Un impact asemănător s-a produs și în România, unde prima ediție a cărții, apărută în condiții grafice deosebite, s-a epuizat în numai câteva zile.

Și a fost seară, și a fost dimineață, apărut la Editura RAO, este un prolog al volumului Stâlpii pământului. Fanii popularei serii Kingsbridge vor iubi această carte.

Așadar, Ken Follett, maestrul internațional al acțiunii și al suspansului, ne delectează, de această dată, cu un thriller istoric de proporții uriase. O saga lungă și captivantă a cărei acțiune este plasată într-o Anglie haotică și instabilă, la apogeul Evului Mediu. Ca de fiecare dată, în paginile romanului istoric cititorul exigent poate remarca documentarea masivă și atentă realizată de autor.

Acțiunea se plasează în jurul anului 997, când Anglia este puternic atacată de vikingi. În aceste vremuri tulburi, se împletesc viețile a trei personaje: un tânăr constructor de ambarcațiuni, a cărui casă este atacată şi distrusă de vikingi şi care este forțat să ia viața de la capăt; o nobilă normandă, care își urmează soțul iubit peste mare şi care se trezeşte trăind într-o lume angajată într-o luptă brutală pentru putere, constatând cu preţul multor experienţe nefericite că un singur pas greșit i-ar putea fi fatal; un călugăr care visează să-și transforme umila abație într-un centru de învățământ admirat în toată Europa.

Toți trei sunt angrenaţi într-un conflict periculos cu un episcop nemilos, care pare dispus să facă totul pentru a-și spori averea și puterea, într-o poveste epică despre ambiție și rivalitate, moarte și naștere, iubire și ură.

Talentul de povestitor al lui Follett face ca aventurile protagoniştilor să fie fermecătoare şi captivante deopotrivă, în timp ce personajele, atât cele reale, cât şi cele fictive, extrem de fascinante şi incredibil de detaliat structurate, conferă acestei ficţiuni istorice savoare, veridicitate şi densitate. Și a fost seară, și a fost dimineață este o poveste strălucitoare, care evocă această epocă potrivnică – din care s-au păstrat prea puţine dovezi scrise –, emoţionantă, convingătoare şi seducătoare până la ultima pagină.