Evenimentul Zilei > Social > Şfiinţii Mihail şi Gavril. Ce trebuie să faci NEAPĂRAT pe 8 noiembrie. Acestea sunt cele mai IMPORTANTE TRADIŢII de respectat astăzi!
Şfiinţii Mihail şi Gavril. Ce trebuie să faci NEAPĂRAT pe 8 noiembrie. Acestea sunt cele mai IMPORTANTE TRADIŢII de respectat astăzi!

Şfiinţii Mihail şi Gavril. Ce trebuie să faci NEAPĂRAT pe 8 noiembrie. Acestea sunt cele mai IMPORTANTE TRADIŢII de respectat astăzi!

Superstiţii, tradiţii şi credinţe populare... Sărbători care ne marchează, care ne bucură şi care ne îndeamnă să respectăm anumite reguli.Ce trebuie să faci pe 8 noiembrie, astăzi când creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfinţii Mihail şi Gavril? Mai mult, astăzi sunt prăznuiți nu doar Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, ci și toate cetele îngerești care nu s-au despărtit de Dumnezeu, numele sărbătorii fiind Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril și al tuturor cereștilor puteri. Se spune că Sfinţii Mihail şi Gavril fac trecerea de la venerarea sfinţilor şi a moaştelor la cultul îngerilor. Ei sunt, totodată, şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Aceasta sărbătoare a fost la origine o simplă aniversare anuală a sfinți­rii unei biserici a Sfântului Arhanghel Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Astfel, ea apare în cele mai vechi sinaxare ca fiind o sărbătoare numai a Arhanghelului Mihail. Mai tarziu, ea a de­venit o sărbatoare comună a tuturor Sfintilor Îngeri.

Românii în ajunul unei mari sărbători creştine. Cele mai puternice 5 tradiţii care trebuie respectate pentru Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Sfântul Arhanghel Mihail al cărui nume înseamnă în limba ebraică ,,Cine este ca Dumnezeu?’’ este cel care s-a luptat cu îngerii răi. La început toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, adică cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail şi îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncaţi din cer, devenind demoni, potrivit stiripesurse.ro.

Iată care sunt cele mai puternice tradiţii, care trebuie respectate, cu ocazia acestei sărbători:

1.În ajunul sărbătorii sau chiar pe în ziua de 8 noiembrie se împarte pomană pentru sufletele morților, numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.

2.În unele zone ale țării, finii dăruiesc colaci naşilor.

3.De ziua Arhanghelilor munca este interzisă. Cei care nu se supun vor avea parte de chin mare la vremea morţii.

4.Creştinii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări şi să se roage pentru belşug şi sănătate.

5.În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebrați și ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arietilor” (arietii fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate.Conform ziarunirea.ro, această turtă se arunca în dimineata zilei de 8 noiembrie în tarla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Daca turta cădea cu fața în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos era mare supărare. 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: