Sfântul Vasile cel Mare, cel mai important ierarh patristic

Sfântul Vasile cel Mare, cel mai important ierarh patristic Sfântul Vasile cel Mare. Sursa foto: ortodoxia.ro

Sfântul Vasile cel Mare, cel mai important ierarh patristic. Prin ce a rămas celebru Sfântul Vasile cel Mare?

Sfântul Vasile cel Mare, cel mai important ierarh patristic. Prin ce a rămas celebru Sfântul Vasile cel Mare?

Sfântul Vasile cel Mare este considerat fondatorul legăturii indisolubile dintre medicină și religie. Mai este considerat și fndatorul vieții de obște în mânăstiri.

Sfântul Vasile cel Mare  - ierarh și gânditor patristic

Debutul de an, ziua de 1 ianuarie îl aduce în atenție pe Sfântul Vasile cel Mare. El a trăit în perioada dinastiei constantiniene. A avut o solidă cultură și educație laică, medicală, dar și religioasă. A fost considerat drept fondator al vieții monahale. Este celebrat și cu ocazia Zilei Sfinților Trei Ierarhi, alături de sfinții Ioan Gură de Aur, Grigorie Teologul, la finalul lunii ianuarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfântul Vasile cel Mare a fost coleg de universitate cu nepotul lui Constantin cel Mare, împăratul Iulian Apostatul, care a domnit în perioada 361-363 și care încheie dinastia constantiniană. Iulian  a fost numit așa fiindcă a renegat creștinismul, încălcând edictul unchiului său din 313 de la Mediolanum.

 A cerut ca populația să adune banii, aurul și bijuteriile

Sfântul Vasile are numele de origine greacă, însemnând împărat. El este cinstit de grecii din întreaga lume datoriră unei minuni pe care a săvârșit-o..Se spune că fiind episcop, la un moment dat, o invazie străină a amenințat orașul grecesc în care el era arhiepiscop, deci mare ierarh al Bisericii.

Încă nu se produsese Marea Schismă, dar deja Constantinopolul și Cappadocia gestionau creștinismul în Orient, iar Roma în Occident. Sfântul Vasile cel Mare a cerut ca populația să adune aurul, bani și bijuterii pentru a încerca să negocieze cu invadatorii. În același timp, fiind un vindecător fără arginți și rugăciunile sale fiind ascultate de Dumnezeu, Sfântul Vasile s-a înâlnit cu șeful invadatorilor și i-a arătat aurul strâns. I-a arătat că fiecare om, bogat ori sărac îi dăduse tot ce avusese. Vorbele Sfântului Vasile au avut obiceiul de a sensibiliza inima invadatorului care a decis să se retragă.

Sfântul Vasile a decis, neștiind al cui era aurul, să ceară să se frământe pâine, la celebrarea victoriei prin negociere și în aluat, a pus câte o bijuterie. Când pâinea s-a copt, a binecuvântat totul și Dumnezeu a făcut um miracol: fiecate cetățean a găsit în pâine aurul dat cetății.

De atunci, grecii taie Vasilopita, pâinea Sfântului Vasile și cine găsește bănuțul, se consideră că va avea noroc în acel an. Grecii de pretutindeni cinstesc în ziua de Anul Nou, ori pe parcursul lunii ianuarie această minune a Sfântului Vasile cel Mare.