Ieşenii care nu au timp de cumpărături pot apela la serviciile oferite de mai multe magazine virtuale.
Iaşiul are tot mai multe magazine virtuale şi, deşi patronii acestui tip de afacere sunt abia la început, ei speră să-i ajungă din urmă pe întreprinzătorii din Capitală, unde comenzile sunt mult mai numeroase. Bijuterii, haine, alimente sau cărţi sunt câteva din produsele care pot fi cerute de ieşenii aflaţi în criză de timp. C
ele mai multe firme impun comenzi de minumum 100 de lei, excepţie făcând cărţile, unde nu există un astfel de prag. „Noi facem cumpărăturile în locul clienţilor noştri, care sunt foarte ocupaţi. Comisioanele percepute variază între 10 şi 15% din valoarea bunurilor pe care le achiziţionăm“, explică Andrei Crăciun, de 26 de ani, administratorul magazinului virtual cumparaturi-iasi.ro. Euronavetiştii, primii clienţi Tânărul şi-a deschis afacerea cu o investiţie de doar 2.000 de euro, bani utilizaţi pentru pagina de internet şi o maşină necesară pentru transport. „Deocamdată nu avem angajaţi, lucrez împreună cu câţiva prieteni“, a adăugat Andrei. Până acum comenzile au fost destul de mici, iar cele mai multe solicitări au apărut în perioada sărbătorilor.
„Noi am deschis afacerea de aproximativ patru luni, timp în care am înregistrat comenzi puţine. Cel mai mult ne-au căutat ieşenii plecaţi la muncă în străinătate, care au dorit să le facă o surpriză celor dragi“, a adăugat tânărul. Timpul necesar pentru onorarea comenzilor variază între o oră şi două ore, răgaz în care reprezentanţii companiei de vânzări se duc la hypermarket şi fac aprovizionarea. Tinerii ştiu din timp unde sunt cele mai mici preţuri din oraş, după care duc bunurile adresa indicată. Cărţile preferate, aduse la uşă Şi editurile ieşene se întrec în oferte la cărţile vândute pe internet. Polirom, Tehnopress sau Trinitas comercializează o bună parte din titluri prin intermediul solicitărilor venite pe adresele de mail. „În primul an de funcţionare a paginii de internet, comenzile on-line s-au ridicat la aproape 20% din totalul vânzărilor“, explică Ionel Săcăleanu, reprezentantul editurii Tehnopress.
Ieşenii pot renunţa la căutarea volumelor de care au nevoie prin librăriile din oraş, printr-un simplu clik. Mai mult, ei pot afla din faţa calculatorului dacă romanul preferat se găseşte sau nu pe stocul respectivei edituri. „Cred că vânzările noastre au fost foarte bune pentru că noi avem foarte multe volume tehnice, care se găsesc foarte rar în librării sau pe la târgurile de cărţi“, mai spune reprezentantul editurii Tehnopress. Aşteptare de până la trei săptămâni Perioada de aşteptare este în acest caz mult mai mare faţă de alte tipuri de comezi. Clienţii pot aştepta până la 21 de zile, iar comisionul minim este de 5 lei pentru un pachet de cărţi. Şi cadourile pentru cei dragi sunt mai uşor de ales, chiar dacă bugetele se măresc simţitor. Pentru un parfum de firmă costurile trec de 70 de lei, un inel de argint ajunge 68 de lei, iar o bluză poate depăşi 100 de lei.
Pentru moment, profiturile vânză torilor virtuali sunt simbolice, mai ales că afacerea nu este foarte cunoscută în rândul ieşenilor. „Ne aşteptăm ca în următorul an segemntul de comenzi on-line să fie mai dinamic“, adaugă Ionel Săcăleanu.
PASI Reguli pentru cumpărători Pentru a face cumpărăturile dorite, prima etapă constă în crearea unui cont pe pagina de internet a magazinului, unde companiile cer date personale precum adresa, seria şi numărul de buletin.
„După ce primim aceste informa- ţii mai facem o verificare prin telefon pentru a ne asigura că respectivul client este serios“, a mai spus Ionel Săcăleanu. După completarea comenzii, durata de aşteptare poate fi de o oră pentru produse culinare, sau de două săptămâni pentru o carte.
ATENTIE Avantajele şi riscurile afacerii Principalul avantaj al acestui tip de afacere îl reprezintă valoarea mică a investiţiei pe care întreprinzătorul o face. Pentru ca un magazin virtual să funcţioneze nu este nevoie nici de spaţiu comercial şi nici de stocuri de marfă.
Pe de altă parte, angajaţii firmelor nu se pot asigura că toţi clienţii sunt de bună credinţă şi îşi vor achita sumele datorate. În cazul unor glume proaste, întreprinzătorii vor rămâne cu produsele comandate şi timpul irosit.