Dragoste și politică. Votanții PSD nu sărbătoresc iubirea. Sondaj

Dragoste și politică. Votanții PSD nu sărbătoresc iubirea. Sondaj Sursa foto: Photo 84601725 © Igor Mojzes | Dreamstime.com

Votanții PSD nu sărbătoresc iubirea nici de Sfântul Valentin și nici de Dragobete, În rest, ceilalți români spun că țin sărbătorile dragostei în funcție de disponibilitate și de program.

Sfântul Valentin, sărbătoarea iubirii din 14 februarie, este marcată, cu flori, cadouri și alte dulcegării de 17% dintre români. De partea cealaltă, procentul tradiționaliștilor care sărbătoresc precum strămoșii, pe 24 februarie, de Dragobete, este de 26,3%. Cei mai mulți, însă, în jur de 41%, nu țin nici una dintre sărbători.

Sfîntul Valentin în sondaje opinie

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP, zilele acestea, arată că doar 17,6% dintre români sărbătoresc iubirea, împreună cu partenerele/ partenerii, de Sfântul Valentin, pe 14 februarie. Numărul celor care sărbătoresc tradițional, românește, conform obiceiurilor strămoșești, Dragobetel este simțitor mai mare. În fața operatorilor de sondaj, 26,3% dintre români au declarat că sărbătoresc iubirea pe 24 februarie, în ziua Dragobetelui.

Pe de altă parte, o minoritate, de 14,5% nu ratează nici o oportunitate de a-și arăta dragostea față de parteneri sau partenere. Aceștia spun că serbează, în funcție de disponibilitate și program, de ambele dăți, de Sfântul Valentin și de Dragobete. Abordarea corectă, dat fiind că orice ocazie este bună pentru exprimarea iubirii față de celălalt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei mai mulți dintre români, însă, spun că nu se țin de romantisme și dulcegării. Astfel, conform cercetării sociologice, 41,3% dintre cei chestionați nu sărbătoresc aceste zile.

Sondaj de opinie

Sondaj. Sursa foto: Arhiva EVZ

Votanții PSD nu sărbătoresc iubirea

Sondajul de opinie menit să clarifice preferințele față de Sfântul Valentin sau Dragobete arată cum se poziționează românii față de sărbători.

Astfel, votanţii ADU, tinerii sub 30 de ani şi cei inactivi potenţial activi, angajaţii în mediul privat obişnuiesc să sărbătorească pe 14 februarie. Proporția celor care preferă Sfântul Valentin, din aceste categorii sociale, este mai mare decât restul populaţiei.

Obişnuiesc să sărbătorească pe 24 februarie, de Dragobete, persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, cei inactivi pasivi, angajaţii la stat.

Votanţii PSD, femeile, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei inactivi pasivi declară că nu sărbătoresc aceste zile. Procentul lor este mai mare decât al celorlalte categorii de populaţie. Același lucru îl susțin și cei care nu utilizează reţelele sociale și, deci, nu se lasă influențați de acestea.

Sondaj de opinie

Sursa foto: INSCOP

Sfântul Valentin sau Dragobete, datele tehnice

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research. Datele despre preferințele românilor, legat de Sfântul Valentin sau Dragobete au fost culese în perioada 16 - 24 ianuarie. Metoda folosită a fost CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.

Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.