Sfaturi pentru a-ți asigura securitatea pe Facebook. Avertismentul specialiștilor

Sfaturi pentru a-ți asigura securitatea pe Facebook. Avertismentul specialiștilor Facebook. Sursa foto: Aprescindere | Dreamstime.com

Direcția Națională de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment important pentru toți utilizatorii de Facebook. Acesta vine în contextul creșterii tentativelor de phishing, inclusiv în cazul celor care au activată autentificarea în doi pași.

Cu toate că au cont pe Facebook, majoritatea românilor nu dispun de cunoștințe tehnice avansate pentru a-și securiza contul și informațiile personale împotriva atacurilor cibernetice.

În plus, chiar dacă au implementat anumite tehnici pentru protecție, este crucial să se acorde o atenție deosebită mesajelor pe care le primesc.

Cum să îți protejezi contul de Facebook

În ultimul timp, utilizatorii aplicației au început să primească mesaje de la cunoscuți, rude sau prieteni. În acestea li se cere ajutorul pentru obținerea unui cod de autentificare primit prin SMS.

Acest cod e valabil doar câteva secunde și poate fi obținut și prin e-mail sau generat prin intermediul unei aplicații specializate. Platforme cum ar fi Google Authenticator sau Microsoft Authenticator.

Există o preocupare crescută deoarece diverse servicii și platforme online prezintă vulnerabilități de securitate.

Facebook și Instagram, nu fac excepție de la această regulă. Vigilența este esențială. Atunci când interacționezi cu diverse conturi, indiferent dacă cunoști sau nu persoana, este recomandat să fii extrem de precaut.

Hackerul român care a inventat virusul „Gozi”, căutat în SUA, arestat în Columbia. FOTO

Noile metode folosite de hackeri pentru a-ți sparge contul de Facebook. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nu răspunde la mesaje suspecte

Chiar dacă inițial s-ar părea că interacționezi cu o persoană cunoscută, e foarte posibil ca și contul ei să fi fost spart.

În primul rând, este crucial să te asiguri că ai activat autentificarea în doi pași pentru toate conturile care suportă această opțiune.

„Ai primit un mesaj în care cineva, poate chiar un prieten sau cunoscut, cere coduri ori date de autentificare, sub diferite pretexte?

Cel mai probabil este vorba despre o tentativă de tip #phishing care îți vizează contul. NU răspunde unor astfel de solicitări și contactează titularul contului, pe un canal de comunicare suplimentar, menționându-i că este foarte posibil să aibă contul compromis”, a transmis DNSC pe Facebook.

Escrocheria de pe Facebook care a păcălit sute de români

O altă metodă folosită de platformă este cea cunoscută sub numele de „tu ești în video”.

Cu ajutorul unor conturi deja compromise, atacatorii transmit mesaje în care alătură de regulă un link potențial fraudulos, anunță DNSC.

Potrivit DNSC, aceasta nu este altceva decât o manevră de a stârni curiozitatea, pretinzând că voi sunteți cei care apar în imaginile trimise.