Evenimentul ZileiOpiniiOpinii EVZȘi, totuși, eu continui să mă întreb, căpățînos cum sînt: Dar cu onoarea Generalului Florian Coldea cum rămîne?! | România lui Cristoiu

Și, totuși, eu continui să mă întreb, căpățînos cum sînt: Dar cu onoarea Generalului Florian Coldea cum rămîne?! | România lui Cristoiu

Și, totuși, eu continui să mă întreb, căpățînos cum sînt: Dar cu onoarea Generalului Florian Coldea cum rămîne?! | România lui Cristoiu
Marţi, 17 ianuarie 2017, după 21 de ani de serviciu în slujba SRI şi, prin asta, în slujba Patriei, Florian Coldea a fost trecut în rezervă.

 Aşa cum scriam într-un număr anterior, nu „în cadrul unei festivităţi” cu cununi de laur, ci pur şi simplu trecut în rezervă cu un banal pocnet din deşte.

Locul imaginii cerute de Istorie – Generalul pleacă din unitate în sunete de alămuri – a fost luat de cel de om dat afară dintr-o casă cu un picior în fund, pentru a se rostogoli pe scări.

Comunicatul SRI din 17 ianuarie 2017 despre cazul Florian Coldea e, prin raportare la cel despre care e vorba în propoziţie, un document al umilirii de tip istoric. Florian Coldea a slujit SRI timp de 21 de ani.

A urcat treptele ierarhiei militare pînă la cea de general-locotenent.

Din 2005, pînă în 2017, timp de 12 ani, a fost prim-adjunctul directorului SRI, şeful operativ al Serviciului. Cum directorul numit politic are doar rolul de interfaţă între Servicii şi Societate, adevăratul conducător al SRI a fost, timp de 12 ani, Florian Coldea. A fost şi director interimar în două rînduri, în 2006 şi în 2015.

Pe 10 septembrie 2015, a fost decorat de Franţa cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului. A fost decorat şi de Traian Băsescu. Dincolo de şefiile în care s-a aflat, Florian Coldea a desfăşurat şi operaţiuni de teren:

Aducerea jurnaliștilor, aducerea lui Nicolae Popa, aducerea lui Hayssam, destrămarea Imperiului lui SOV) și multe altele, despre care e greu de crezut că vom afla prea repede.

Multe dintre operațiuni au fost defășurate de general chiar și cînd era șef, el asumîndu-şi coordonarea pe teren a echipelor operative.

Ar fi fost normal ca SRI să menţioneze în Comunicat cîteva vorbe de mulţumire.

Cîteva vorbe trebuia să măcăne şi Raţa mecanică de la Cotroceni.

Pe lîngă faptul că, în conflict cu George Maior, a optat pentru candidatul Klaus Iohannis pe care nu numai că l-a făcut preşedinte, dar l-a şi scăpat astfel de puşcărie, Florian Coldea a slujit SRI timp de 21 de ani.

Fie şi pentru asta merita cîteva vorba de la Klaus Iohannis, chiar dacă ele erau nişte biete clişee.

Dacă ar fi fost numai atît, am fi spus că generalul Florian Coldea a fost tratat de nişte bădărani.

N-a fost doar atît.

A fost tratat cu ticăloșie.

Comunicatul SRI descrie astfel situaţia lui Florian Coldea după Raportul Comisiei de verificare:

„În cadrul aceleaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de cînd exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig. Directorul SRI.”

Ce să înţelegem de aici? Ceea ce au înţeles şi au comentat toţi cei din Presă:

Generalul Florian Coldea a cerut să rămînă în SRI, chiar şi cu o funcţie mult sub cea deţinută pînă atunci. Drept răspuns, directorul Eduard Hellvig a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a lui Florian Coldea!

Iar preşedintele României nu numai c-a semnat decretul de dare afară la cîteva ore după ce-a primit solicitarea, nu numai că n-a zis cîteva vorbe despre cei 21 de ani de activitate a generalului, dar, mai mult, a ţinut un discurs despre necesitatea ca SRI să nu se mai amestece în politică.

Mesaj critic clar, ostentativ, că sub Florian Coldea SRI s-a amestecat neconstituţional în politică.

Fireşte, în privinţa amestecului Klaus Iohannis avea dreptate.

Nu l-a făcut Florian Coldea preşedinte amestecînd SRI în bătălia politică? Era Florian Coldea s-a încheiat. A venit Noua Eră!

Era Eduard Hellvig!

Dacă te uiți la mașinăria pusă în mișcare peste noapte în presă și în stradă împotriva PSD, vei realiza că Noua Eră nu înseamnă altceva decît luarea din mîinile lui Florian Coldea a bulanului prin care SRI se amestecă în politică de către Eduard Hellvig, mult mai supus președintelui decît generalul, care începuse să și-o ia în cap după ce pusese la Cotroceni Rața mecanică cu măcănit cu tot.

Omul care a slujit SRI timp de 21 de ani a plecat ca un anonim.

Mult mai grav, el a plecat cu o imagine publică de general care s-a dat huţa într-o vacanţă de lux plătită de un om de afaceri.

Comunicatul SRI e o capodoperă în materie de viclenie.

Da, se spune că generalul n-a încălcat Legea şi deontologia.

Nu se spune însă nimic despre acuzaţiile aduse seară de seară în cadrul linşajului mediatic la care a fost supus Florian Coldea.

Aşa cum am mai scris, nu mă miră nici SRI, nici Klaus Iohannis.

Mă miră generalul-locotenent Florian Coldea.

Nu sînt militar.

Cu atît mai puţin nu sînt general. E greu de imaginat c-aş fi putut suporta dezonoarea de a mă vedea trimis în rezervă după 21 de ani de muncă dintre care 12 de conducere a SRI, fără un cuvînt de mulţumire, fie şi strict protocolar, şi fără să-mi fi putut contracara imaginea sinistră dată de campania de presă.

Dintre cei daţi de-a berbeleacul pe scări se găsesc şi inşi care, după ce se ridică, nu se şterg de colb şi pleacă, ci, aprinşi de scînteia unei revolte, se întorc pe scări şi, de neoprit în mînia lor, sparg uşa şi-l stîlcesc în pumni pe cel care le-a dat un picior în fund. Generalul Florian Coldea a fost dat afară pur şi simplu fără a scoate măcar un bombănit.

Miercuri, 18 ianuarie 2017, dupăamiază, Agerpres a transmis un Comunicat al lui Florian Coldea, văzut de întreaga presă, care l-a și publicat, drept o primă reacție la cele ce i s-au întîmplat Generalului.

Dincolo de faptul că această reacție vine tîrziu, și nu în raport cu campania din presă, ci în raport cu Comunicatul SRI de debarcare și cu expedierea cazului de către Klaus Iohannis, de parcă ar fi fost vorba de aghiotantul care a uitat să-i țină Înaltul palton, textul nu poate fi considerat, cel puțin de mine, drept gestul de reparare a onoarei puse la îndoială tocmai de cei pe care Florian Coldea i-a servit.

Mai întîi pentru că Generalul ne promite că va răspunde „la un moment dat” (deci nu acum, cînd i s-a dat piciorul în fund!) și, apoi, pentru că o ia prin păpușoi, de mînă cu Lulutza, pe numele ei de buletin Codruța Kovesi, suținînd că ținta n-a fost compromiterea activități sale, ci altceva, mult mai important, sugerat a fi chiar Patria:

„Celor care s-au grăbit să creadă sau să amplifice neadevăruri flagrante difuzate în trecut sau mai recent, până la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul că am înțeles miza, iar aceasta este cu mult mai mare și mai profundă decât compromiterea activității mele. Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri și clarificări adecvate, precum și elemente factuale relevante despre aceste aspecte și multe altele, la un moment dat.”

Cu tot respectul, domnule General ! Compromiterea activității dumneavoastră n-a fost dată de telenovela Sebastian Ghiță, nici de intervențiile în presă ale celor care vă sînt declarat dușmani, ci de gesturile celor care au trecut drept prietenii dumneavoastră, în frunte cu Klaus Iohannis .

Au vrut aceștia să compromită și Patria ?!

Marţi seara, la B1 tv, am încercat să privesc lucrurile şi din perspectiva unui militar care a slujit SRI timp de 21 de ani.

