Evenimentul Zilei > Monden > SFATURI DE LA UN MASTERCHEF: Arome exotice în mâncarea de sărbători pentru gusturi incredibile
SFATURI DE LA UN MASTERCHEF: Arome exotice în mâncarea de sărbători pentru gusturi incredibile

SFATURI DE LA UN MASTERCHEF: Arome exotice în mâncarea de sărbători pentru gusturi incredibile

Andrei Voica, ultimul câștigător al concursului, îi provoacă pe spanioli cu preparate îndrăznețe

În apropierea Paştelui, Andrei Voica, câştigătorul ultimului sezon Masterchef, a oferit pentru EVZ câteva sfaturi pe care cu siguranţă nu le veţi regăsi în cartea de bucate. Cheful, a cărui viaţă e strâns legată de Madrid, unde acum lucrează ca bucătar, spune că se regăseşte cu plăcere între trei ţări de gastronomie diferită ca inspiraţie. „Încerc combinaţii între România, Spania şi Japonia. Îmi place foarte mult să combin preparate tradiţionale din cele trei ţări şi să aduc un suflu nou la fiecare preparat, cum ar fi să mă joc cu sosurile japoneze. De exemplu: Miso, o fermentaţie de orez, orz, boabe de soia, sare, zahăr şi oţet ce stau în butoaie de lemn de la 3 luni la 12 luni sau chiar mai mult pe care îl folosesc la supe în general. Un alt sos pe care îl folosesc la cărnuri este sosul Hoisin. Ca un mic secret sau poate chiar truc, de doi ani de zile ung cu acest sos pulpa de miel pe care în fiecare an de Paşte o introduc la cuptor în oală de pământ. Îmi place să mă joc cu aromele puternice, dar să le şi stăpânesc, să nu fie foarte intense. De exemplu, cozonacilor de Paşte îmi place să le dau o aromă de cardamom şi tonka, iar la vestitul nostru drob îmi place să mă inspir din Maroc şi aduc mai multe condiment, preccum Ras el Hanout şi îmbunătăţesc drobul cu arome marocane”, spune Andrei Voica.

Alte ponturi pentru mâncarea de sărbători pot fi :

● Să se folosească un termometru pentru carne, astfel încât să nu fie nevoie să tăiaţi o bucată din friptură pentru a verifica dacă e gata.

● Lăsaţi friptura să se odihnească înainte de a o tăia, pentru a permite sucurilor să se aşeze – cel puţin 15 minute.

● Dacă vi se pare că nuca are un gust amărui în cozonac, mai bine opăriţi-o înainte cu lapte clocotit.

● Nu deschideţi uşa cuptorului în primele 20 de minute când coaceți cozonacii, e posibil să nu mai crească conform aşteptărilor.

● E posibil de multe ori ca brânză pentru pască să aibă mult zer, în urma amestecului cu ouă şi stafide să capete un aspect şi mai moale. Un sfat pentru asta e adăugarea în mix a unei mici cantităţi de griș, pentru a se lega mai bine.