Afacerea ridicării maşinilor se extinde în toate sectoarele, deşi locuri de parcare tot nu sunt. Lipsa locurilor de parcare şi ridicările abuzive i-au determinat pe câţiva şoferi nemulţumiţi să protesteze pe trecerea de pietoni.
Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar devine anul acesta o soluţie îmbrăţişată de toţi primarii de sector, în ciuda reticenţelor pe care unii dintre ei le mai păstrau anul trecut.
După doi ani de succese în acest sens, înregistrate în sectorul 3, au trecut la aceleaşi fapte nepopulare primarii sectoarelor 2, 4 şi 6. În lunile care vin, se pregătesc să elibereze domeniul public de maşini şi edilii de la 1 şi 5. Toţi pierd din vedere însă condiţia esenţială pentru reuşita demersului: crearea parcărilor.
Dacă Liviu Negoiţă, primarul de la 3, a făcut în ultimii ani peste 100.000 de locuri de parcare, ceilalţi gospodari n-au excelat la capitolul ăsta.
Cu chiu, cu vai, toate celelalte cinci sectoare abia adună o cifră egală de locuri de parcare cu cea existentă în sectorul 3, în timp ce numărul automobilelor creşte văzând cu ochii, ultima numărătoare fiind pe la 1,3 milioane. Pe primarii sectoarelor 2, 3, 4 şi 6 i-a ajutat destul şi Primăria Capitalei, care a creat aproape 50.000 de locuri de parcare în spic, pe marile bulevarde reabilitate în mandatul Videanu.
Hărţuirea şoferilor
Pe bună dreptate de multe ori, şoferii se simt hărţuiţi de ridicarea maşinilor. Însă şi ei se împart în două categorii. Cei care parchează şi la zece blocuri distanţă de locul unde au treabă, numai ca să nu încalce legea. Şi cei care consideră că nu moare nimeni dacă lasă maşina cu avariile puse în uşa magazinului unde vor să intre.
Aparent, nimeni nu face diferenţa între cele două categorii de şoferi, mai ales că firmele desemnate de primării să presteze serviciul de „hinghereală auto“ au şi ele nevoie de profit. Dacă la începutul înfiinţării serviciului s-a spus că ridicările se fac numai acolo unde maşinile încurcă traficul, deoarece toată lumea e de acord că n-ai unde să parchezi în Bucureşti, în timp activitatea s-a dezvoltat.
Culmea fenomenului s-a produs acum câteva săptămâni, când un grup de locuitori de pe Bulevardul Lacul Tei, din sectorul 2, au organizat un protest spontan: au traversat încontinuu, înainte şi înapoi, cât mai lent, aceeaşi trecere de pietoni, blocând bulevardul.
Protestele oamenilor par a nu avea însă efecte. Primarii de sector nu se înghesuie să facă parcări, întreţinând astfel şi sfânta şpagă de la serviciile ADP, unde dacă ajungi să obţii un loc de parcare de reşedinţă zici că l-ai apucat pe Dumnezeu de un picior. Cine n-are acest noroc se mulţumeşte cu vreun colţ de trotuar.
Rezistă rablele şi târgurile auto de pe trotuare
Multe locuri sunt ocupate cu lunile şi chiar cu anii de nişte rable. Altele sunt stăpânite fără drept de maşinile de serviciu, pe care unii le parchează acasă, chiar dacă sunt dube sau camioane cu remorci. Apoi mai sunt trotuarele ocupate cu maşinile de vânzare, expuse de dealerii auto.
Silviu Prigoană, patronul firmei care ridică maşinile din sectorul 3, se declară neputincios din cauza legislaţiei. „Legea nu incriminează parcarea acasă a maşinii de serviciu, chiar dacă e camion. Există la sectorul 3 un proiect de hotărâre de interzicere a accesului în parcările de reşedinţă a maşinilor de serviciu. Atunci o să le ridicăm. La fel şi în cazul maşinilor care au transformat trotuarele în târguri auto. Deocamdată nu avem temei legal să le ridicăm, că nu încurcă circulaţia“, explică Prigoană.
ÎNTRECERE PE SECTOARE
1,3 milioane de autoturisme pe 200.000 de locuri
Sector 1: Sensuri unice şi ridicări. Primarul liberal Andrei Chiliman a refuzat multă vreme să ridice maşinile din sector. A considerat că, atâta vreme cât nu pune parcări la dispoziţia oamenilor, nu are cum să-i pedepsească. A ales varianta sensurilor unice pe multe străduţe, pe care s-au creat astfel locuri de parcare involuntar, pe ambele margini.
Ceva i-a schimbat însă optica şi a decis să organizeze acum o licitaţie, ca să încredinţeze acest serviciu de ridicări de maşini unei firme. Totuşi, numărul locurilor de parcare create în ultimul an de primăria sa a fost de numai 1.650, ceea ce a făcut ca ADP-ul de sector să stăpânească 9.790 de locuri de parcare cu plată. Nu a amenajat niciun loc de parcare în spic pe bulevarde, ca alte sectoare.
