daţi de-a berbeleacul pe scări se găsesc şi inşi care, după ce se ridică, nu se şterg de colb şi pleacă, ci, aprinşi de scînteia unei revolte, se întorc pe scări şi, de neoprit în mînia lor, sparg uşa şi-l stîlcesc în pumni pe cel care le-a dat un picior în fund. Generalul Florian Coldea a fost dat afară pur şi simplu fără a scoate măcar un bombănit.

Miercuri, 18 ianuarie 2017, dupăamiază, Agerpres a transmis un Comunicat al lui Florian Coldea, văzut de întreaga presă, care l-a și publicat, drept o primă reacție la cele ce i s-au întîmplat Generalului.

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI