Și acum, liberalii au un singur cartuș. Cum poate rămâne Dăncilă la Palatul Victoria
- Cora Muntean
- 23 octombrie 2019, 11:31
Liderii partidelor care au dat jos Guvernul Dăncilă au reluat ieri pelerinajul la Grupul PNL din Camera Deputaților, acolo unde premierul desemnat Ludovic Orban și-a stabilit cartierul general de negocieri.
În Parlament e omul și scenariul în legătură cu soarta noului Guvern, fiecare are propria versiune și o crede viabilă. Pesediștii se plimbă relaxați pe holuri și râd pe sub mustață. Pentru că unul dintre scenarii le asigură continuitatea la butoanele de la Palatul Victoria. Este adevărat că sunt doar acele butoane prin care se plătesc facturile la utilități, dar satisfacția eșecului anunțat pentru trecerea noului Executiv face toți banii.
„Trece?” Ieri așa s-a salutat în Parlament, pe holuri, dar mai ales în lifturi unde, între câteva etaje se punea cruce sau se instala Guvernul Orban. Doamna de la butoane, ale liftului, nu cele de la Palatul Victoria, părea preocupată de împunsul într-un macrame, dar când s-a golit liftul s-a uitat lung după cei câțiva aleși ai neamului și a conchis: „Trece pe dracu. Negociem până în ianuarie”. Apoi și-a văzut de treabă.
Varianta cu Dăncilă sub scut
Unul dintre scenarii spune că lidera PSD este pe cai mari, că va intra în turul doi și va lua bătaie cu scorul partidului. Ea trece deci turul unu ca premier interimar, iar joncțiunea se va face între cele două date ale prezidențialelor: 10-24 noiembrie. Cadoul otrăvit pentru Ludovic Orban conține și o măsură care va lovi cumplit România la 1 ianuarie 2020: interzicerea exportului de carne. Asta înseamnă minus 154 de milioane de euro la buget.
Scenariul conform căruia Guvernul nu trece acum se bazează pe faptul că în Birourile Permanente PSD dictează, este adevărat și cu ajutorul unor complici. Orban depune în termen lista cu miniștri și Programul de guvernare, adică vineri. Luni, marți și miercuri miniștrii desemnați sunt audiați în comisii. Potrivit unor surse politice, audierile nu vor fi pe bandă rulantă, ci foarte temeinice, televizate, distribuite pe Facebook. Joi, teoretic, ar putea intra la vot în plenul reunit. Doar că joi, cei mai mulți parlamentari sunt deja demult la casele lor, pentru că în afară de unii liberali nimeni nu iubește atât de mult acest Guvern încât să-și sacrifice o zi. Deja, foștii pediști se gândesc la boicot pentru că, de data asta, au cam fost duși cu zăhărelul. În afară de Raluca Turcan, care a știut să negocieze bine pentru sine. Orban are două posibilități: să ceară amânare sau să intre la vot și să riște să nu fie cvorum. După care urmează săptămâna dinaintea primului tur când cutuma îi împiedică pe parlamentari să vină în București.
Gentlemen's agreement a dispărut
Fie că nu au încredere, fie că se tem că memoria le va juca feste, dar toți liderii care au negociat, ieri, cu Orban au făcut acte scrise și semnate, doar că nu au chemat și un notar. Tot ce și-au dorit au pus pe hârtie, iar premierul desemnat a zis „da” la orice. De fapt, surse politice spun că Barna, Kelemen, Tomac și Tăriceanu trebuie să fie duri pe poziții și să pună o mulțime de condiții pentru a da satisfacție electoratului.
Mai greu este cu Victor Ponta, care ar putea face nazuri până la momentul în care se va flutura amenințarea cu alegerile anticipate. Orice ar spune public, nimeni nu vrea să plece acasă înainte de termen, în primul rând din rațiuni financiare: cei care sunt la primul mandat nu vor primi pensia specială dacă nu-l duc până la capăt. Prin urmare, mai devreme sau mai târziu, Ludovic Orban devine premier.
Dacă le va îndeplini sau nu dorințele, asta nu mai depinde doar de el. În ceea ce privește dorința PMP de a intra la guvernare, atât liderul UDMR, cât și Tăriceanu au jucat la perfecțiune perplexitatea: Cum, e un guvern monocolor liberal, noi despre asta discutăm! Se pare că și PMP știe acest lucru, dar mesajul este că ei au încercat, dar „dragoste cu forța nu se poate”. Călin Popescu Tăriceanu, a cărui oaste este serios decimată, a mai pus condiția ca PNL și ALDE să nu-și mai fure oameni. Având în vedere că se vorbește tot mai mult de o fuziune între cele două partied, se poate ca liberal-democrații să fie luați cu totul.
Suitele liderilor
Ludovic Orban a fost ieri ca sultanul la care vin să se închine supușii. A stat în sala imensă de ședințe și-i aștepta. Tăriceanu a venit cu Daniel Chițoiu, care a stat după colț până a dat liderul declarații. Când au plecat am nimerit în lift cu ei. Fostul șef al Senatului a început să butoneze telefonul „să văd ce mai e pe acasă”. Am recurs la salut. „Trece?” M-a privit absent: „Eu de unde să știu ce au alții în cap”.
Eugen Tomac a venit singur și cu vocea-i de bariton a cutremurat candelabrele. El a fost cel mai expeditiv.
UDMR a venit în formulă de patru, iar Kelemen Hunor a vorbit, la sfârșit, exagerat de mult fără să spună nimic. Oricum, parlamentarii unguri au de gând să prelungească suspansul. Probabil vor lua decizia așa cum fac de obicei, cu 9 minute înainte de vot.
Dan Barna a venit însoțit și după paloarea feței părea că și are nevoie de susținere. Spre deosebire de alte dăți, nu și-a mai rupt cămașa de pe el pentru „fără penali” și s-a declarat mult mai disponibil să voteze Guvernul Orban.
La final, a ieșit și premierul desemnat. Apăsat de griji, ușor încercănat și abătut, Ludovic Orban s-a declarat la fel de încrezător în succesul Guvernului pe care îl va conduce ca în ziua în care a fost anunțat de Klaus Iohannis că se va ocupa de asta.
Astăzi, Ludovic Orban are întâlnire cu imprevizibilul Victor Ponta.