Sector 2: Onţanu tace şi face bani. Dacă sectoarele celelalte au recunoscut cinstit câte locuri de parcare au fost în stare să pună la dispoziţia şoferilor, la sectorul 2 comunicarea merge la fel de greu precum construcţia parcărilor.
Neculai Onţanu n-a excelat în amenajarea de parcări de reşedinţă, însă a beneficiat, ca şi colegul Liviu Negoiţă, de câteva bulevarde mari reabilitate de Primă ria Capitalei, cărora li s-au făcut parcări în spic prin înjumătăţirea trotuarelor: Moşilor, Colentina, Ştefan cel Mare. Asta i-a dat probabil tupeul să înceapă, acum patru luni, ridicarea maşinilor. La început timid, apoi din ce în ce mai productiv.
„Ridicăm cam 50-70 de maşini pe zi, dar se poate şi mai mult“, explică mândru Ionel Ciuclea, patronul firmei Supercom, care ridică maşini în sectorul 2. El spune că are 12 maşini de ridicat, luate în leasing din Germania, şi că intenţionează să mai aducă încă zece, ca să crească afacerea. „Nu neapărat ca afacere, dar suntem foarte solicitaţi de Poliţia Comunitară şi de Poliţia Rutieră“, explică Ciuclea, care susţine, totuşi, că profitul afacerii abia dacă atinge 10% şi e în scădere din cauza prăbuşirii leului.
Dacă oamenii ar avea, totuşi, dreptul la parcări ca să nu încalce legea, nu e treaba lui Ciuclea: „Nu ne priveşte, nu e treaba noastră. Noi nu facem parcări, ci suntem puşi de primărie să prestăm un serviciu. Primăria nu e obligată să facă parcări. De unde atâţia bani şi teren pentru parcări, ce, Bucureştiul e elastic?“, se întreabă Ciuclea, care e de părere că cineva ar trebui totuşi să facă nişte parcări pe câmp, la marginea oraşului, iar accesul în oraş să fie permis numai cu transportul în comun.
Deoarece Primăria Sectorului 2 nu a dorit să ne comunice câte locuri de parcare are, vă putem spune numai câte maşini a ridicat în primele două luni de la introducerea serviciului: 2.569. Dar cum Supercom lucrează zilnic, de luni până vineri, de la orele 8.00 la 20.00, cu siguranţă această statistică e depăşită de mult.
Sector 3: Prigoană se plânge că nu e rentabil. Primarul Liviu Negoiţă a fost primul care a declanşat războiul împotriva bateriilor de garaje. Prin demolarea lor, primăria a creat peste 85.000 de locuri de parcare printre blocuri.
Cu ajutorul Primăriei Capitalei, care i-a reabilitat mai multe bulevarde mari şi a creat parcări în spic, sectorul 3 s-a îmbogăţit cu încă 10.000 de locuri de parcare. Numai 15.000 dintre cele aproape 100.000 de locuri câte are sectorul 3 au fost create anul trecut. Totuşi, în doi ani de când ridică maşinile din sectorul 3, Silviu Prigoană, patronul de la ROSAL, susţine că abia a ridicat 5.735 de maşini.
„Primăria nu ne-a lăsat să achiziţionăm decât cinci maşini de ridicat. Pentru că primarul Negoiţă a luat modelul din Franţa, unde dacă ai 100.000 de locuri de parcare nu ai voie să ai mai mult de cinci maşini de ridicat, că altfel se cheamă că hărţuieşti populaţia“, explică supărat Prigoană.
El spune că, din cauza creşterii cursului euro, a încercat să renegocieze tariful de prestaţie cu primă ria, însă nu a avut succes. „Utilajele noastre sunt luate în leasing din Germania. Plătim ratele în valută. Dacă la început aveam un oarecare profit din ridicarea maşinilor, acum tind către zero. Nu pot face asta multă vreme. Însă primarul e conştient că şi aşa e o măsură nepopulară, de aceea nu vrea s-o scumpească“, spune Prigoană, care susţine că ridică în medie 10-20 de maşini pe zi din sectorul 3.
Sector 4: Piedone încă nu se pune rău cu şoferii. Cristian Popescu Piedone s-a concentrat în primele şase luni de mandat pe spaţii verzi, palmieri şi băncuţe.
Ridicarea maşinilor a apărut ca opţiune abia la finele anului trecut, iar acum e aproape gata cu licitaţia pentru adjudecarea serviciului. Nici el n-a excelat la locuri de parcare: 20.000 de locuri de reşedinţă, din care 2.000 făcute numai în 2008. Primăria Capitalei l-a ajutat cu parcările în spic de pe şoselele Olteniţei şi Giurgiului.
Sector 5: Vanghelie vrea şi el. Obişnuit să facă notă aparte între primari, Marian Vanghelie a decis, totuşi, să intre şi el în afacere. „Am decis să cumpărăm şi noi, din bani de la buget, o maşină de ridicat. Şi cu ea să facem această activitate, iar banii să intre tot la bugetul primăriei“, spune Octavian Mirea, şeful ADP sector 5.
