Sfaturile nutriționiștilor pentru masa de Paște

Sfaturile nutriționiștilor pentru masa de Paște

Masa de Paște înseamnă preparate tradiționale consistente. Acestea sunt greu digerabile din cauza numărului mare de ingrediente folosite, dar mai ales din cauza modului în care acestea sunt combinate, explică nutriționaliștii.

Trebuie evitat consumul de preparate ce conțin mai multe tipuri de proteină animală, deoarece au timpi de digestie diferiți, iar combinarea lor duce la indigestie. Brânzeturile nu trebuie consumate împreună cu carnea, pentru că fiecare produs e digerat de o anume enzimă: lactoza din lactate necesită lactaza, iar proteină animală necesită pepsina. Ouăle sunt considerate alimente neutre și pot fi consumate în combinație, dar cel târziu până la ora 16,00, deoarece sunt greu digerabile. Ideal e ca masa să înceapă cu salate și legume crude de sezon deoarece enzimele și fibrele din acestea facilitează absorbția nutrienților. La final se servesc supe sau alte preparate calde, acestea ajutând la omogenizarea hranei în stomac, inclusiv din punct de vedere termic, ceea ce ajută digestia. Este recomandat cu jumătate de oră înainte de masă să bem apă, spun specialiștii. După masă trebuie așteptat minimum o oră pentru a o consuma din nou. Lichidele băute în timpul mesei diluează sucurile gastrice și împiedică o digestie bună. Nutriționiștii mai arată că vegetalele amare ajută la stimularea ficatului și la producția bilei: andive, rucola, fenicul, dar și altele, precum morcov, sfeclă roșie, țelină, pastarnac, gulie, avocado, cartoful dulce, sparanghelul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News