Zilele de caniculă au revenit, iar în acest context mulți români, în special cei care nu au aer condiționat, caută modalități de a se răcori în interiorul locuințelor.
Potrivit meteorologilor ANM, începutul săptămânii aduce temperaturi de până la 35 de grade în sudul țării, ce este vizat de un cod galben de temperaturi ridicate și disconfort termic ridicat.
Cum să te răcorești în zilele de caniculă
Un sfat important și care ajută foarte mult la păstrarea răcorii este aplicarea de protecții solare pe geamurile locuinței.
Acestea nu doar că te vor proteja împotriva razelor ultraviolete, dar vor reduce și disconfortul cauzat de caniculă intensă din timpul verii.
Dacă vrei să recurgi la această metodă, e bine să știi că există diverse opțiuni de folii de protecție solară disponibile în diferite culori și nuanțe.
O altă alternativă eficientă este să tragi jaluzelele atunci când afară e caniculă. Peste un sfert din căldura din locuințe provine de la ferestrele neacoperite, unde razele solare pătrund rapid și ușor. Optează pentru jaluzele de culoare închisă și suficient de groase pentru a bloca lumina și căldura.
Alte soluții care îți pot fi de ajutor
Este indicat să iei în considerare și înlocuirea becurilor din locuință. Becurile cu lumină incandescentă generează o cantitate semnificativă de căldură. Înlocuirea lor cu becuri fluorescente, care consumă mai puțină energie, este o opțiune bună. Aceste becuri au o durată de viață mai lungă și emit o cantitate mai mică de căldură în timpul funcționării.
De asemenea, cumpărarea unui ventilator rămâne una dintre cele mai eficiente metode de răcire în zilele de caniculă, dacă nu ai aer condiționat.
Dacă ți se pare că nu ajută la fel de mult, poți încerca să așezi un bol cu gheață în fața ventilatorului pentru a răcori aerul din cameră.
Atenție însă. Ventilatorul trebuie curățat adesea de particulele de praf, pentru a evita răspândirea acestora peste tot prin locuință.
Lenjeriile de pat din bumbac sau bambus sunt o opțiune excelentă în zilele de caniculă. Aceste materiale sunt printre cele mai răcoroase, permițând o evaporare rapidă a transpirației, spre deosebire de satin sau mătase. Aceeași recomandare se aplică și la alegerea pijamalelor.
În plus, ar fi util să investești într-o pernă cu efect de răcire pentru zilele de caniculă. Aceasta te poate ajuta să ai un somn mai liniștit, deoarece gelul din pernă absoarbe excesul de căldură și oferă o senzație naturală de răcire, potrivit Cancan.