Ca şi în celelalte sectoare, şi Mirea susţine acum că nu va ridica decât acele maşini parcate pe locul altuia sau cele care încurcă circulaţia. Sectorul 5 nu are decât 9.000 de locuri în parcările de reşedinţă şi a mai făcut 72 de locuri anul trecut, pe care încă nu încasează nimic.
Sector 6: Început timid, rezultate satisfăcătoare. A trecut mai bine de o lună de când se ridică maşini şi în sectorul condus de Cristian Poteraş. Bilanţul bate spre 500 de maşini, în timp ce numărul parcărilor de reşedinţă e de 25.500.
Primăria Capitalei l-a ajutat şi pe Poteraş cu reabilitarea bulevardelor Crângaşi, Maniu şi Drumul Taberei, pe care a amenajat şi parcări în spic.
VOCEA SOFERILOR
„Ce să fac, să iau maşina în casă?“
„Parchez de obicei pe «interzis», la câteva străzi distanţă de blocul meu. Acesta dispune, pentru cele 72 de apartamente, de opt locuri de parcare, închiriate deja. Primăria a amenajat o parcare publică pe bulevard, dar acolo nu găsesc loc niciodată. Unii îşi lasă maşinile pe lângă liniile de tramvai sau în scuaruri. Ce să fac, să o iau cu mine în casă?“, spune Mihaela, care locuieşte pe Bd. Titulescu. Ea mărturiseşte că, deşi maşina nu i-a fost ridicată până acum, a primit „botezul“ ştergătorului rupt şi al cauciucului spart. Locuitorii zonei Lacul Tei au blocat circulaţia traversând încontinuu trecerea de pietoni, sub privirile neputincioase ale agenţilor de la Poliţia Rutieră. Mobilizarea s-a făcut prin afişe şi flyere puse în cutiile de scrisori şi pe internet. Totuşi, mişcarea nu a scăpat vigilenţei poliţieneşti. „Cu puţin înainte de ora anunţată, toate trecerile de pietoni de pe Bd. Lacul Tei erau păzite de poliţişti şi jandarmi, grupaţi câte doi. De asemenea, în apropierea fiecărei treceri de pietoni fuseseră plasate câte o maşină de Poliţie Comunitară şi una de Jandarmerie, inclusiv dube. În timpul protestului, au fost agresivi, nelăsând lumea să traverseze“, a povestit Adrian Cristea, participant la acţiune care a strâns, până acum, două amenzi pentru că nu are unde să îşi lase seara maşina. Revolta cetăţenilor din Lacul Tei a răbufnit după ce, în noiembrie, pe bulevard au apărut semne de „oprirea interzisă“. A doua zi, firma Supercom a început să ridice maşinile riveranilor, locuitori ai blocurilor de pe bulevard care, în lipsa locurilor de parcare, îşi lasă de ani de zile maşinile acolo.
„M-am mutat de curând pe şoseaua Pantelimon, lângă Cimitirul Armenesc. E o zonă foarte aglomerată, iar dacă vii după ora 21.00 acasă, nu mai găseşti niciun centimetru de trotuar pe care să parchezi. Într-o seară, am venit târziu şi mi-am lăsat maşina jumătate pe trecerea de pietoni, jumătate pe stradă, aşa cum am văzut că fac mulţi vecini de-ai mei. A doua zi, mi-au ridicat-o. Mi s-a părut nedrept să plătesc aproape 700 de lei pentru a-mi recupera autoturismul, în condiţiile în care nu am putut să cumpăr un loc de parcare. Mă străduiesc de fiecare dată să parchez corect, astfel încât lăngă mine să mai aibă loc şi alte maşini, plătesc o rată lunară la bancă şi impozite pentru acest «bun», încerc să mă folosesc de maşină cât mai puţin, pentru a nu aglomera traficul, şi cu toate acestea am fost pedepsită!“, îşi povesteşte păţania Mihaela Tudorică, din sectorul 2.
TABLOU COTIDIAN. Parcare pe apucate pe bulevardul Titulescu
SCUMP
Cel puţin 700 de lei, recuperarea maşinii
Banii percepuţi pentru ridicarea maşinilor intră numai în conturile firmei prestatoare, iar la buget ajunge doar amenda dată de poliţie. Pentru recuperarea maşinilor, şoferii trebuie să meargă pe Şos. Dudeşti-Pantelimon, nr. 2-6 (în cazul ROSAL), pe Strada Fabricii, nr. 2, în comuna Afumaţi (în cazul Supercom) sau în comuna Roşu (în cazul firmei Ilcor Auto Eco, din sectorul 6) şi să achite taxele de ridicare, transport şi depozitare. Taxele nu diferă mult de la un sector la altul, fiind în jur de 200 de lei - ridicarea, 200 de lei - transportul şi 150-200 de lei - depozitarea/zi. La aceste sume se adaugă amenda de circulaţie (200-400 de lei) pe care o dă Poliţia Rutieră.