Evenimentul Zilei > Actualitate > Și-a ajutat soția să moară și a fost achitat. Cazul care a schimbat cursul istoriei în Spania
Și-a ajutat soția să moară și a fost achitat. Cazul care a schimbat cursul istoriei în Spania

Și-a ajutat soția să moară și a fost achitat. Cazul care a schimbat cursul istoriei în Spania

Spaniolul Angel Hernandez, care și-a ajutat soția să moară, a fost achitat odată cu intrarea în vigoare a legii privind eutanasierea. Bărbatul în vârstă de 72 de ani și-a ajutat soția bolnavă în stadiu terminal să-și pună capăt vieții în aprilie 2019.

María Jose Carrasco, soția lui Hernandez, a fost diagnosticată cu scleroză multiplă în 1989 și a fost recunoscută ca fiind cu handicap sever șapte ani mai târziu. De ani de zile, și-a exprimat dorința de a-și pune capăt vieții înainte de a deveni complet invalidă.

Hernandez a ajutat-o ​​să moară pe 3 aprilie 2019, turnând o soluție letală de pentobarbital de sodiu într-un pahar, soluţie pe care femeia bolnavă a băut-o. Zece minute mai târziu aceasta murea.

A intrat în vigoare legea care permite eutanasia

În Spania, a intrat în vigoare legea care permite eutanasia. „Răspunde la o cerinţă socială şi conţine garanţii”

Moartea ei a fost înregistrată de Hernandez, iar videoclipul îl arată pe bărbat care o întreabă în repetate rânduri pe femeie dacă este sigură că vrea să moară. Carrasco dă din cap și îi spune: „cu cât mai repede, cu atât mai bine”.

Imediat după aceea, Hernandez s-a predat autorităților și a petrecut o noapte într-o celulă a închisorii din Madrid. După eliberarea din închisoare, spaniolul a început o petiție pentru dezincriminarea sinuciderii asistate.

Procurorul a declarat că María Jose Carrasco și-a exprimat „continuu” dorința de a-și pune capăt vieții din cauza durerii „intense” și „insuportabile” în care se afla, cauzată de boala ei. În cele din urmă, soțul ei, care s-a simțit „neajutorat din cauza lipsei de ajutor instituțional”, a respectat dorințele soției sale.

Cuplul a acordat un interviu pentru EL PAÍS în octombrie 2018, cu șase luni înainte de sinuciderea asistată, în care femeia și-a reiterat dorința de a-și lua viața. Când a fost întrebată dacă nu vrea să aștepte ca situația ei să se înrăutățească și să primească îngrijiri paliative, ea a răspuns: „Nu vreau să mă culc, vreau să mor”, scrie ziarulromanesc.es.

Nu mai face obiectul anchetei penale

Potrivit procurorului, legea eutanasiei din Spania recunoaște „dreptul de a pune capăt vieții în situații de boli grave, cronice și incapacitate sau boli grave și incurabile, protejând astfel legal un drept care anterior nu avea acoperire legală”. Acesta a concluzionat: „Au fost îndeplinite cerințele pentru a înțelege că purtarea domnului Hernandez nu ar trebui să facă obiectul anchetei penale”.

Procurorul ceruse anterior ca Hernandez să execute șase luni de închisoare pentru că și-a ajutat soția să moară.

Niciun caz de eutanasie nu a mai primit atât de multă atenție din partea mass-media în Spania din 1988, când Ramón Sampedro, un tetraplegic din regiunea de nord-vest a Galiției, a fost asistat de un prieten pentru a-și pune capăt vieții; lupta sa de a muri a fost transformată în filmul premiat, The Sea Inside, cu Javier Bardem în rol principal.