Editura Evenimentul si Capital

Sfârşitul monedei EURO? Fondator al Băncii Centrale Europene: „Ideea de a RENUNŢA la moneda unică nu mai poate fi TABU”

Autor: | | 2 Comentarii | 6045 Vizualizari

Otmar Issing, membru fondator al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, a declarat că rezultatul testului este încă în așteptare pentru euro după ce a fost întrebat dacă moneda comună prezintă un succes astăzi, la 20 de ani de la introducerea sa.

În opinia sa, principala slăbiciune a monedei euro scade datorită diferențelor economice dintre cele 19 state membre ale zonei euro. Vorbind pentru Der Tagesspiegel, Issing a spus: "Politicile economice într-un număr de țări din Uniune nu au reușit să-și facă ordine în ceea ce priveşte locurile de muncă. "Ei s-au comportat așa cum au făcut în trecut, acumulând datorii și ridicând salariile ca și cum i-ar putea ajuta cineva. Iar acest instrument, folosit atât de des în trecut, nu mai este disponibil o dată cu abandonarea propriei monede și introducerea monedei euro". "Acesta este exact locul unde trebuie să înceapă reformele".

Issing a susținut că euro "nu poate supraviețui decât dacă toate țările își respectă angajamentele", adăugând: "Dacă reformele urgente nu se vor întâmpla, tensiunile din zona euro vor continua să crească".

Ideea de a renunța la moneda unică "nu mai poate fi tabu", a susținut Issing, subliniind tensiunile dintre Italia și Comisia Europeană ca exemplu de conflict politic. Italia s-a mai domolit în cele din urmă, guvernul confirmând că va reduce obiectivul de deficit pentru 2019 până la 2,04% din produsul intern brut (PIB) față de prognoza inițială de 2,4%. Noua ofertă a venit după ce Italia a fost amenințată de procedurile disciplinare din partea UE, care a susținut că bugetul inițial încalcă angajamentele anterioare privind cheltuielile.

Issing a spus că problema Italiei este proeminentă, dat fiind faptul că a arătat o națiune care "nu numai că încalcă angajamentele pe care țara le-a încheiat cu Comisia Europeană, ci și încălcarea deliberată a regulilor". "Până în prezent, nu există nicio prevedere pentru ieșirea unei țări din cadrul uniunii monetare - aderarea este considerată ireversibilă, "eternă"- "Dacă conflictele devin extreme datorită abaterilor unei țări sau chiar a mai multor țări, atunci problema retragerii nu mai poate fi tabu".

A MURIT! Avea doar 40 de ani! Romanii sunt socati! Care e cauza decesului

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI