Oricât de ciudat ar părea, ritualurile familiale îmbunătăţesc relaţia de cuplu.
Rutina, anumite obiceiuri şi ritualuri familiale cresc satisfacţ ia maritală, îi ajută pe copii să-şi formeze o personalitate puternică, asigură o sănătate mai solidă membrilor familiei şi o relaţie foarte bună între ei. Aceasta este, potrivit revistei americane „Journal of Family Psychology“, concluzia studiului realizat de psihologul Barbara H. Fiese şi de colegii săi de la Syracuse University (SUA).
Dar nu orice activitate poate fi numită „rutină pozitivă“. Uitatul la televizor seara, cu întreaga familie, nu este o obişnuinţă benefică. Însă mersul la film o dată pe săptămână ajută rela- ţiile între membrii familiei.
Copii mai sănătoşi
„Din rutină şi ritualuri rezultă atât momente frumoase pe care toţi membrii familiei le împărtăşesc, precum şi o implicare emoţională pozitivă“, afirmă psihologul Barbara H. Fiese.
Potrivit cercetării, copiii din familiile în care există aceste obiceiuri sunt mai energici, mai atenţi la cursuri, au un randament mai bun la şcoală, iar în ceea ce priveşte sănătatea, se îmbolnăvesc foarte rar de infecţii respiratorii.
„În cazurile de divorţ sau în care părintele s-a recăsătorit, acest tip de rutină ajută mult copilul să se adapteze la noua situaţie“, spune psihologul Thomas J. Tomcho, coautor al studiului.
În ziua stabilită, la ora stabilită
Implică întreaga familie! De exemplu, stabileşte o zi de făcut curăţenie în casă. Găseşte pentru soţ şi copii câte ceva de făcut pentru a te ajuta. La micul dejun, fixează dinainte un interval orar de servire astfel încât să vă strângeţi cât mai mulţi la masă. Ora de culcare nu trebuie să oscileze de la o zi la alta.
„Se pot inventa şi alte tipuri de rutină: o dată pe săptămână, comandăm mâncare exotică sau mergem la film“, sugerează psihologul Eugen Rântea.
Nu are prea mare importanţă ce anume inventăm. Dar pentru a deveni rutină, o activitate trebuie să se facă în ziua stabilită şi la ora stabilită.
„Nu lua în seamă micile eschivări sau revolte pe care în special copiii le vor manifesta la început. După două- trei luni se vor obişnui cu programul“, recomandă psihologul Eugen Rântea.
"Din rutină şi ritualuri rezultă atât momente frumoase pe care toţi membrii familiei le împărtăşesc, precum şi o implicare emoţională pozitivă.", Barbara H. Fiese, psiholog, Syracuse University
EXEMPLE
Ce poate uni familia
> micul dejun > treburile casei > ora de culcare > plimbările prin parc > vizitarea rudelor > zilele de naştere > sărbătorile religioase > reuniunile de familie > masa în familie, duminica > activităţile sezoniere.