Sfârşitul monedei EURO? Fondator al Băncii Centrale Europene: „Ideea de a RENUNŢA la moneda unică nu mai poate fi TABU”

Sfârşitul monedei EURO? Fondator al Băncii Centrale Europene: „Ideea de a RENUNŢA la moneda unică nu mai poate fi TABU”

Otmar Issing, membru fondator al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, a declarat că rezultatul testului este încă în așteptare pentru euro după ce a fost întrebat dacă moneda comună prezintă un succes astăzi, la 20 de ani de la introducerea sa.

În opinia sa, principala slăbiciune a monedei euro scade datorită diferențelor economice dintre cele 19 state membre ale zonei euro. Vorbind pentru Der Tagesspiegel, Issing a spus: "Politicile economice într-un număr de țări din Uniune nu au reușit să-și facă ordine în ceea ce priveşte locurile de muncă. "Ei s-au comportat așa cum au făcut în trecut, acumulând datorii și ridicând salariile ca și cum i-ar putea ajuta cineva. Iar acest instrument, folosit atât de des în trecut, nu mai este disponibil o dată cu abandonarea propriei monede și introducerea monedei euro".  "Acesta este exact locul unde trebuie să înceapă reformele".  

Issing a susținut că euro "nu poate supraviețui decât dacă toate țările își respectă angajamentele", adăugând: "Dacă reformele urgente nu se vor întâmpla, tensiunile din zona euro vor continua să crească".

Ideea de a renunța la moneda unică "nu mai poate fi tabu", a susținut Issing, subliniind tensiunile dintre Italia și Comisia Europeană ca exemplu de conflict politic.  Italia s-a mai domolit în cele din urmă, guvernul confirmând că va reduce obiectivul de deficit pentru 2019 până la 2,04% din produsul intern brut (PIB) față de prognoza inițială de 2,4%.  Noua ofertă a venit după ce Italia a fost amenințată de procedurile disciplinare din partea UE, care a susținut că bugetul inițial încalcă angajamentele anterioare privind cheltuielile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Issing a spus că problema Italiei este proeminentă, dat fiind faptul că a arătat o națiune care "nu numai că încalcă angajamentele pe care țara le-a încheiat cu Comisia Europeană, ci și încălcarea deliberată a regulilor". "Până în prezent, nu există nicio prevedere pentru ieșirea unei țări din cadrul uniunii monetare - aderarea este considerată ireversibilă, "eternă"-  "Dacă conflictele devin extreme datorită abaterilor unei țări sau chiar a mai multor țări, atunci problema retragerii nu mai poate fi tabu".