Sfaturi pentru o dietă sănătoasă. Ce cantitate de proteine ar trebui să consumăm într-o zi

Alimentul care e plin de proteine și grăsimi sănătoase. Ce beneficii are. Sursa foto: 289752315 © Monticelllo | Dreamstime.com

Câte proteine ar trebui să mănânci într-o zi? Dacă duci întrebarea pe TikTok, răspunsul ar putea fi copleșitor. Influencerii promovează beneficiile dietelor bogate în proteine pentru a construi mușchi și a pierde în greutate. Aceștia recomandă adesea mult peste 100 de grame de macronutrient pe zi. Experții spun că este important să obțineți minimul recomandat de 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi. Pentru o persoană medie care cântărește 150 de kilograme, asta ar însemna cel puțin 54 de grame de proteine pe zi.

Scopul de a se apropia de 150 de grame de proteine - ceea ce înseamnă mai degrabă 1 gram de proteine pe kilogram de greutate corporală- este peste cantitatea recomandată chiar și pentru un atlet olimpic de 150 de kilograme. „Cei mai mulți dintre noi nu concurează pentru o medalie olimpică", a declarat Dr. Fatima Cody Stanford. Acesta este medic în medicina obezității la Massachusetts General Hospital și profesor asociat la Harvard Medical School. „Doar modul în care mâncăm în mod normal în această țară, mâncăm deja mai multe proteine decât avem nevoie", a declarat Teresa Fung. Ea este un dietetician autorizat și profesor de nutriție la Universitatea Simmons.

Consumul zilnic de proteine

În plus, consumul prea mare de proteine poate provoca tensiune renală. Acesta poate fi deosebit de dăunător pentru persoanele cu afecțiuni renale preexistente, diabet sau deshidratare cronică. Rinichii lor ar putea să nu fie capabili să proceseze niveluri ridicate de proteine, ceea ce duce la daune permanente, a spus Stanford. În ciuda riscurilor, dietele bogate în proteine sunt extrem de populare în acest moment.

Într-un sondaj din 2024 privind comportamentul alimentar al americanilor, 71% au declarat că doresc să își crească aportul de proteine. Această cifră este mare comparativ cu 67% în 2023 și doar 59% în 2022. O cincime dintre respondenți au declarat că urmează o „dietă bogată în proteine" - mai mult decât dietele vegetariene, vegane și fără gluten combinate.

Monica D'Agostino, dietetician autorizat și influencer social media cu sediul în New York, a observat un interes crescut pentru conținutul de proteine în rândul urmăritorilor săi. „Am văzut că oamenii încep să acorde mai multă atenție proteinei ca macronutrient", a declarat D'Agostino.

Orice dietă este unică

Kristin Kirkpatrick, dietetician înregistrat la Cleveland Clinic, a declarat că natura generalizată a social media poate fi frustrantă pentru dieteticieni. Nicio dietă nu este unică. Înainte de a recomanda o dietă bogată în proteine, ea se uită la condițiile de sănătate preexistente, istoricul familiei și stilul de viață. „Există influenceri mari care vă vor oferi sugestii cu privire la mese și gustări bune. Dar întotdeauna trebuie să luăm aceste informații și să le raportăm la propria noastră abordare individuală de medicină personalizată", a spus Kirkpatrick.

Oricare ar fi ultima tendință, o dietă cu adevărat sănătoasă ține de echilibru, a declarat Elisabetta Politi. Aceasta este dietetician înregistrat la Duke Lifestyle and Weight Management Center din Durham, Carolina de Nord. Ideea din spatele tuturor dietelor bogate în proteine este de a promova sațietatea, sau senzația de sațietate, a spus Politi. În timp ce acest sentiment poate fi util pentru pierderea în greutate, creșterea proteinelor poate deprioritiza alți nutrienți esențiali. Un exemplu în acest sens ar fi fibrele și carbohidrații complecși. „Totul cu moderație este încă ceea ce cred că este important să subliniem", a spus Politi.

Sportivii, persoanele cu vârste începând de la 60 de ani și persoanele care iau anumite medicamente pentru diabet pot avea nevoie să crească proteinele. Scopul este de a-și reface mușchii pierduți. Dar pentru cei care doresc să construiască mușchi, mai multe proteine nu vor înlocui mersul la sală.

„S-a demonstrat în special că abilitatea organismului de a metaboliza și absorbi proteinele este limitată. Deci, un atlet poate avea un aport foarte mare de proteine și acesta este transformat în mușchi. Totuși, ceea ce s-a demonstrat că ajută la construirea mușchilor este antrenamentul cu greutăți, împreună cu aportul de proteine" a spus expertul.

Consumul de proteine într-un mod sănătos

Potrivit dieteticienilor, sursele bune de proteine includ puiul, curcanul, peștele, ouăle, carnea slabă de vită tocată, leguminoasele, nucile, semințele, tofu, ouăle și iaurtul grecesc. Suplimentele atent selectate pot ajuta oamenii să obțină proteine în caz de nevoie. Dar alimentele integrale sunt de preferat, deoarece sunt însoțite de alți nutrienți cheie. Influencerii Ainsley Rodriguez postează adesea despre rețete ușoare cu proteine pentru cei 2,2 milioane de urmăritori ai săi pe TikTok și Instagram. Ea a declarat că pune întotdeauna accentul pe echilibru atunci când primește întrebări de la urmăritori.

„Proteinele sunt foarte la modă acum. Dar este evident că nu este singurul macronutrient de care aveți nevoie", a spus Rodriguez. „Deși cineva s-ar putea concentra pe un conținut ridicat de proteine, aș spune să nu uitați de legume, de micronutrienții și de vitaminele și mineralele de care aveți nevoie” a spus acesta.

Atunci când începeți o nouă dietă, Stanford, de la Mass General, a recomandat să consultați mai întâi un medic sau un dietetician autorizat. Acesta va evalua orice riscuri individuale și istoricul medical. Dacă o dietă bogată în proteine este considerată sigură, Stanford încurajează pacienții să fie atenți. Aceștia trebuie să o privească ca pe un angajament pe termen lung.

„Întotdeauna îmi întreb pacienții atunci când propun un anumit tip de strategie dietetică. Plănuiți să faceți asta pentru tot restul vieții?" a spus Stanford, conform Yahoo News .