Se spune adesea că ar trebui să mâncăm un măr pe zi pentru a fi sănătoși. Dar v-ați întrebat vreodată de ce acest fruct în special este cel recomandat? Toate fructele au beneficii nutriționale, iar merele nu fac excepție. Un măr are cinci grame de fibre și conține o mulțime de alți nutrienți benefici. Printre aceștia se numără calciul, magneziul, fosforul, potasiul, vitamina C și vitamina A. Merele sunt, de asemenea, unul dintre cele mai accesibile fructe. Acestea sunt disponibile în majoritatea magazinelor alimentare pe tot parcursul anului.
Atunci când sunt consumate în mod regulat, există moduri specifice în care nutrienții dintr-un măr vor aduce beneficii organismului. Dacă înlocuiți o gustare lipsită de nutrienți cu un măr în fiecare zi, veți observa foarte probabil o diferență. Aici, specialiștii enumeră cinci moduri în care organismul se schimbă atunci când cineva începe să mănânce un măr în fiecare zi. Ce se întâmplă dacă mănânci un măr în fiecare zi?
O digestie mai bună
Mia Syn, dietetician autorizat, spune că intestinul beneficiază în special de obiceiul zilnic de a mânca un măr. „Merele sunt o sursă bună de fibre, care este importantă pentru sănătatea digestivă”, explică ea. Fibrele ajută alimentele să se deplaseze prin sistemul digestiv. Alyssa Bosse, dietetician, spune că fibrele din mere ajută la digestie și acționează activ pentru a preveni constipația.
„Merele sunt, de asemenea, o sursă de un tip special de fibre numite prebiotice care acționează ca hrană pentru hrănirea selectivă a bacteriilor bune din intestin. Ca urmare, atât diversitatea, cât și numărul de bacterii bune cresc, care sunt doi pioni ai unui intestin sănătos” a spus expertul.
Un măr pe zi ajută la scăderea colesterolului
Poate că unul dintre principalele motive pentru care merele și-au câștigat reputația de „ține doctorul departe” este datorită legăturii lor cu sănătatea inimii. Atât Syn cât și Bosse spun că fibrele solubile din mere sunt legate de scăderea colesterolului. „Dacă există prea mult în sânge, colesterolul poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral”, spune Bosse.
Un studiu științific a constatat că adulții cu colesterol ușor ridicat care au consumat două mere pe zi au înregistrat o scădere vizibilă a acestuia. Astfel, și-au redus riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
Pierderea sănătoasă în greutate
Dacă pierderea în greutate este unul dintre obiective, consumul unui măr în fiecare zi ar putea lucra în favoarea ta. Syn spune că acest lucru se datorează faptului că fibrele din mere sunt sățioase. Ceea ce înseamnă că vei mânca mai puțin decât cineva care consumă o gustare lipsită de nutrienți. Cum ar fi chipsurile sau produsele de patiserie ultraprocesate.
Un studiu științific a constatat că femeile supraponderale care au mâncat trei mere (sau pere) pe zi au slăbit mai mult în 12 săptămâni decât femeile supraponderale care au mâncat ovăz. Mai general, un studiu din 2023 a constatat că există o legătură între creșterea aportului de fibre și scăderea în greutate.
Reduce riscul anumitor tipuri de cancer
Cercetările științifice arată o legătură între consumul de mere și un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de antioxidanți al merelor. Antioxidanții protejează organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
Merele conțin în special antioxidantul „quercetină”, care este deosebit de puternic în reducerea inflamației și susținerea sistemului imunitar. Cercetările publicate în 2020 au sugerat, de asemenea, că „quercetina” ar putea avea un efect anticancerigen.
Reduce riscul de diabet
Deși conține în mod natural fructoză (un zahăr din fructe), consumul unui măr pe zi este legat de scăderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Într-un studiu științific, persoanele care mâncau mere în mod regulat erau mai puțin predispuse să dezvolte diabet de tip 2 decât celelalte.
Sfaturile medicilor
Dacă sunteți oficial pregătit să începeți să încorporați merele în mai multe mese și gustări, probabil că sunteți în căutarea câtorva modalități de a face acest lucru. Deși fructele pot fi consumate ca atare, există și variante mai gustoase. Syn spune că merele feliate pot fi adăugate la fulgi de ovăz sau la un parfait cu iaurt pentru micul dejun. De asemenea, pot fi puse într-o salată pentru prânz sau chiar folosite ca un topping delicios pentru sandvișuri.
Dacă doriți să încorporați un măr într-o gustare echilibrată, Bosse spune să îl asociați cu o sursă de proteine. Scopul este de a face gustarea și mai sățioasă. Câteva exemple includ un măr feliat cu unt de arahide sau un măr cu iaurt grecesc.
Syn spune că merele coapte cu scorțișoară pot fi, de asemenea, un desert gustos și nutritiv. Pur și simplu feliați merele și presărați scorțișoară deasupra. Apoi, coaceți-le în cuptor timp de 20 de minute.
Prin încorporarea unui măr în alimentația ta, întregul tău organism va beneficia - în special intestinul și inima. Nu lăsați accesul ușor la mere să vă facă să credeți că acest fruct nu este interesant. Recompensele sale sunt extraordinare și, atunci când sunt consumate în mod regulat, vă vor aduce beneficii, conform Yahoo News .