Un sfert de secol de la finala prezidențială Iliescu-Constantinescu. Meciul dintre Ion şi Emil, câştigat de Michael. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Un sfert de secol de la finala prezidențială Iliescu-Constantinescu. Meciul dintre Ion şi Emil, câştigat de Michael. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

În urmă cu 25 de ani, pe data de 11 octombrie 1992, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu se întâlneau în prima finală prezidențială postdecembristă. Primele alegeri de acest gen, din mai 1990, au fost câştigate de Iliescu cu 87% din voturi, astfel că turul 2 nu a mai avut loc.

În 1992 s-au organizat noi alegeri după ce, în decembrie 1991, România adoptat o nouă Constituție şi, ca urmare a acestui fapt, o nouă lege electorală, la începutul anului 1992.

Constantinescu promitea să aducă electricitate din Turcia

Campania electorală a fost una care s-a dus în jurul a două mesaje centrale: cel al continuității şi stabilității, adoptat de Ion Iliescu, şi cel al necesității eliminării din viața politică a foştilor membri PCR, susținut de Emil Constantinescu. Lipsa de experiență politică a candidatului CDR l-a făcut să facă două propuneri cel puțin hilare la vremea respectivă: a promis că România va importa energie electrică din Turcia (un proiect utopic în condițiile în care nu se justifica economic) şi că va stabili relații diplomatice cu Taiwanul, în dauna Chinei. Amintim faptul că Taiwan este un stat nerecunoscut de chinezi şi de aliații acestora, fiind o insulă care s-a rupt de China la jumătatea secolului XX. Iliescu a câştigat fără drept de apel finala cu reprezentantul CDR, cu 62% din voturi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum l-a scos Ion Cristoiu dintr-o situație jenantă pe candidatul CDR

Dar, probabil, cel mai important eveniment al acelei campanii electorale a fost concertul susținut de Michael Jackson la Bucureşti, chiar între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale. În data de 1 octombrie 1992, Bucureştiul a fost în centrul atenției mondiale, concertul starului american fiind transmis în direct în nu mai puțin de 61 de țări. Peste 70.000 de români s-au înghesuit atunci pe fostul stadion „23 August”, iar între ei şi cei mai puternici politicieni ai vremii. „Şi eu, şi el părem foarte firavi, dar în realitate suntem foarte puternici”, spunea Theodor Stolojan. Liberalului Radu Câmpeanu parcă nu-i venea să creadă. „Parcă sunt în străinătate”, se mira el înainte de concert. Emil Constantinescu s-a trezit că nu avea scaun la concert, fiind salvat din această situație umilitoare de Ion Cristoiu. La piesa „Heal the World”, politicienii s-au ținut de mână, în semn de solidaritate! Starul american a reuşit astfel să unească, printr-o piesă, o clasă politică împărțită în acea perioadă în două tabere ireconciliabile: cea a foştilor comunişti şi cea a celor care îi doreau scoşi din scenă definitiv pe primii.