"Sforaiam toata noaptea si adormeam in plina zi"

"Sforaiam toata noaptea si adormeam in plina zi"

Un profesor povesteste cum l-au scapat medicii de somnul neodihnitor.

Daniel Botez, un economist in varsta de 44 de ani, sufera de boala somnului neodihnitor, o afectiune rar diagnosticata de medicii din Romania, dar care poate ucide. Pacientii cu aceasta afectiune adorm la volan, pe scaun ori la serviciu si sforaie foarte puternic.

Multi mor in accidente de circulatie, altii fac infarct pentru ca boala se complica cu aparitia unor afectiuni cardiace. Daniel Botez povesteste cum tine sub control aceasta boala, pe care a tratat-o acum un an cu ajutorul unui medic somnolog.

Creierul nu se oxigeneaza bine, mintea nu este limpede Cei care sufera de boala somnului neodihnitor (apnee in somn) fac pauze lungi de respiratie in timp ce dorm. Din aceasta cauza, creierul lor nu se oxigeneaza suficient, ceea ce duce la o instalare rapida a oboselii in timpul zilei, incepand cu orele pranzului. Mintea nu e limpede, iar randamentul e foarte scazut.

„Dimineata nu aveam probleme, imi vedeam linistit de treburi, dar la jumatatea zilei nu mai aveam putere, simteam un fel de oboseala foarte accentuata, ma deranja lumina, iar cel mai rau era ca trebuia sa conduc mult”, povesteste Daniel Botez, din Piatra-Neamt. Dificil era si cand pleca cu colegii in delegatie pentru ca sforaitul sau foarte puternic ii trezea pe ceilalti din somn.

Somnul, inregistrat cu un aparat special

Cea care a banuit ca nu este vorba doar despre un simplu sforait, ci de o problema de sanatate a fost sotia lui. Aceasta a vazut cum i se opreste respiratia in timpul noptii, chiar si 30 de secunde, iar impreuna au citit pe internet despre sindromul apneei in somn. „Dupa ce m-am lamurit ce este cu aceasta afectiune, am venit la Bucuresti pentru a fi consultat de un medic somnolog”, povesteste Daniel Botez.

Barbatul isi aminteste ca s-a plimbat toata ziua prin Bucuresti, astfel incat sa fie cat mai obosit si sa poata sa doarma. Spre seara a revenit la clinica de somnologie, unde medicii l-au pregatit pentru inregistrarea somnului cu ajutorul unui aparat special (polisomnograf).

„Am dormit cu 10-15 senzori pe mine, iar dimineata medicii mi-au aratat rezultatele: creierul mi se oxigena doar in proportie de 46a, iar respiratia mi se oprea de aproximativ 240 de ori in timpul somnului, cam cate zece secunde”, explica economistul.

Cu ajutorul polisomnografului sunt inregistrate stadiile somnului, pulsul, dar si miscarile oculare, cele ale muschilor barbiei, membrelor, precum si fluxul respirator. Aparatul e prevazut, de asemenea, cu un microfon cu ajutorul caruia se inregistreaza sforaitul.

„Aceasta monitorizare ne ajuta sa vedem daca pacientul viseaza, daca intra sau nu in somnul profund, daca are un tonus muscular redus ori crescut, in ce pozitie doarme, care e gradul de oxigenare a creierului si ce durata au pauzele respiratorii”, explica medicul specialist Luminita Anghel de la clinica de somnologie NewMedics din Bucuresti.

O masca speciala pune capat pauzelor de respiratie Dupa ce sunt interpretate datele inregistrate, pacientii sunt pusi sa incerce o masca moale din silicon, dispozitiv care poate mentine caile respiratorii deschise. Astfel, sunt eliminate pauzele de respiratie din timpul somnului, ceea ce permite creierului sa se oxigeneze si in proportie de suta la suta. 

„La inceput nu e chiar comod sa porti o astfel de masca, dar nu mai sforai, iar dimineata te trezesti linistit si cu mintea limpede”, spune Daniel Botez. El povesteste ca „toata afacerea” (consultatiile la clinica, investigatiile si masca pentru respiratie) l-a costat cam trei salarii medii pe economie, dar spune ca nu regreta pentru ca acum munceste fara sa mai oboseasca atat de repede.

SIMPTOME

Cum va dati seama daca suferiti de apnee in somn:

> sforaiti puternic

> va simtiti ametiti sau obositi dimineata

> aveti dureri de cap

si probleme de concentrare

> atipiti in timpul zilei

> transpirati in exces

> va treziti adesea din somn pentru a merge la toaleta

> aveti hipertensiune care nu cedeaza la tratament

> va confruntati cu probleme sexuale.

Ne puteți urmări și pe Google News