Se pregătește vaccinarea copiilor! Ce pățesc cei ce iau coronavirus după rapel

Se pregătește vaccinarea copiilor! Ce pățesc cei ce iau coronavirus după rapel

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea fi extinsă și la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, începând din toamnă.

Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani ar putea fi vaccinați împotriva COVID-19, începând din toamnă. Estimarea îi aparține medicului Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Pe de altă parte, medicul a precizat că cei care s-au vaccinat împotriva coronavirusului nu au scăpat de boală. Valeriu Gheorghiță a precizat că peste 1.000 de persoane au luat boala după ce au primit și a doua doză. Acestea au dezvoltat, însă, forme ușoare ale bolii.

Medicul Valeriu Gheorghiţă crede că începând din toamnă ar putea începe acțiunea de vaccinare anti-COVID pentru copii cu vârste între 12 şi 15 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am văzut că (...) Pfizer a depus deja la FDA datele pentru a obţine autorizare şi indicaţie pentru grupa de vârstă 12-15 ani, ceea ce înseamnă că într-un interval de circa două luni este foarte probabil să avem această autorizare şi de la FDA şi cu siguranţă şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului, aşa încât cred că din toamnă, din trimestrul al treilea, am putea să avem această indicaţie şi să şi facem acest tip de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Câte persoane au luat virusul după vaccinare

Pe de altă parte, medicul Valeriu Gheorghiță a arătat că în jur de 1.080 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus după ce s-au vaccinat. El a menţionat că cei infectaţi cu a doua doză au dezvoltat forme uşoare sau erau asimptomatici.

„După a doua două circa 1.080 de persoane ceea ce înseamnă 0,19 la sută din numărul total al celor care au efectuat cele două doze şi intervalul mediu de diagnostic de la cea de a doua doză era între 10 şi 14 zile. Noi ştim că beneficiile după doza de rapel sunt undeva după ziua zece ceea ce înseamnă că momentul expunerii era mult mai devreme faţă de când se împlinesc aceste beneficii maximale”, a precizat Gheorghiţă.

Medicul a subliniat că vaccinarea protejează împotriva formelor severe ale bolii. Valeriu Gheorghiță a mai precizat că pacienții depistați cu COVID-19 după vaccinare nu prezentau simptomatologia specifică. Ei au fost depistați în urma unor testări periodice.

„Majoritatea au fost forme asimptomatice sau minim simptomatice, forme uşoare. Acele persoane fiind diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia unor testări periodice şi nu pentru că aveau o simptomatologie caracteristică de COVID-19. Inclusiv în Israel din acele cazuri care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-Cov-2 după cea de-a doua doză şi care statistic aveau tulpină sud-africană pentru că şi în Israel predominantă e tulpina britanică, nu erau neaparat cazuri de severitate crescută. Vaccinarea este importantă pentru prevenirea formei severe chiar şi în aceste variante virale”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.