Silviu Mănăstire invoca fericirea de a consuma o pensie babană. Dacă Florian Coldea e omul pe care-l bănuiesc, nici măcar trimiterea direct în Rai nu poate compensa lovitura produsă de darea sa afară pur şi simplu, şi nu oricum, ci cu onoarea de militar pătată.

Ar fi normal ca, eliberat de povara funcţiei şi a posturii de militar activ, generalul Florian Coldea să purceadă la o cruciadă pe cont propriu de restabilire a imaginii.

Nu mă aştept la dezvăluiri incomode din interiorul Sistemului.

În lumea Serviciilor secrete cei care dau din casă sînt priviţi chiorîş. Mă aştept însă să răspundă semnelor de întrebare rămase fără răspuns ridicate de dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă.

Măcar atît. Eu mai aştept! Într-un comentariu anterior, dinaintea pensionării lui Florian Coldea, atrăgeam atenţia că Generalul e prezentat drept Stăpînul României din ultimii 12 ani.

„I se conferă în istoria României o Putere asupra ţării pe care n-a avut-o nici Ceauşescu!”

Atotputernicia lui Florian Coldea a fost invocată de Traian Băsescu, Elena Udrea, Alina Bica, Daniel Dragomir, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă și mulți alții.

Dacă ar fi să credem pe toţi cei care au susţinut teza Florian Coldea – un Stalin din Pădurea Băneasa – Generalul avea la dispoziţie o Divizie de Presă, o reţea în Justiție, în Poliţie, făcea şi desfăcea partide, punea premieri şi preşedinţi.

Au trecut de la Prăbuşirea lui Florian Coldea mai mult de 24 de ore.

Aţi văzut în tot acest timp vreun ofiţer acoperit din Presă vorbind frumos despre el, criticîndu-l pe Klaus Iohannis, pentru că l-a tratat cu fundul, vreun politician întrebîndu-se Cum de-a fost lucrat Florian Coldea? Codruţa Kovesi a fost ce-a fost – Împărăteasă – numai şi numai graţie lui Florian Coldea.

Florian Coldea a salvat-o din cele două Scandaluri de plagiat.

Florian Coldea i-a dat cele mai tari dosare de corupţie.

Florian Coldea i-a aranjat PR-ul mediatic.

Marţi, cînd Florian Coldea era înmormîntat politic pe şest, cu luminile stinse, asigurată de Klaus Iohannis că ei nu i se va întîmpla nimic, indiferent de dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, Codruţa Kovesi s-a produs pe la toate instituţiile de presă dedicate ei de Florian Coldea, un fel de toalete la care ea dă fuga cînd i se strică rujul de imagine.

Aţi văzut-o pe pupila lui Florian Coldea zicînd cîteva vorbe despre personalitatea generalului, punînd la îndoială tot ce i s-a întîmplat, apărîndu-l în faţa acuzaţiilor de corupt?

Traian Băsescu, Alina Bica, Elena Udrea, Victor Ponta: Mi l-aţi prezentat pe Florian Coldea drept cel mai puternic om din România. Cel mai puternic om din România pleacă de la SRI cu un picior dat în fund. Răspundeţi-mi!

Cum e posibil aşa ceva? Nu cumva aţi exagerat? Sau, te pomenești, că nu Florian Coldea era puternic, ci Sistemul, așa cum se vede acum, cînd, deși generalul e la pensie, Sistemul e mai activ ca niciodată?

N.B. Mă mir că generalul Florian Coldea a fost dat afară fără să scoată un bombănit de protest măcar? Mă mir ca prostu’. Păi alții sunt mai breji?!

Guvernul Grindeanu are cea mai mare majoritate din Istoria postdecembristă.

Şi acest Guvern puternic a fost cît pe-aici s-o rupă la fugă cînd a dat buzna în Guvern, neanunțat, cum nu se întîmplă nici măcar cu Răvășitoarea, Klaus Iohannis. Klaus Iohannis, nu Vladimir Putin.

Dacă dădea buzna Vladimir Putin, Guvernul, în frunte cu Sorin Grindeanu, îi ardea un cazacioc!


Accesează: